طرح بورس مسکن کلید خورد
عصر بانک؛روز گذشته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از اعلام آمادگی فعالیت بورس مسکن در هر زمان که نهادهای دولتی بخواهند واحدهای مسکونی خود را به فروش برسانند، خبر داد و اعلام کرد: امکاناتی فراهم کردهایم که خرید و فروش مسکن در بورس کالا و روی تابلوهای بورس کالایی انجام شود.
این صحبتهای رئیس سازمان بورس در حالی مطرح می شود که متولیان املاک کشور دیدگاه مناسبی نسبت به این موضوع ندارند و معتقدند این مهم در شرایط کنونی دردی را از دردهای بازار در رکود مسکن دوا نمی کند.رئیس اتحادیه مشاوران املاک طرحی که در حوزه بورس مسکن دادهاند تأمینکننده نیازهای این بخش نیست و در هیچ کجای دنیا چیزی بهنام بورس مسکن وجود ندارد، این طرحی است که آقایان از خودشان در آورده و مندرآوردی است، البته ایرادی ندارد اگر طرح مندرآوردی هم داشته باشیم و بهنفع مردم هم باشد.
عقبایی با اشاره به طرح بورس مسکن اعلام کرد: این طرح زمانی در کشور عملی است که عرضه و تقاضای مسکن در کشور به حالت تعادل برسد، اما با توجه به وضعیت اقتصادی به خصوص در بازار مسکن و به استناد قانون تجارت، قانون مشاوران املاک و قانون 1316 دلالی اجرای این مسئله در بورس غیرقانونی است و این روش در هیچ کجای دنیا وجود ندارد و باعث سوداگری مسکن خواهد شد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران تاکید کرد: هرچند مسئولان بورس اعلام کرده اند که در فاز نخست اموال مازاد بانکها، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره)، بنیاد مستضعفان، شهرداری و انبوه سازان در بورس عرضه خواهد، اما تاکنون به ما اعلام نشده در فاز دوم چه اقدامی در بورس انجام خواهد شد.
عقبایی در خصوص وضعیت مشاوران املاک در بین فروشنده و خریدار افزود: اینکه گفته می شود که مشاوران املاک باید نماینده فروشنده باشد، درست نیست زیرا به استناد قوانین بالا دستی، قانون تجارت و امور صنفی و شرایط بازار ایران، این موضوع قابلیت اجرایی ندارد، همانطوری که ساختارهای مسکن در کشورمان در بسیاری از کشورهای جهان عملا قابل اجرا نیست.
اما محمد فطانت درباره ورود مسکن به بازار بورس با اشاره به اینکه در حال حاضر امکانات خرید و فروش مسکن در بورس کالا به وجود آمده است، گفت: در حال حاضر امکاناتی فراهم کردهایم که خرید و فروش مسکن در بورس کالا و روی تابلوهای بورس کالایی انجام شود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: البته اولویت در بورس با مزایدههای مسکن است که در آن بانکها یا بخشهای مختلف میخواهند واحدهای تجاری، مسکونی و اداری خود را از طریق این بازار به مزایده بگذارند.
فطانت در خصوص بورس مسکن اظهار کرد: در فاز اول قرار است مزایدههای ساختمانهای دولتی و اموال غیر منقول مازاد بانکها در بورس مسکن اجرایی شود. به این صورت که زیرساختی در مجموعه بورس کالا فراهم شده تا نهادهای دولتی بتوانند واحدهای انبوه مازاد مسکونی و تجاری اداری خود را از این طریق به فروش برسانند.
وی ادامه داد: امکان فروش مزایدهای ساختمانهای بزرگ و واحدهای مسکونی از طریق بورس مسکن انبوه فراهم شده است اما هنوز این امکان برای فروش واحدهای خرد مهیا نیست و امکان ارتقای مجموعه اقتصاد مسکن با فروش واحدهای خرد و تکواحدی در بورس کالا وجود ندارد.
دبیر شورای عالی بورس درباره زمان اجرایی شدن بورس مسکن گفت: در حال حاضر زیرساختهای اجرای بورس مسکن آماده است و ما آمادگی داریم تا با هر کدام از بانکها و نهادهای دولتی در هر زمانی که بخواهند واحدهای مسکونی و تجاری اداری مازاد خود را از طریق بورس کالا به فروش برسانند، همکاری کنیم. وی درباره وضعیت راهاندازی بورس ارز با اشاره به اینکه مهمترین ریسک سرمایهگذاران خارجی قابلیت پیشبینی نوسانات نرخ ارز است، گفت: بورس ارز باعث میشود امکان پیشبینی قیمت به وجود آید.
فطانت با اشاره به اینکه یکی از اتفاقات مهم پس از توافق هستهای جذب سرمایهگذاری خارجی است، اظهار کرد: مهمترین ریسک در این زمینه این است که باید به نحوی این مکانیزم وجود داشته باشد که بتوان نسبت به آینده قیمت ارز قدرت پیشبینی به وجود آید.
وی با بیان اینکه در قانون رفع موانع تولید زمینههای ورود ارز به بازار پیشبینی شده و رایزنیهایی در این مورد صورت گرفته است، عنوان کرد: البته برای راهاندازی بورس لازم است بانک مرکزی، نظام بانکی و همچنین شبکه صرافیها نیز مشارکت کنند. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه معاملات سکه در بورس و خرید سکه برای ماههای آتی به نحوی قیمت سکه را قابل پیشبینی کرده است، خاطر نشان کرد: این امر سرمایهگذاری در این بازار را آسانتر میکند و همین اتفاق با ورود ارز به بورس نیز صورت خواهد گرفت و البته بورس ارز پس از تک نرخی شدن آن ایجاد میشود.
فطانت همچنین درباره امکان ادغام بورس و فرابورس در آینده تصریح کرد: در این مورد من چیزی نشنیدهام. وی همچنین با اشاره به نوسانات بازار ارز از سال گذشته تاکنون اظهار کرد: هنوز رفع تحریمها و اتفاقات اقتصادی پس از مذاکرات در محاسبات بازارها وارد نشده است و وضعیت مناسبی در صنایع فلزات و خودروسازی به علت رکود در بازار وجود ندارد.
فطانت گفت: در صنایع دیگری مانند مس و صنایع شیمیایی کاهش قیمت جهانی نفت و مس تاثیرگذار بوده است.
روند صعودی معاملات املاک تهران
براساس آمار موجود طی 13 روز اول شهریور ماه سال جاری نیز در مجموع 36 هزار و 523 قرارداد فروش مسکن در دفاتر مشاوران املاک در کشور به ثبت رسیده است، افزود: در این مدت در مجموع 29 هزار و 803 قرارداد اجاره نیز توسط مشاوران املاک به ثبت رسیده است.
در مرداد ماه سال جاری کل قراردادهای خرید و فروش و اجاره در شهر تهران 35 هزار و 924 قرارداد بوده که 14 هزار و 355 قرارداد مربوط به فروش، 20 هزار و 595 قرارداد مربوط به اجاره مسکن و مابقی به قراردادهای هبه، اجاره به شرط تملیک، سرقفلی و پیش فروش اختصاص یافته است.
برهمین اساس طی 13 روز شهریور ماه سال جاری 6 هزار و 42 قرارداد فروش در دفاتر مشاوران املاک تهران به ثبت رسیده و 8 هزار و 434 قرارداد اجاره نیز در این دفاتر تنظیم شده است. طبق اعلام نظر متولیان تعداد معاملات مسکن در دفاتر مشاوران املاک از فروردین ماه امسال روند صعود داشته است به این ترتیب که در فروردین ماه 52 هزار و 540 قرارداد، اردیبهشت ماه 93 هزار و 677 قرارداد و خرداد ماه 93 هزار و 821 قرارداد در دفاتر مشاوران املاک در کشور قرارداد تنظیم شده و این نشان می دهد که رکود مسکن با شیب ملایم خیز برداشته و تا پایان سال جاری این روند ادامه خواهد داشت.
/سیاست روز