مهمترین مشکل اقتصاد کشور چیست؟
عصر بانک؛مرتضی افقه با بیان اینکه سیاستهای انقباضی دولت طی دو سال گذشته تورم را کاهش داده اما به رکود دامن زده است، گفت: وزرای اقتصادی باید در جلساتی که با هیات دولت دارند مشکلات خود را حل کنند و البته به نظر میرسد که دوگانگی تفکر در این تیم وجود دارد و برخی از وزرا میخواهند با هشدار دادن نگرش رقیب را تحت تاثیر قرار دهند.
وی با تاکید بر اینکه سیاستهای اقتصادی دولت تا به حال قطعا انقباضی بوده و این نکتهای است که رییس جمهور مدام بر آن تاکید داشته است، عنوان کرد: بانک مرکزی تمام تلاش خود را کرده که حجم نقدینگی موجود را افزایش ندهد با این حال به نظر میرسد که نقدینگی به بخشهای تولیدی نمیرسد.
این کارشناس اقتصادی در اینباره مشکل اصلی اقتصاد را نرسیدن نقدینگی به بخشهای تولیدی دانست و با اشاره به سیاستهای کاهش نقدینگی، خاطرنشان کرد: در واقع این منحرف شدن نقدینگی به بخشهای غیرمولد است که باعث افزایش تورم میشود و نه حجم آن.
افقه ادامه داد: بنابراین دولت در تشخیص علت ایجاد تورم اشتباه کرده است و به غلط در دو سال گذشته سیاستهای انقباضی اعمال کرده بلکه باید بیشتر به بحث موانعی بپردازد که باعث انحراف منابع به بخش غیرمولد میشود.
وی با اشاره به موانع تولیدی در اقتصاد ایران، تصریح کرد: بنابراین اگر همین الان نیز دولت سیاست انقباضی خود را کنار بگذارد و به افزایش نقدینگی دست بزند باز هم این منابع نمیتواند باعث رونق شود.
به گفته این کارشناس اقتصادی مادامی که ساختار ضد تولیدی اقتصاد ایران تغییر نکند، افزایش نقدینگی تنها منجر به تورم خواهد شد و رشد اقتصادی را به ارمغان نمیآورد.
افقه در اینباره عنوان کرد: تورم نیز موجب افزایش هزینه و عرضه است و تقاضا را تحریک نخواهد کرد.
وی ادامه داد: دولت باید هزینههای تولید و همچنین دخالتهایش را در بخشهای تولیدی کاهش دهد و ساختار اقتصاد را به نفع بهبود وضعیت واحدهای تولیدی عوض کند.
این کارشناس اقتصادی همچنین در پاسخ به این سوال که تحریم چقدر در ایجاد وقفه در بازار و انتظار مردم جهت بهبود شرایط موثر بوده است، گفت: من قبول ندارم که مردم قدرت خرید دارند ولی منتظر گشایشهای اقتصادی هستند تا تقاضای خود را افزایش دهند، بلکه به اعتقاد من رکود و نبود قدرت خرید باعث شده است تقاضا کم شود.
/ایسنا