نگاهی به اقدامات بانک مرکزی در کنترل گردش سفته‌بازان

لغو پرداخت سود روزشمار به سپرده‌های کوتاه‌مدت و تبدیل آن به سود ماه شمار از جمله اقدامات بانک مرکزی در دولت دوازدهم بوده است.

عصر بانک؛در بررسی‌های صورت گرفته از عملکرد دولت دوازدهم، بانک مرکزی از طریق حذف چک‌های تضمینی قابل پشت‌نویسی و محدود کردن مبلغ تراکنش پورتفوی بانکی به 100 میلیون تومان به ازاء هر شماره کارت ملی و 50 میلیون تومان هر کارت بانکی قادر به محدود کردن گردش سفته‌بازان ریال بوده است.

 
این دو اقدام مهم نقش اساسی در کنترل گردش سفته‌بازان ریال داشت و عملاً ده‌ها هزار میلیارد تومان گردش سفته بازانه ریال را از چرخه بازارها (خصوصاً بازار ارز و سکه) خارج کرد و امکان حمله سفته‌بازانه از طریق پوزهای بانکی در کشورهای ترکیه، کانادا، عراق، افغانستان را به شدت محدود ساخت.
 
همچنین کنترل و مدیریت گواهی سپرده‌های ویژه 20 درصدی که اواخر سال 1396 برای کنترل بازار ارز عرضه شده بود، تبدیل تدریجی آن به گواهی‌های 18 درصدی و نیز جلوگیری از هجوم آن که نزدیک 200 هزار میلیارد تومان بود به سایر بازارها از دیگر اقدام بانک مرکزی در دولت دوازدهم بوده است.
 
لغو پرداخت سود روزشمار به سپرده‌های کوتاه‌مدت و تبدیل آن به سود ماه شمار سومین عملکرد بانک مرکزی در چند وقت اخیر بوده است. این اقدام ضمن اینکه سیالیت منابع کوتاه‌مدت برای عملیات سفته بازی را به شدت محدود کرد موجب کاهش هزینه قیمت تمام شده پول برای بانک‌ها شد.
 
کنترل نقدینگی و جلوگیری از رشد شدید آن علی‌رغم شرایط بسیار سخت نیمه دوم سال 1397 را می‌توان از دیگر اقدامات بانک مرکزی نام برد، با توجه به اینکه همگان مدعی رشد سریع نقدینگی بودند و ابرتورم و نظایر آن را تصور می‌کردند بانک مرکزی توانست رشد نقدینگی سال 1397 را در حد رشد سال 1396 (23 درصد) حفظ کند و تورم را در حدود 30 درصد تا پایان سال 1397 کنترل کند.
 
کمک به اشتغال پایدار روستایی، صنایع خودرو و قطعه‌سازی آخرین فعالیت بانک مرکزی در این دوران بوده است که در این زمینه تا پایان خرداد در مجموع 8.7 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغال پایدار روستایی پرداخت شد که از طریق تامین اعتبار 4 هزار میلیارد تومانی برای قطعه‌سازان زمینه ایجاد 237 هزار شغل جدید را فراهم شد.
 
/ ایرنا
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.