چه کسانی به پرداخت مالیات اعتراض میکنند؟
عصر بانک؛چندی است که اصناف از مالیات تعیین شده برای خود گلایه میکنند و گروهی از آنها، با تعطیلی واحدهای صنفی خود و نصب پلاکارد بر روی درهای واحد صنفی با این عنوان که «به دلیل موضوع مالیات، مجبور به تعطیلی واحد صنفی شدهایم» نسبت به این موضوع اعتراض خود را اعلام کردهاند.
اصناف در حالی از مالیات تعیینشده برای خود رضایت ندارند که بررسیها نشان میدهد در برخی سالها سرانه مالیات قطعی اصناف کمتر از سرانه مالیات پرداختی کارکنان دولت بوده است. در همین رابطه، سعید توتونچی، پژوهشگر و کارشناس حوزه مالیات در برنامه تلویزیونی پایش در پاسخ به سوالی در خصوص گلایه این روزهای کسبه از وضعیت مالیات گفت: «ممکن است برخی پروندههای موردی در خصوص شکایت اصناف و کسبه از وضعیت مالیاتهایشان وجود داشته باشد، اما نسبت به آمار تولید ملی و جایگاه درآمدهای مالیاتی در نظام اقتصادی کشور، ما شاهد وضعیت خوبی در وصول درآمدهای مالیاتی نیستیم. باید توجه داشت که ما از 33 درصد سهم مالیات در قانون بودجه و در چرخه نظام اقتصادی کشور تنها 8 درصد را توانستهایم وصول کنیم که این موضوع بسیار قابل تامل است.»
این کارشناس حوزه مالی ادامه داد: «متاسفانه عدم انسجام لازم و برنامهریزی مناسب روی درآمدهای مالیاتی به جای درآمدهای نفتی وضعیت خوبی را در اقتصاد ما ایجاد نکرده، اما در خصوص گلایههایی که این روزها مطرح است، باید توجه داشت که بخش مهمی از آن به نبود مکانیزم لازم در خصوص پایههای اطلاعاتی اصناف باز میگردد. به طور مثال، کارمندان دولت چون پایه اطلاعاتی مناسبی دارند، محاسبه مالیاتهایشان دقیق و بدون اعتراض صورت میپذیرد، اما اصناف بخشی از این اعتراضهایشان به دلیل نبود همان پایه اطلاعاتی است.»
توتونچی در ادامه افزود: «آمار سال 91 نشان میدهد 30 درصد مودیان مشمول مالیات نمیشدهاند و 40 درصد نیز زیر 500 هزار تومان مشمول پرداخت مالیات شدهاند. همچنین 10 درصد بین 500 هزار تومان تا یک میلیون تومان و 8 درصد نیز بین یک تا 2 میلیون تومان مالیات پرداخت کردهاند و تنها حدود 2 درصد از مودیان به پرداخت بالای دو میلیون تومان موظف شدهاند.»
با عملکرد سازمان مالیاتی مشکل داریم
محمدرضا جعفریان، مشاور مالیاتی اتاق اصناف ایران نیز در این برنامه در صحبتهایی در خصوص فرار مالیاتی اصناف گفت: «ما با عملکر سازمان مالیاتی مشکل داریم. امروز باید با توجه به شرایط رکود، سود اصناف را بررسی کرد و مالیاتها را براساس سود دریافت کرد؛ نه براساس فروش. این روزها بنگاههای اقتصادی و اصناف با حداقل سود ممکن دارند به فعالیتهای خود ادامه میدهند، ولی ما همواره پیگیر شفافسازی این حوزه هستیم و تضمین میدهیم که اصناف فرار مالیاتی نداشته و به دنبال پرداخت مالیاتهایشان هستند.»
با مالیات احساسی برخورد نکنیم
حسین وکیلی، معاون مالیاتهای مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور نیز تصریح کرد: «باید فارغ از احساسات موضوع مالیات را بررسی کرد. ما در سال 93 موظف شدهایم که از 3 هزار میلیارد تومان مالیات مشاغل، حداقل 81 درصد آن را محقق کنیم. در سالجاری نیز بیش از 3 هزار و 700 میلیارد بودجه مصوب وصول مالیاتی داریم که در 4 ماهه اول توانستهایم 95 درصد آن را محقق کنیم. دو مطالبه از ما وجود دارد که یکی عدالت مالیاتی و یکی وجود اسناد و مدارک و مستندات است.»
وکیلی اشاره کرد: «ما با اصناف تعامل خوبی داریم، اما مستندات ما کاملا موجود است و نباید کلیگویی کرد. اگر هر پروندهای وجود داشته باشد که تبعیض مالیاتی در آن به وجود آمده باشد، به سرعت رسیدگی میکنیم. در تهران تنها 45 پرونده مالیاتی بالای 50 میلیون تومان رقم خورده است؛ در حالی که تهران مرکز مبادلات کشور است. در کمیتههای بررسی ما نماینده بانک مرکزی و اتاق اصناف نیز وجود دارد و بسیاری از اعتراضها برمبنای اشتباههای فردی ابراز میشود.»
چه کسانی به پرداخت مالیات اعتراض دارند؟
در بخش دیگری از برنامه، توتونچی، کارشناس اقتصادی عنوان کرد: «مودیان باید بدانند اگر هرگونه اعتراض مالیاتی داشته باشند، میتوانند در نظام دادرسی پیشبینی شده آن را ابراز کنند، اما یک بانک اطلاعاتی در سازمان مالیاتی شکل گرفته است که برای راستیآزماییها استفاده میشود و حداکثر 5 درصد ممکن است خطای طبیعی در ابلاغ مالیاتها به وجود بیاید.»
وی تصریح کرد: «اصنافی که سالها با نبود بانک اطلاعاتی مالیات کمتری پرداخت میکردهاند، الان به دلیل وجود این بانک که تراکنشهای جابهجاییهای مالی را هم در نظر میگیرد، به مالیاتهای جدیدشان اعتراض دارند. باید توجه داشت که فلسفه اظهارنامههای مالیاتی همین هست که شرایط روز مودیان در نظر گرفته شود.»
/خبرآنلاین