نقش فعال اپلیکیشنهای ezPay و Shopp در پرداخت QR کد ایران
سیستم پرداخت الکترونیک مبتنی بر کدهای QR، روش تقریبا جدیدی در پرداخت است که در برخی از کشورها در سالهای اخیر رشد شگفتانگیزی داشته است. بارزترین نمونه، کشور چین است که دو بازیگر بزرگ این میدان یعنی AliPay و WeChat Pay توانستهاند بخش بزرگی از چرخه پرداخت این کشور را از آن خود کنند. تقریبا در چین کسب و کاری وجود ندارد که بارکدهای این دو شرکت در آنها پذیرفته نشوند، از سوپر مارکتها تا دستگاههای فروش بلیت سینما.
بیشک یکی از اهرمهای مهم توسعه سریع این روش پرداخت، گسترش موبایلهای هوشمند بوده است. موبایل هوشمند این یار همیشگی روز و شبهای انسان مدرن، که کمکم جایگزین همه ابزارهای پیشین میشود، حالا دارد جایگزین پول نقد و کارتهای بانکی میشود. البته در این راهکار بر خلاف تکنولوژی NFC، سختافزار خاصی در موبایل نیاز نیست.
مدتهاست بحث استفاده از این تکنولوژی در ایران داغ شده است. البته این مسئله جدیدی نیست و هر از چندی شرکتهای مختلف تلاشهایی برای ارائه این سرویس داشتهاند اما تقریبا هیچ کدام، به صورت جدی عملیاتی نشده است.
بلیتهای مبتنی بر QRکد
با این حال گروه توسن از چند سال پیش اقدام به استفاده از پرداخت مبتنی بر QRکد و جایگزین کردن آن با کارتهای مغناطیسی در شبکه حملونقل عمومی کرده است. در ابتدا این سرویس تنها به صورت کاملا کاغذی ارائه میشد اما در چند سال اخیر این سرویس بر روی اپلیکیشنهای موبایل نیز قابل دسترس هست. حالا کاربران قادر هستند این سرویس را بر روی اپلیکیشنهای ezPay و Shopp دریافت کنند.
در همین رابطه در روزهای آلوده ماههای پاییز و زمستان این بلیتهای مبتنی بر QRکد در اپلیکیشن Shopp به صورت نیمبها یا رایگان ارائه شده است.
نکته قابل توجه این است که هماکنون حدود 300،000 تراکنش عملیاتی روزانه با تکنولوژی QR در شبکه پرداخت حملونقل تهران پردازش میشود و این نشان از پذیرش مناسب این روش در میان شهروندان دارد. البته نباید فراموش کرد در طول این سالها، تجربه و دانشی ایجاد شده است که کل فرآیند به صورت بسیار روان و کارآمد درآمده و سرویس به صورت پایدار به همگان ارائه میشود.