فاجعه 8 میلیونی در نظام بانکی! تدبیر بانک مرکزی چیست؟
عصر بانک؛روز شنبه، رئیس کل بانک مرکزی آماری از حساب های ناشناخته در کشور داد که به تمام معنا از وجود یک فاجعه اقتصادی در کشور خبر می دهد.
آن طور که ولی الله سیف گفته است، در کشور 38 میلیون حساب بانکی وجود دارد که شماره شناسه و کدملی آنها تطبیق داده نشده است و از این تعداد 8 میلیون حساب ، فعال است و هنوز شناسایی نشده اند.
این که در یک کشور 80 میلیونی، 8 میلیون حساب بانکی فعال وجود داشته باشد که نمی توان دقیقاً شناسایی شان کرد، پدیده شگفت انگیز و خطرناکی است.
شگفت انگیز است به خاطر این که هر گونه افتتاح و نیز عملیات بانکی در کشور ، مستلزم شناسایی دقیق فرد، اخذ، بررسی و تطبیق مدارک هویتی و از شماره ملی اوست. با این حال، اکنون رئیس کل بانک مرکزی از 38 میلیون حساب غیر مطابق خبر می دهد که 8 میلیون شان فعال هستند!
سیستم بانکی باید در این خصوص توضیح دهد که چرا این حجم وسیع از حساب ها دچار چنین عدم شفافیتی هستند؟
احتمالاً وجود برخی حساب های قدیمی یا اشتباهات فردی،دست نویس های ناخوانا و مسائلی از این دست، بتواند بخشی از مشکل را توجیه کند ولی رقم بسیار بیشتر از حرف هاست و نشان می دهد که برخی مشکلات ساختاری در نظام بانکی وجود دارد که باعث شده است میلیون ها حساب بانکی بدون مشخصه های فردی متقن، در حال کار کردن در بانک های کشور باشند!
این وضعیت خطرناک است زیرا حساب های بانکی نامشخص می توانند محملی برای رد و بدل کردن پول های با منشأ نامشروع باشند و مثلاً در خدمت پولشویی یا باندهای تبهکار و حتی تروریسم قرار بگیرند. همچنین این حساب ها می توانند مفری مهم برای گریز ار مالیات و سایر تکالیف قانونی شوند.
نکته مثبت ماجرا این است که این حساب ها کشف و احصا شده اند و اینک انتظار می رود بانک مرکزی ضرب الاجلی برای بانک و صاحبان حساب ها تعیین کند تا نسبت به شفاف سازی حساب ها اقدام کنند و بعد از آن، این حساب های، مسدود شوند چرا که نباید سیستم بانکی، محمل اقدامات غیرشفاف باشد. مردم ما آسیب این عدم شفافیت ها را در ماجراهایی مانند اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی دیده اند و نباید اجازه داد مار عدم شفافیت باز هم جامعه را نیش بزند.
/خردادنیوز