تغییر زمین بازی برای سرمایهگذاری
عصر بانک؛ دکتر بایزید مردوخی در زمینه سیاستگذاری و توسعه، به لوازم و مقدمات یک برنامه توسعه خوب اشاره کرد و افزود: در برنامه ششم توسعه کارهایی را باید انجام دهیم که 50 سال است نکرده ایم؛ از جمله اینکه مشکلات نظام تدبیر را حل کنیم .
وی سپس با اشاره به برخی آفت ها و آسیب های برنامه های توسعه گفت: برنامه ششم نباید تبدیل شود به برنامه ای که صرفا حرفهای کلان میزند.
مردوخی که یکی از مؤثرترین چهرههای برنامهریزی چهار دهه اخیر ایران بوده است، اظهار کرد: برنامه توسعه ای که 300- 200 ماده قانونی دارد و تجربه هم نشان داده که بسیاری از آنها قابلیت اجرا ندارد، پاسخگوی شرایط اقتصادی – اجتماعی کشور نیست، لذا آن بخش هایی از برنامه که پیش از این تجربه شده و مثمر ثمر نبوده است، باید مورد بازنگری قرار گیرد.
وی در زمینه سیاستگذاری و توسعه پیشنهاد کرد: یک برنامه دو ساله اضطراری متناسب با شرایط فعلی کشور تهیه و اجرایی شود.
دبیر سابق هیات امنای حساب ذخیره ارزی در ادامه اظهار کرد: برخی فکر می کنند همین که توافق در وین مبادله شد، دیگر ما به اقتصاد سوئیس برگشتهایم! اما شما اگر الان 500 میلیارد دلار هم در این اقتصاد تزریق کنید، تا زمانی که این پول در جای صحیح خود سرمایه گذاری نشود، تحولی رخ نخواهد داد.
بنا بر اعلام پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه، مردوخی ادامه داد: وقتی سیستم اداری به سرمایه گذاری راه نمی دهد و سرمایه گذار داخلی یا خارجی حتی بعد از شش ماه دوندگی موفق به دریافت یک مجوز ساده برای زمین و آب و برق و گاز نمی شود، بخش عمده پول ها به سمت واردات خواهد رفت.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت اصلاح ساختار نظام بانکی، متناسب با شرایط فعلی کشور گفت: هم اکنون دست نظام بانکی از منابع، خالی است؛ چرا که این منابع به سمت فعالیت های بنگاه داری حرکت کرده است.
وی در زمینه سیاستگذاری و توسعه با اشاره به اینکه 300 میلیارد دلار پول برای سرمایه گذاری جدید و تولید نیاز است، افزود: با این حال تنها راه اصلاح وضع فعلی تزریق پول و دلار نیست و نظام بانکی باید اصلاح شود .
این کارشناس مسایل اقتصادی با اشاره به برخی ظرفیت های مناسب اقتصادی در کشور گفت: صنایع تبدیلی کشاورزی، صنایع تبدیلی معدنی، آی سی تی و کشاورزی از جمله زمینه هایی است که در آن مزیت رقابتی داریم . اما زمانی شاهد گشایش در وضع موجود خواهیم بود که تولید و سرمایه گذاری اعم از خصوصی، دولتی، خارجی یا داخلی راه بیفتد و آدم هایی که تخصص آنها " نه " گفتن به متقاضیان کار و سرمایه گذاری است، از سیستم اداری کشور کنار بروند.
/ایسنا