نمودار روند بهای انس طلا/ رکوردگیری« طلا» در ارتفاع پست
عصر بانک؛عواملی که مهمترین آنها جدی بودن بحث افزایش نرخهای بهره فدرال رزرو تا پایان سال 2015 است، روز جمعه اونس را تا قیمت 1077 دلار پایین کشید؛ ولی افزایش خریدها در کف قیمتی همراه با افت شاخصهای سهام اونس را به قیمت 1099 بازگرداند.
اونس طلا در هفته گذشته با 34 دلار سقوط به کانال پایینتر رفت، اما بازگشت قیمتی روز جمعه اونس را تنها یک دلار زیر مرز 1100 دلار نگه داشت.
اونس روز جمعه تا قیمت 1077 دلار سقوط کرد، روندی که میتوانست بدترین هفته طلا از اکتبر 2014 را رقم بزند؛ اما بازگشت قیمتها بر اثر افزایش تقاضا و افت شاخصهای سهام آمریکا اونس را از کف هفته جهش داد تا بدترین هفته فلز زرد از ماه مارس ثبت شود. به این ترتیب طلا گرچه از ثبت یک «رکورد پست» نجات پیدا کرد، اما نتوانست از ثبت یک رکورد بد فرار کند. این رکورد بد که در ادامه روند افت هفتههای گذشته بوده است، چشمانداز ضعیفی را برای طلا ترسیم میکند. مهمترین دلیل این ضعف، جدی بودن بحث افزایش نرخهای بهره فدرال رزرو تا پایان سالجاری میلادی است.
اونس طلا که هفته را با قیمت 1133 دلار شروع کرده بود، در نخستین روز کاری به قیمت 1097 دلار رسید. این سقوط 36 دلاری ناشی از غلبه عوامل متعدد کاهشی بر عوامل افزایشی بود. دوشنبه با شروع معاملات در بازارهای آمریکا قیمت از کف روزانه خود بالا آمد؛ اما اونس در نهایت در کانال پایینتر ماند. سقوط شدید اونس در این روز وقتی شروع شد که بازارهای آسیایی با فشار شدید فروش روبهرو شدند.
این روند خبر از این میداد که یکی از بازیگران عمده، روند بازار را در دست گرفته است. بانک خلق چین، بانک مرکزی این کشور در آخر هفته گذشته میلادی گزارش داده بود که 53 میلیون اونس ذخیره طلا دارد که رشدی 57 درصدی از آخرین گزارش در سال 2009 را نشان میداد. میزان اعلام شده ذخایر با انتظارهای بازار فاصله زیادی داشت. عوامل دیگر، پایان موقت بحران یونان و رشد دلار بودند که تا آخر هفته اثرگذار ماندند. به این ترتیب اونس روز دوشنبه به کمترین قیمت در 5 سال و نیم گذشته رسید.
قیمت نهایی روز سهشنبه 1101 دلار بود تا مشخص شود مرز روانی جدید، مرز 1100 دلار است. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمعبندی روز سهشنبه خود آورد: «هواداران افزایش قیمت در بازار برای بالا بردن قیمت همدست شدند، اما دادههای تاریخی نشان میدهد که فشار قیمتی بیشتر در راه است.» روز سهشنبه قیمت آتی نفت به زیر 50 دلار در هر بشکه رسید. شاخص کالاهای پایه گلدمن ساکس به کمترین میزان در 4 ماه گذشته رسیده است. شاخص دلار که روز دوشنبه به بالاترین سطح در سه ماه گذشته رسیده بود، روز سهشنبه با «عقبنشینی اصلاحی» همراه بود، اما همچنان قوی ماند. در کنار تمام عوامل ذکر شده، افزایش ریسکپذیری و رشد بازارهای سهام نیز به خروج سرمایه از بازار طلا کمک کرده است. دیگر خبری که روز سهشنبه جلب توجه کرد، اعلام رشد 2 درصدی ذخایر طلای روسیه نسبت به ماه قبل بود.
اونس روز چهارشنبه به قیمت 1094 دلار رسید تا سقوط به کانال پایینتر دوباره تکرار شده باشد. افت 7 دلاری سومین روز کاری عمدتا ناشی از فشار فروش ناشی از آسیب خوردن چهره طلا و نبود عوامل بنیادین افزایشی بود. اونس چندی است شاهد خرید بهعنوان سرمایه امن نبوده است. روز چهارشنبه دو عامل مهم خارجی در بازار فلزهای گرانبها به ضرر طلا عمل کردند.
شاخص دلار در این روز تقویت و بهای نفت خام تضعیف شد. شاخص دلار چهارشنبه دوباره رشد کرد. تاکید مقامهای فدرال رزرو بر جدی بودن احتمال افزایش نرخهای بهره تا پایان سالجاری میلادی همزمان با تقویت دلار، طلا را تضعیف کرده است. چهارشنبه همزمان با تقویت دوباره دلار، قیمتهای آتی نفت خام نایمکس به کمترین سطح در 4 ماه گذشته رسید و به زیر بشکهای 50 دلار رفت. تنها خبر خوب برای طلا در هفته گذشته که روز چهارشنبه اعلام شد این بود که با افت شدید قیمت طلا، خردهفروشی در چین و هند که دو واردکننده بزرگ طلا در جهان هستند، جهش داشته است.
اونس روز پنجشنبه در مقطعی توانست به کمک «پوشش کوتاهمدت» و «شناسایی سود» با رشد مواجه شود، اما در نهایت با 4 دلار افت دیگر مواجه شد تا هواداران افزایش در بازار باز هم ناکام مانده باشند. البته افت شاخص دلار در این روز از افت بیشتر اونس جلوگیری کرد. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمعبندی روز پنجشنبه آورد: «بازار روز پنجشنبه آرامتر بود؛ زیرا هیچ خبر مهمی که بتواند بازار را تکان بدهد وجود نداشت. روز پنجشنبه همزمان با افت شاخص دلار، بهای آتی نفت خام نایمکس روی پایینترین سطح خود در 4 ماه گذشته ماند تا در نهایت اونس در ابتدای آخرین محدوده کانال 1000 دلار متوقف شود. بهای نهایی این روز 1090 دلار بود.
هر اونس فلز زرد روز جمعه تا قیمت 1077 دلار پایین کشیده شد، اما افزایش خرید به دلیل ثبت قیمتهای کم و همچنین افت شاخصهای بازارهای سهام آمریکا به رشد ارزش طلا کمک کرد. هر دو عامل خارجی مهم، روز جمعه نیز اونس را تحتفشار نگه داشتند. شاخص دلار در آخرین روز هفته رشد داشت، در حالی که نفت نزدیک پایینترین سطح خود در 4ماه گذشته ماند. این فشار همراه با عوامل دیگر مورد اشاره اونس را به محدوده 1170 دلار بردند، اما قیمت نهایی هفته 1099 دلار شد تا احتمال بازی طلا با مرز روانی جدید در هفته کاری تازه مطرح باشد. پیشبینی کارشناسان درباره روند کوتاهمدت را در گزارش فردای «دنیای اقتصاد» بخوانید.
/دنیای اقتصاد