جدول عملکرد سهامداران/ روز پرمعامله در بورس تهران
عصر بانک؛مطابق پیشبینیها شاخص کل با عبور از کانال 62 هزار واحدی یک گام به مقصد کوتاهمدت خود نزدیکتر شد. در این شرایط، تعداد معاملات بورس به بیشترین مقدار از 24 تیرماه رسید که نشانهای از حضور پررنگتر سهامداران حقیقی و پرشتاب شدن ورود سرمایههای خرد به این بازار است.
روز گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران 33/ 1 درصد افزایش یافت تا پس از 19 روز حضور در کانال 61 هزار واحدی وارد کانال 62 هزار واحدی شود. تقویت حضور حقیقیها در کنار افزایش قابلتوجه حجم، ارزش و تعداد معاملات نشانههایی از شدت گرفتن خوشبینی و بازگشت رونق به بورس هستند. کارشناسان معتقدند سیاستهای رکودزدایی دولت در کنار نزدیک شدن به موعد اجرایی شدن برجام دو عامل موثر در ایجاد فضای فعلی هستند.
ورود حقیقیها با شتاب بیشتر
ارزیابی مشارکت معاملهگران حقیقی و حقوقی ظرف سه روز کاری گذشته در معاملات 20 نمادی که بیشترین تاثیر را بر رشد شاخص کل در روز شنبه داشتند، نشان میدهد مشارکت حقیقیها در این روزها به شکل معناداری افزایش یافته است. بر اساس بررسیهای «دنیای اقتصاد» در سه روز معاملاتی گذشته (شنبه هفته جاری، سهشنبه و چهارشنبه هفته گذشته) حقیقیها بیش از 70 درصد ارزش خرید معاملات را در 20نماد با بیشترین اثرگذاری بر شاخص کل در اختیار داشتند در حالی که سهم حقوقیها 29 درصد بود. مشارکت این معاملهگران در فروش اما تقریبا برابر بود و حدود 50 درصد از ارزش فروش معاملات را تشکیل داد. بررسی 20 نماد تاثیرگذار در افزایش شاخص کل در روز شنبه نشان میدهد حقیقیها در دوره زمانی یاد شده در 16 نماد بیشتر در نقش خریدار ظاهر شدند. بهطوری که این معاملهگران 23 میلیارد تومان نقدینگی جدید صرفا از طریق معاملات 20 نماد مذکور و در مدت 3 روز معاملاتی وارد بازار کردهاند. ارزیابی تعداد معاملات نیز که از دیگر فاکتورهای نشاندهنده میزان مشارکت معاملهگران خرد در بازار است نشان میدهد این رقم با افزایش قابل توجهی مواجه شده به شکلی که به بیشترین مقدار از 24 تیرماه رسیده است، تاریخی که نقطه آغاز روند نزولی بورس در ماههای گذشته بود. با توجه به موارد یاد شده میتوان وضعیت این روزهای بورس را حاکی از تقویت سیگنالهای رونق، شتاب گرفتن جریان ورود سرمایه و خروج از رکود ارزیابی کرد. سعید اسلامی بیدگلی در همین زمینه و پیرامون رونق گرفتن احتمالی بورس به «دنیای اقتصاد» گفت: آنچه در شرایط فعلی در بازار رخ میدهد پاسخی است به دو عامل مثبت. عامل اثرگذار نخست موضوع توجه دولت به بورس است. در این روزها شاهد رونمایی از برنامههای خروج از رکود دولت هستیم. برنامههایی که حاوی سیگنالهای مثبتی برای فعالان بازار است.
بهرهمندی صنایع مختلف از رونق
معاملات روز گذشته بازار سهام برای عموم صنایع بورسی توام با رشد بود به شکلی که فقط 3 صنعت کاهش شاخص را تجربه کردند. رشد عمومی صنایع در روز گذشته را میتوان نشاندهنده شرایط مثبت کلی بازار دانست. همچنین قرار داشتن قیمتها در کف ظرف هفتههای گذشته باعث شده اغلب این صنایع امکان رشد قیمتی داشته باشند. با این حال میتوان پیشبینی کرد شرایط آینده این صنایع بر اساس بهرهبرداری آنها از رفع تحریمها متفاوت باشد. سعید اسلامی، کارشناس بازار سرمایه در این باره بیان کرد: تصمیمات اقتصادی دولت و مساله رفع تحریمها و رسیدن به زمان اجرایی شدن برجام عواملی هستند که مستقیما در رشد صنایع بورسی دخیل بودند. بر این اساس سیگنالهای مثبت پیرامون برجام و ایجاد امیدواری درباب اجرای این توافقنامه باعث ایجاد چشمانداز مثبت برای عموم صنایع شده است با این حال صنایعی که مستقیما از رفع تحریمها منتفع میشوند و در دوران تحریم بیشترین آسیب را دیدند شرایط متفاوتی خواهند داشت و بیش از باقی صنایع شاهد رشد خواهند بود.
بازگشت تقاضا با ثبات فضای اقتصادی
در این دوره، اگر چه صنعت خودرو همچنان نقشی مثبت در رشد کل شاخص تولید صنایع بورسی داشته، اما در مقایسه با فصول سال 1393، این نقش به شدت کمرنگ شده است.
پس از یک دوره رشد مستمر در فصول مختلف سال 1393، شاخص تولید صنایع بورسی در فصل اول 1394 نسبت به فصل مشابه سال قبل 3/ 8 درصد کاهش داشته است. در این فصل، از بین 14 صنعت بورسی، شاخص تولید 9 صنعت با افت و 5 صنعت با رشد مواجه شدهاند. شاخص تولید صنایع دارویی، منسوجات، کانی فلزی، شیمیایی و وسایل نقلیه موتوری رشد و شاخص تولید صنایع کاشی و سرامیک، فلزات اساسی، کانی غیرفلزی، سیمان، محصولات فلزی، ماشینآلات، محصولات غذایی بهجز قند، لاستیک و دستگاههای برقی، افت را تجربه کردهاند. نکته حائز اهمیت این است که طی دوره 1388 تا فصل اول 1394شاخص تولید بیشترین مقدار خود را (8/ 104) در فصل سوم سال 1390 و کمترین مقدار خود را (9/ 71) در فصل اول سال 1392 تجربه کرده است.