مشکلات توسعه فین تک (استارت‌آپ‌های تکنولوژی بانکی و مالی)

یکی از مشکلات موجود در برابر توسعه فین تک (استارت‌آپ‌های تکنولوژی در حوزه بانکی و مالی)، نبود سازگاری و هماهنگی میان محیط‌های رگولاتوری مختلف است.

عصر بانک؛David Gyori نویسنده، محقق و مشاور در حوزه فین تک (Fintech)، به‌عنوان موسس شرکت Banking Reports و عضو دیوان داوری Fintech Awards اروپا در بررسی ویژه‌ای به مزایا و معایب پیاده‌سازی برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) در بخش فین تک را مورد بررسی قرار داده است.  به عقیده او اگرچه برگزیت یک فاجعه و تصمیمی کاملا اشتباه به حساب می‌آید و برآیند تاثیرات آن در حوزه فین‌تک منفی است اما همچنان می‌توان تاثیرات مثبتی را هم برای آن در نظر گرفت.

 

پیشی گرفتن از رقبای سنتی

 

با پیاده‌سازی برگزیت، سرعت اجرای تصمیمات و فعالیت‌های همراه با نوآوری و ابداع بانک‌ها تا حد زیادی کاهش خواهد یافت. بانک‌های بزرگ بین‌المللی نیز مجبور به دست و پنجه نرم‌کردن با تاثیرات شدید برگزیت خواهند بود و همین امر، منابع و زمان قابل توجهی را صرف تمرکز روی مدیریت برگزیت خواهد کرد. روندی که در نهایت شرایطی مشابه با بحران‌های اقتصادی سال 2008 میلادی را تداعی خواهد کرد و البته فرصت‌هایی هر چند مقطعی را برای پیشی گرفتن شرکت‌های فعال در حوزه فین‌تک از رقبای سنتی آنها ایجاد خواهد کرد تا این شرکت‌ها بتوانند خود را به جایگاه بهتری برسانند.

 

جلوگیری از خطرپذیری در ترازنامه‌های مالی

 

یکی از تفاوت‌های اساسی میان سرویس‌دهندگان سنتی و قدیمی بازار مالی و اعتباری با شرکت‌های فین‌تک آن است که شرکت‌های مدرن فین‌تکی، از ساختاری برخوردارند که به‌عنوان یک پلت‌فرم، می‌تواند توازن و تعادل مناسبی را میان عرضه و تقاضا ایجاد کرده و در اکثر موارد، این تعادل مانعی برای خطرپذیری در ترازنامه‌ها خواهد بود. به عبارت دیگر، در حال حاضر که بانک‌ها، شرکت‌های بیمه، سرمایه‌گذاران و دیگر بازیگران سنتی در حال مبارزه با ضرر و زیان‌های شدید و غیرمنتظره در ترازنامه خود هستند، پلت‌فرم‌های فین‌تک که سرویس‌هایی مانند سرمایه‌گذاری عمومی، وام‌های P2P یا تجارت بر پایه زیرساخت‌های شبکه‌های اجتماعی را در دستورکار قرارداده‌اند تنها باید با موج ثانویه ایجاد شده در پرتو اجرای برگزیت از جمله افزایش ریزش مشتریان، کاهش حجم مبادلات یا کاهش میزان وام‌های دریافتی دست و پنجه نرم‌کنند. طبیعت مقاوم این پلت‌فرم در مقابل مشخصه‌های همراه با تورم در ترازنامه‌های مالی، مزیتی ویژه برای فین‌تک، حتی در کوتاه‌مدت به حساب می‌آید.

 

توزیع بهتر فعالیت‌های فین‌تکی در قاره اروپا

 

در هشت سال گذشته، لندن پایتخت بلامنازع فین‌تک در قاره اروپا بوده و این برتری، مانع از رشد درگاه‌های بالقوه‌ای مانند آمستردام، استکهلم، فرانکفورت، لوکزامبورگ، زوریخ، مادرید، دوبلین، وین، پاریس و سایر شهرها شده است. با این وجود، برگزیت ساختارهای جدیدی را در این حوزه ایجاد خواهد کرد تا شاهد بازاری رقابتی‌تر و البته با گستردگی بیش از پیش باشیم. این در حالی است که حتی حوزه‌های مرتبط با فین‌تک در خارج از اتحادیه اروپا نیز می‌توانند شاهد رشد بی‌نظیری باشند.

 

عدم یکپارچگی در رگولاتوری‌ها

 

یکی از مشکلات موجود در برابر توسعه فین‌تک، نبود سازگاری و هماهنگی میان محیط‌های رگولاتوری مختلف است. یک مثال خوب در این زمینه، بیت‌کوین است که در برخی شرکت‌ها به‌کارگیری آن ممنوع اعلام شده، در برخی دیگر استفاده از آن تا حدودی متداول است، در برخی به‌عنوان ارز رایج مورد استفاده قرار می‌گیرد، در کشورهایی خاص به استفاده از آن تشویق و ترغیب می‌شود و در نهایت برخی آن را به حاشیه رانده یا حتی در مواردی، هیچ قانون مشخص و معینی درخصوص به‌کارگیری آن وجود ندارد. وجود این تفاوت‌ها در رگولاتوری‌های شرکت‌های مختلف یا در زمینه ارائه مجوز و امکان بهره‌برداری متفاوت در کشورهای مختلف، «عدم یکپارچگی در رگولاتوری‌ها» خوانده می‌شود. در این راستا، جدایی رگولاتوری‌های بریتانیا از 27 کشور اتحادیه اروپا، یک چالش جدید برای شرکت‌های حوزه فین‌تک خواهد بود که سعی در گسترش دامنه فعالیت خود دارند.

 

دسترسی دشوارتر به سرمایه

 

اکثر شرکت‌های سرمایه‌گذار که فعالیت‌هایی در سطح جهانی دارند، ترجیح می‌دهند سرمایه خود را در چارچوب‌های قانونی و ثبت‌شده به هدف تزریق کنند. در این خصوص، اولویت با چارچوب قانونی به نام «Delaware Incorporated» است که اکثر شرکت‌های آمریکایی که سرمایه شرکت‌های سرمایه‌گذار را دریافت می‌کنند یا خود را به این سطح رسانده‌اند یا تلاش می‌کنند تا پیش از جذب سرمایه، به معیارهای موجود در این چارچوب برسند. این در حالی است که این فعالیت به‌عنوان یک شرکت بریتانیایی ثبت شده، در جایگاه دوم اولویت‌ها قرارگرفته و در واقع تا زمان حال، شرکت‌های بریتانیایی به‌عنوان واجد شرایط‌ترین شرکت‌های پذیرفته شده در اتحادیه اروپا مدنظر قرار گرفته‌اند.

 

کاهش نرخ رشد با توجه به عدم قطعیت در بازار

 

اگرچه شرکت‌های فعال در حوزه فین‌تک، کوچک‌تر و در عین حال چابک‌تر از رقبای سنتی خود هستند اما این شرکت‌ها نیز تاثیرات منفی را از کاهش نرخ رشد محیط‌های اقتصادی کلان و البته بروز عدم قطعیت و سردرگمی در بازار این حوزه دریافت می‌کنند. شک و تردید در بازار، نوسانات قیمتی را به همراه خواهد داشت و این نوسانات نیز به خودی خود خطرساز هستند. در نظر داشته باشید که هیچ شرکتی مایل به پذیرفتن ریسک در صورتی که هیچ بازگشت سرمایه یا سودی در کار نباشد، نخواهد بود.

 

/دنیای اقتصاد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.