بند ضامن کارمند بر ماشه وام روستایی

اجرای طرح هادی روستایی که به زیباسازی چهره روستاها منجر شده و موجب افزایش سطح رفاه روستائیان می‌شود سدی مستحکم در برابر از بین رفتن انگیزه روستائیان برای تمایل آنها به شهرنشینی و در نتیجه پدیده نامبارک حاشیه‌نشینی محسوب می‌شود.

عصر بانک؛طرح‌های هادی روستای از جمله پروژه‌هایی محسوب می‌شوند که برای فراهم‌سازی زمینه توسعه و عمران نقاط روستایی تهیه و اجرا می‌شوند.

 

طرح هادی روستایی طرحی است که ضمن ساماندهی و اصلاح بافت موجود، میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای عملکردهای مختلف از قبیل مسکونی، تولیدی، تجاری و کشاورزی و تأسیسات و تجهیزات و نیازمندی‌های عمومی روستایی را بر حسب مورد در قالب مصوبات طرح‌های ساماندهی فضا و سکونتگاه‌های روستایی یا طرح‌های جامع ناحیه‌ای تعیین می‌کند.

 

به نظر می‌رسد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان‌شرقی قدم‌های استواری را برای محرومیت‌زدایی و فراهم‌آوری زیرساخت‌های اساسی روستاهای استان برداشته و در نظر دارد با تکمیل طرح‌های مطالعاتی هادی روستایی و اجرایی کردن کامل آنها تا پایان سال، در حد توان به ایجاد اشتغال و تامین معیشت روستائیان کمک کند تا بدینوسیله با به حرکت درآمدن چرخ‌های تولید و اقتصاد روستایی، از یک طرف خود روستائیان به سطح کیفی زندگی مطلوب دست یابند و از طرف دیگر با پیوستن به عرصه تولید و رقابت، کل کشور را در اجرایی کردن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مد نظر مقام معظم رهبری و تامین استقلال اقتصادی کشور یاری رسانند.

 

شبستر از جمله شهرستان‌های استان آذربایجان‌شرقی است که همواره در عرصه‌های فرهنگ و تمدن، کار و اشتغال و تولید و صنعت پیشتاز بوده و سطح مشارکت مردم این خطه برای اجرایی کردن پروژه‌های عمرانی شهرستان بیش از سایر شهرستان‌های استان، خودنمایی می‌کند به طوری که به گفته مسئولان شهرستان مردم روستاهای شبستر در مسیرگشایی و آماده‌سازی روستاها برای اجرای طرح هادی همت به خرج داده و پا به پای مسئولان برای موفقیت این طرح پیش می‌روند.

 

برای آشنایی بیشتر با روند اجرای طرح‌های هادی شبستر به همراه مسئولان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان‌شرقی و شهرستان شبستر میهمان روستاهای حیدرآباد، یوسف‌آباد، زیناب و پرودل بودیم و ضمن بهره‌مندی از صفای باطن مردم این روستاها به بازدید از طرح هادی این روستاها پرداختیم.

 

مهدی وفادار، مدیر بنیاد مسکن شبستر نیز در این سفر همراه ما بود و به سئوالات مختلف خبرنگاران پاسخ می‌گفت.

 

اجرای طرح هادی با اعتبار مصوب 434 میلیونی در روستای حیدرآباد

 

روستای حیدرآباد اولین مقصد ما بود؛ این روستا در بخش تسوج شبستر واقع شده و به گفته وفادار اجرای فاز اول طرح هادی روستا که از سال 93 آغاز شده در خیابانی به طول 850 متر در حال اجرا است که در مسیرگشایی این خیابان مشارکت مردم موجب تسریع کارها شده تا اجرای طرح هادی با اعتبار مصوب 434 میلیون تومانی و تخصیص 60 درصدی آن آغاز شود.

 

مدیر بنیاد مسکن شبستر خاطرنشان می‌کند: حیدرآباد دارای 165 خانوار و حدود 750 نفر جمعیت است؛ شغل اکثر مردم روستا کشاورزی و دامپروری است و منتظرند با تخصیص 100 درصدی اعتبار طرح هادی اجرای این طرح تا پایان امسال به پایان برسد.

 

وفادار در مورد روستای یوسف‌آباد واقع در بخش مرکزی شبستر توضیح می‌دهد: این روستا دارای 99 خانوار است که بیشتر حالت نیمه ساکن داشته و اهالی آن اکثرا در شهرهایی مثل تهران و بندرعباس زندگی می‌کنند.

 

وی اضافه می‌کند: طرح هادی یوسف‌آباد در خیابانی به طول یک هزار و 500 متر با برآورد اعتباری 427 میلیون تومان که حدود 60 درصد آن تخصیص یافته اجرایی می‌شود.

 

مقصد بعدی ما روستای «زیناب» است که پرجمعیت تر و توسعه یافته تر از روستاهای قبلی به نظر می‌رسد.

 

به گفته مدیر بنیاد مسکن شبستر این روستا طبق سرشماری سال 90 دارای 297 خانوار و در مجموع یک هزار و 184 نفر جمعیت است؛ اعتبار طرح هادی شهرستان که با تخصیص 60 درصد آن، 60 درصد نیز پیشرفت فیزیکی داشته است 430 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.

 

وفادار می‌گوید: از 297 واحد مسکن روستای «زیناب»، 38 واحد آن مقاوم‌سازی شده است.

 

عدم تمایل مردم «پرودل» به اخذ تسهیلات مقاوم‌سازی به دلیل نبود ضامن معتبر

 

روستای «پرودل» آخرین مقصد ما است؛ این روستا ظاهر چندان خوشایندی ندارد و وضعیت بهداشتی آن چندان مناسب نیست؛ دیوارهای کاهگلی «پرودل» حکایت از این دارد که هیچ گونه مقاوم‌سازی و نوسازی در این روستا انجام نگرفته است.

 

دهیار جوان روستا که به استقبال ما آمده است می‌گوید: مردم برای مقاوم‌سازی مساکن خود علاقه‌ای نشان نمی‌دهند؛ چرا که درآمدشان بسیار ناچیز است و به دلیل بروکراسی اداری و عدم وجود ضامن معتبر قید اخذ تسهیلات بانکی را می‌زنند.

 

اما وفادار در مورد این روستا نیز توضیح می‌دهد: «پرودل» از روستاهای بخش صوفیان است که دارای 61 خانوار و 300 نفر جمعیت است و اکثر اهالی آن به کشاورزی و دامپروری اشتغال دارند.

 

وی می‌افزاید: اجرای سنگ فرش روستا که یک طرح دو ساله است با اعتباری برابر با 256 میلیون تومان در این روستا در حال اجرا بوده و در تلاش هستیم با اجرای این طرح در مردم ایجاد انگیزه کرده و متعاقبا نوسازی و مقاوم سازی مساکن را هم آغاز کنیم.

 

مدیر بنیاد مسکن شبستر روستای «پرودل» را از جمله روستاهایی دانست که در آینده با افزایش 100 درصدی جمعیت مواجه می‌شود.

 

شبستر با 4.68 درصد کمترین میزان بیکاری استان را دارد

 

اما سیدسعید کاشانی که برای افتتاح طرح هادی روستای «یوسف‌آباد» شبستر در این روستا حضور یافته است بر میزان مشارکت بالای مردم شبستر در اجرایی کردن برنامه‌های عمرانی اشاره می‌کند و اظهار می‌دارد: رویکرد دولت تدبیر و امید این است که بیشترین امکانات را برای تقویت بنیه روستائیان صرف کند.

 

وی با بیان اینکه شبستر با 4.68 درصد کمترین میزان بیکاری استان را دارد، می‌افزاید: شهرستان شبستر دارای 7 دانشگاه، 11 هزار دانشجو، 7 شهرک و ناحیه صنعتی و در مجموع شهرستانی مهاجرپذیر است و سرمایه‌گذاران و خیرین فعال در ارتباط با ایجاد زیرساخت‌ها همواره رقابت سازنده‌ای برای تزریق سرمایه‌های خود به این منطقه داشته‌اند.

 

کاشانی ادامه می‌دهد: برای اجرایی کردن و به مرحله بهره‌برداری رساندن طرح‌های هادی شهرستان، تاکنون 480 میلیون تومان از طریق مشارکت مردم، خیران و شهرداری‌ها و 427 میلیون تومان نیز از محل اعتبارات دولتی صرف شده است.

 

فرماندار شبستر خاطرنشان کرد: اعتباراتی که در سال 93 به مناطق روستایی تخصیص یافته در 10 سال گذشته بی‌سابقه بود و امیدواریم وضعیت این اعتبارات امسال چه در حوزه شهرداری‌ها و چه در حوزه دهیاری‌ها بیشتر و بهتر از سال قبل باشد.

 

این مسئول همچنین از تخصیص اعتبار 500 میلیون دلاری از محل صندوق توسعه روستایی برای تامین آب شرب روستاهای کشور در سال جاری خبر می‌دهد و می‌گوید: 76 روستای شبستر پرجمعیت بوده و توان بالایی از نظر تولید و مشارکت دارند اما به هر حال مردم شهرستان لایق وضعیتی بهتر از وضعیت موجود هستند.

 

وی با بیان اینکه مطالعه طرح هادی روستایی در 70 روستا و اجرای طرح هادی در 36 روستای شهرستان شبستر به اتمام رسیده و برای 13 هزار و 712 واحد مسکن روستایی شهرستان سند مالکیت صادر شده است، ابراز می‌دارد: نوسازی و بازسازی 6 هزار و 300 واحد مسکن روستایی تکمیل و برای 154 واحد آسیب دیده در زلزله ارسباران تسهیلات بازسازی ارائه شده است.

 

کاشانی اعلام می‌کند: در سال‌جاری از ردیف اعتبارات تملک دارایی استان 13 میلیارد تومان، از محل ماده 180، چهار میلیارد تومان و برای تامین آب شرب 6 میلیارد تومان جذب شهرستان شبستر کرده‌ایم.

 

عملیاتی شدن طرح هادی روستایی در 34 درصد روستاهای آذربایجان‌شرقی

 

اما مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان‌شرقی هم در جمع خبرنگاران تصریح می‌کند: در بیش از یک هزار و 850 روستای استان طرح هادی به اتمام رسیده و در 653 روستا یعنی 34 درصد روستاهای استان اجرای طرح هادی عملیاتی شده است.

 

قربان محمدی می‌افزاید: بعد از انقلاب تمامی هم و غم دولت مردان این بوده که به روستاها و مناطق محروم رسیدگی بیشتری شود تا اقشار کم درآمد به سطح برخورداری برسد؛ بر همین اساس اکثر فعالیت‌های بنیاد مسکن به روستاها معطوف می‌شود و طبق اساسنامه از 13 فعالیت بنیاد مسکن، 12 مورد مربوط به روستاها است.

 

وی می‌گوید: رویکرد اصلی در برنامه‌ریزی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای امسال و سال‌های آینده به حداکثر رساندن مشارکت روستائیان است تا بنا به توصیه ‌امام راحل همراهی روستائیان را در پروژه‌های عمرانی جذب کنیم.

 

محمدی با بیان اینکه سعی ما این است در اجرای طرح‌های هادی مشارکت مردم را بیشتر جذب کنیم، یادآور می‌شود: پیش از این ساخت و سازهای مساکن روستایی تنها به عهده بنیاد مسکن بود که چندان مورد استقبال مردم روستایی قرار نمی‌گرفت؛ بنابراین در نظر داریم کمک‌های مالی و فنی لازم را به روستائیان ارائه داده و احداث ساختمان را به خودشان واگذاریم.

 

مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان‌شرقی اذعان می‌دارد: روستاها متولی خاصی ندارند و برای اینکه حق روستائیان تضییع نشود می‌خواهیم اعتبارات و تسهیلات روستایی مشخص شود و در این زمینه هر سال برای 200 هزار واحد روستایی تسهیلات قرض الحسنه 15 میلیون تومانی ارائه می‌شود.

 

روند کند پرداخت تسهیلات بانکی به دلیل سختی یافتن ضامن کارمند در روستاها

 

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب آذربایجان‌شرقی خاطرنشان کرد: روند پرداخت تسهیلات بانکی به دلیل سختی یافتن ضامن کارمند در روستاها به کندی پیش می‌رود و از 12 هزار واحد روستایی تنها 5 هزار واحد روستایی را عقد قرارداد کرده‌ایم.

 

این مسئول در عین حال ابراز داشت: با فرهنگ‌سازی‌هایی که انجام گرفته رعایت استانداردسازی در احداث بناهای روستایی مشاهده می‌شود؛ به هر حال باید به یاد داشته باشیم اگر بخواهیم جلوی هزینه‌های گزاف بعد از حادثه را بگیریم باید نوسازی را تسهیل کنیم.

 

وی بر لزوم گسترش و توسعه نظام فنی و مهندسی روستایی تاکید و اضافه کرد: در پی ساماندهی این نظام هستیم تا روستائیان بتوانند به صورت مستقل عمل کنند.

 

مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان‌شرقی اذعان داشت: بر اساس سرشماری سال 90 حدود 2 هزار 712 روستا دارای سکنه و 349 روستا خالی از سکنه هستند و در این میان هزار و 950 روستا بالای 20 خانوار جمعیت دارند.

 

وی افزود: جمعیت کل استان 3 میلیون و 724 هزار و 620 است که از این رقم یک میلیون و 145 هزار و 442 نفر روستایی یعنی 30.8 درصد جمعیت استان را روستائیان تشکیل می‌دهند.

 

این مسئول با بیان اینکه تعداد مسکن کل استان یک میلیون و 21 هزار و 402 واحد است که از این واحدها 283 هزار و 652 واحد روستایی هستند یعنی 27.8 درصد مساکن استان را واحدهای روستایی تشکیل می‌دهند، ادامه داد: تعداد مساکن روستایی که با تسهیلات بنیاد مسکن نوسازی شده 132 هزار و 812 واحد است که 46.8 درصد مساکن روستایی را تشکیل می‌دهد.

 

 

/فارس

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.