کاهش 80 درصدی استفاده از سامانه استعلام چک برگشتی
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس از کاهش چشمگیر استفاده مردم از سامانه استعلام پیامکی چک برگشتی خبر داد و گفت: این موضوع بهدلیل دخالت وزارت ارتباطات و وارد کردن این سامانه به سامانههای خدمات ارزش افزوده بهوجود آمده است.
ابوالفضل ابوترابی عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی درباره مزایای سامانه استعلام چک برگشتی گفت: قبل از اجرای قانون جدید صدور چک، گیرنده چک، اطلاعاتی در مورد افرادی که از آنها چک دریافت میکرد، نداشت و همین مسئله ریسک مبادله با چک را افزایش میداد. بندهایی در قانون جدید چک گنجانده شد تا گیرنده چک اطلاعاتی درباره سابقه معاملاتی که طرف مقابل با چک انجام دادهاست، بهدست آورد و بتواند برای رد یا قبول چک، منطقیتر تصمیم بگیرد.
وی افزود: این اطلاعات شامل تعهدات جاری و پرداخت نشده، سقف مجاز اعتباری و سابقهی چک برگشتی افراد میشود. بدین ترتیب با دسترسی به این اطلاعات، گیرنده چک با اطمینان بیشتری میتواند چک را به عنوان یک ابزار مالی بپذیرد. البته در حال حاضر این سامانه فقط استعلام چکهای برگشتی را در اختیار دارنده چک قرار میدهد و دو خدمت دیگر هنوز اجرایی نشدهاست.
نماینده مردم نجفآباد در مجلس با بیان اینکه استعلام چکهای برگشتی با این سامانه بسیار ساده شده بود، گفت: بر روی هر چک صیادی، شناسه یکتای منحصر به فردی وجود دارد که با ارسال پیامکی شماره شناسه چک به سامانه استعلام چکهای برگشتی بانک مرکزی (به شماره 701701)، سوابق تعداد چکهای برگشتی شخصی که دسته چک به نام او میباشد، برای دارنده چک ارسال میگردد.
دخالت وزارت ارتباطات، دلیل کاهش استفاده مردم از سامانه استعلام پیامکی چک برگشتی
ابوترابی با بیان اینکه درحال حاضر این سامانه دچار اختلال شدهاست، گفت: این اختلال بهدلیل دخالت وزارت ارتباطات و وارد کردن این سامانه به سامانههای خدمات ارزش افزوده بدون اینکه به مردم اطلاعرسانی گردد، بهوجود آمده است.
عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس ادامه داد: استدلال آقایان این است که مشترکین از شرایط عضویت و هزینه این خدمات ارزش افزوده مطلع نشده و بههمین دلیل ممکن است دچار خسارت شوند، در صورتیکه در مورد سامانه استعلام چک برگشتی، عضویت معنایی نداشته و مشترک در هر بار استعلام از این سامانه، پیامکی درباره هزینه استفاده از این خدمت دریافت کرده و درصورت تایید مشترک، استعلام صورت میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه مصوبه وزارت ارتباطات باعث اختلال سامانه استعلام چکهای برگشتی شدهاست، افزود: این اختلال، سبب ایجاد مانع و مشکلی سخت برای مشترکین شده است زیرا روش جدید استعلام، این فرآیند را بسیار پیچیده نموده و مردم نیز از این روش اطلاعی ندارند. افراد باید ابتدا اپلیکیشن جیرینگ را در موبایل خود نصب نموده و بعد با شارژ کیف پول جیرینگ، از این خدمت استفاده کنند، که این قابلیت هم فقط برای گوشیهای هوشمند امکانپذیر است. متاسفانه به همین دلایل، استفاده از این سامانه بسیار کم شده است و شاهد کاهش حدود 80 درصدی استفاده از این سامانه، نسبت به قبل از ایجاد مانع وزارت ارتباطات برای این خدمت هستیم که خود نشاندهنده تاثیر مخرب این تصمیم اشتباه بر مبادلاتی که با چک صورت میگیرد، است.
/ فارس