انقلاب دیجیتال در بانکداری

مطابق آمارهای accenture سرمایه‌گذاری در فین‌تک که در سال 2008 حدود 930 میلیون دلار بوده 12 برابر شده و در سال 2014 به بیش از 12 میلیارد دلار رسیده است.

عصر بانک؛فین‌تک یا فناوری مالی به معنای کاربرد نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی است. فین‌تک معادل Financial technology یا FinTech صنعتی در فضای اقتصادی است و به شرکت‌هایی اشاره دارد که با کاربرد تکنولوژی تلاش می‌کنند خدمات مالی را کارآمدتر کنند. شرکت‌های فعال در زمینه فناوری‌های مالی عموما استارت‌آپ‌هایی هستند که تلاش می‌کنند خود را در سیستم‌های مالی جا بیندازند و شرکت‌های سنتی را به چالش بکشند.

 

فین‌تک یکی از علاقه‌مندی‌های جدید سرمایه‌گذاران است و تبدیل به یکی از زمینه‌های مورد توجه کارآفرینان برای راه‌اندازی کسب و کارهای خلاقانه شده است مطابق آمارهای accenture سرمایه‌گذاری در فین‌تک که در سال 2008 حدود 930 میلیون دلار بوده 12 برابر شده و در سال 2014 به بیش از 12 میلیارد دلار رسیده است.

 

از سال 2010 تاکنون بیش از 50 میلیارد دلار در 2500 استارت‌آپ مالی هزینه شده که انواع خدمات مالی را از قبیل پس‌انداز، فروش، قرض، سرمایه‌گذاری، نقل و انتقال پول و… ارائه می‌دهند. آن‌گونه که شهرداری لندن می‌گوید صنعت نوپای فناوری‌های مالی در سال‌های گذشته شاهد رشد سریعی بوده است.

 

40 درصد از نیروی کار شهر لندن در بخش‌های خدمات مالی و فناوری کار می‌کنند. برخی از شرکت‌های شناخته شده فین‌تک مانند Funding Circle،Nutmeg و TransferWise در لندن فعالیت می‌کنند. در ایالات متحده آمریکا نیز استارت‌آپ‌های فین‌تک متعددی مانند Affirm، Betterment، IEX، Fundera، Money.net، Plaid و Wealthfront فعالیت می‌کنند. در اروپا حدود 5/ 1 میلیارد دلار در شرکت‌های فین‌تک در سال 2014 سرمایه‌گذاری شده است که سهم شرکت‌های حاضر در لندن 539 میلیون دلار، آمستردام 306 میلیون دلار و استکهلم 266 میلیون دلار بوده است.

 

بعد از لندن، استکهلم دومین شهر اروپا است که بیشترین سرمایه‌ها را در 10 سال گذشته جذب کرده است. معاملات اروپایی‌ها در فین‌تک در 5 فصل متوالی روبه افزایش بوده است و از 37 مورد در فصل چهارم 2015 به 47 مورد در فصل اول 2016 رسیده است. در آسیا و اقیانوسیه، هاب جدیدی برای فناوری‌های مالی از آوریل 2015 شروع به فعالیت کرده و میزان سرمایه‌گذاری انجام شده ضمن 4 برابر شدن در این سال به 3/ 4 میلیارد دلار رسیده و این منطقه را به دومین سرمایه‌گذار بزرگ جهانی پس از آمریکای شمالی تبدیل کرده است.البته چین در این میان نقش مهمی داشته و سهم 45 درصدی در این سرمایه‌گذاری دارد. در حال حاضر بازیگران قوی در صنعت فین‌تک مانند Tyro Payments، QuietGrowth و Stockspot فعالیت می‌کنند و هاب جدید، شتاب رشد در این منطقه را بیشتر خواهد کرد. یک آزمایشگاه نوآوری در فناوری‌های مالی (financial technology innovation lab) نیز در هنگ‌کنگ راه‌اندازی شده است که روند نوآوری در خدمات مالی به کمک فناوری را تقویت خواهد کرد. کمپانی قابل ذکر دیگر VMoney است که در فیلیپین فعالیت می‌کند.

 

افزایش علاقه به فین‌تک با افزایش خواسته‌ها و نیازهای برآورده نشده مردم توسط بانک‌ها شروع شد و با ایده‌های ناب، استقبال مردم و سرمایه‌گذاری‌های جدید بیشتر مورد توجه قرار گرفت. بی شک انقلاب دیجیتال، پتانسیل کاهش نقش بانک‌های امروزی در ارائه خدمات مالی را دارد و همزمان آنها را مجبور می‌کند در رقابت با فین تک‌ها خدمات بهتر، سریع‌تر و ارزان‌تری ارائه دهند. متخصصان پیش‌بینی می‌کنند تا سال 2020 تعداد استارت‌آپ‌های فین‌تک هم‌چنان توسعه پیدا کند و میزان رشد فین‌تک از 20 درصد به 35 درصد برسد. البته برخی پیش‌بینی‌ها حکایت از آن دارد که پس از سال 2023 بانک‌های نوآور و پیشرو قدیمی خواهند توانست به این مسابقه پایان دهند. اما برخی از استارت‌آپ‌ها که نوآوری محور هستند و توانسته‌اند اعتماد مشتریان را به خوبی جلب کنند، هم‌چنان به رشد خود ادامه خواهند داد.

 

/دنیای اقتصاد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.