تحول بانکداری بهواسطه فناوریهای مالی نوظهور هوشمصنوعی و یادگیری ماشینی
فرزاد رمضانی راد، دانشآموخته دکترا مدیریت دولتی و افشین گودرزی، دانشجوی دکترا مدیریت دولتی؛ دنیای دیجیتال بی وقفه در حال تجربه یک تحول عظیم و حرکتی روبه جلو است. امروزه تجارت الکترونیک نقش اصلی را در دنیای تجارت به خود اختصاص داده است. فناوری های مبتنی بر یادگیری ماشینی، مانند هوش مصنوعی به عنوان بهترین گزینه به منظور جلو افتادن درعرصه رقابت در دینای دیجیتال شناخته شده و از محبوبیت زیادی برخوردارند. بهره برداری از فناوری شناختی با هوش مصنوعی مزیت دیجیتالی شدن را به بانک ها میبخشد.
هوش مصنوعی آینده بانکداری است زیرا قدرت تجزیه و تحلیل داده های پیشرفته را برای مقابله با معملات کلاهبرداری و بهبود انطباق می آورد. هوش مصنوعی همچنین بانک ها را قادر می سازد تا حجیم عطیمی از داده ها را با سرعت زیاد مدیریت کند تا نتایج ارزشمندی از آن ها به دست آورند. هوش مصنوعی درک بهتری از مشتریان و رفتار آن ها ایجاد می کند. و با قدرت خود برای پیش بینی حالات آینده با تجزیه و تحلیل رفتارهای گذشته به بانکها کمک می کند تا نتایج و روند های آینده را پیش بینی کنند.
هوش مصنوعی نه تنها با اتوماتیک کردن نیروی کار، بانک ها را در کل فرایند اتوماسیون به اندازه کافی هوشمند می کند تا خطرات سایبری را از سر بگذرانند، بلکه جز فرایند ها و عملیات بانکی است که بدون مداخله دستی،در حال تکامل و نوآوری با زمان است. همچنین بانکها را قادر می سازد تا از قابلیت های انسانی و ماشین ها استفاده کنند تا راند مان عملیاتی و هزینه ای را هدایت کند و خدمات شخصی را نیز ارائه میدهد.
اهمیت توسعه زیر ساخت های بانکداری الکترونیک و حرکت به سمت بانکداری دیجیتال یکی از لولیت های مهم بانکها است تحول دیجیتال و بانکداری دیجیتال از موضوعات مهم حال حاضر در صنعت بانکداری کشور است . پس علاوه بر پرداختن به مفهوم بانکداری دیجیتال به نقش افرینان و بازیگران اصلی در پیاده سازی این مدل کسب و کار نیز می بایست توجه گردد.
تحول دیجیتال بیشک به مسیر حرکت خود ادامه خواهد داد و سازمانها میتوانند در این مسیر از برنامهها و فناوریهای کاربردی متفاوتی نظیرهوش مصنوعی برای خدمترسانی به مشتریان خود به روشی شخصی، آموزنده و سودآور استفاده کنند. اطلاعات و بینش صحیحی که این فناوری ارائه میدهد، میتواند هر نقطه تصمیمگیری و تعامل مشتری را به درستی پیش بینی کرده و به کسب و کارها کمک زیادی کند
فناوری هوشمصنوعی در دنیای جدید اقتصاد دیجیتال، به عنوان یک ابزار فروش و بازاریابی بسیار مفید برای مشاغل شناخته شده است. البته روش استفاده صحیح از این فناوری و آموزش نیروی کار در همه سطوح نیز امری لازم و ضروری است. مزایای اصلی استفاده از فناوری هوشمصنوعی عبارت اند از: تقویت روابط با مشتری، باقی ماندن در عرصه رقابت و افزایش بهره وری نیروی کار.
در این کتاب سعی شده است نگاه عمیق تری به نقش هوش مصنوعی در آینده بانکداری دیجیتال داشته باشیم.
در این نگاه به مباحثی از قبیل: اهمیت و ضرورت تحول در بانکداری تحول، راهبردهای اقدامات ضروری، عناصر تحییل های بانکداری (مدیریت مالی، تحلیل مشتریان، مدیریت ریسک، بازه عملیاتی)، یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و برنامهها و اهمیت برند در بانکداری، رهبری هوش مصنوعی و تحول کارکنان، بانکداری آینده، بانکداری باز و بلاکچین، نوآوری و پیاده سازی فینتک برای بانکداری و جرایم سایبری و میزان تبآوری فناوری اطلاعات پرداخته خواهد شد تا بتوانیم به مدیران بانکی در این حوزه دید جامع تری بدهیم.
مولفین این کتاب برآن شده اند که با گرداوری یک مجموعه از مفاهیم کلیدی و پرکاربرد در کنار هم در راستای مهیا ساختن بستر ی مناسب جهت ایجاد و پیاده سازی بانکداری دیجیتال به منظور دستیابی به مزیت رقابتی پایدار در صنعت بانکداری و تقویت و ارتقاء فرهنگ بانکداری دیجیتال قدم بردارند. بنابراین پس از بر شمردن اصول، سعی شده دو پایه اصلی ان یعنی هوش مصنوعی و یادگیری ماشین به طور عمیق بررسی شود.
پایه و اساس این کتاب شامل ترجمه و تلخیص کتاب به زبانهای انگلیسی است که در حوزه بانکداری دیجیتال و هوش مصنوعی در سالهای 2020 منتشرشده است. تلاش مؤلفین بر آن بوده که به ترجمه دقیق، جامع و روان کتاب حاضربپردازند، عنوان این کتاب به شرح زیراست:
AI and the Future of Banking (Tony Boobier 2020)
همچنین سعی شده است در تالیف این کتاب از سایر کتب و مقالات معتبر ملی و بین المللی که مرتبط با موضوع بوده و در ژورنالهای مختلف و معتبر داخل و خارجی به چاپ رسیده استفاده شده و در انتهای هر فصل منابع مربوطه ذکر گردیده.
این کتاب در دوازده فصل ساماندهی شده است. با این رویکرد، خوانندگان میتوانند تا جایی که برای آنها در سطح شخصی مناسبترین است، تعمق کنند، هرچند امیدواریم سایر بخشها نیز ارزش بررسی دقیق را داشته باشند. برای این کار، سعی خواهیم کرد تا حد امکان از اصطلاحات تخصصی صنعت، اختصارات و هرگونه نسخه برداری دور باشیم.
برخی مزایای کلیدی این کتاب می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- تجمیع چند موضوع مهم بانکی در حوزه فناوری اطلاعات و مالی در کنار هم و بیان سناریوهای بانکداری آینده
- الزامات و ارتباط بلاکچین و هوش مصنوعی، هوش مصنوعی و بانکداری باز
- بیان مطالعات موردی
- تحلیل های پشیرفته در جرایم سایبری و تاب آوری فناوری اطلاعات با هوش مصنوعی
- نوآوری و پیاده سازی فین تک ها و بلاکچینها در بانکداری
مقصود از نگارش این کتاب باب فتحی برای موضوعات روز فنآوری مالی و بانکی بوده و سعی بر آن شده است خوانندگان با مباحث این حوزه بیشتر آشنا شوند. از اهداف دیگر این کتاب علاوه بر بیان اصول اولیه این دو حوزه، معرفی مد ل ها و راه کار های عملی برای اجرای موفق استارتآپها و چالش ها و راهکارهای مرتبط در این حوزه ها است.
این کتاب می تواند به عنوان یک نقشه راه و راهنمای عملی برای مدیران و متخصصان IT، منبع درسی برای دانشجویان علاقه مند به حوزه بانکی، اقتصادی،کارآفرینان حوزه مالی، دانش پژوهان و سایر علاقه مندان به این موضوع باشد.
ایمیل مولفان جهت تهیه کتاب در ادامه آمده است؛
Farzad.management.1980@gmail.com
afshingodarzi198@yahoo.com