وضعیت حساس صنعت کریپتوکارنسی در ایران

مدیر عامل پلتفرم والکس از موانع سخت پیش روی صنعت فین تک ایران گفت.

در چهار سال اخیر صنعت کریپتوکارنسی هم پای جهان در ایران رشد کرده، اما به نظر می رسد ابرهایی تیره در آسمان این صنعت پدیدار شده‌اند که رفع آنها نیازمند تصمیم گیری سریع و قاطع است. احسان مهدی‌زاده در اولین روز نمایشگاه به وضعیت روشن و در عین حال حساس صنعت کریپتوکارنسی در ایران اشاره کرد.

روز گذشته  و در اولین روز نماشگاه الکامپ، پنل «اکوسیستمی که همه را غافلگیر کرد!» با حضور مدیران عامل صرافی‌های مطرح حوزه‌ی فین تک ایران اجرا شد.

در فاصله‌ی آخرین نمایشگاه الکامپ در سال 1398 تا نمایشگاه فعلی صرافی‌های ارز دیجیتال رشد بسیاری را تجربه کرده و بخش بزرگ و  قابل توجهی از اکوسیستم استارتاپی را به خود اختصاص داده‌اند. احسان مهدی‌زاده، مدیر عامل اجرایی والکس در پاسخ به این سوال که  این صنعت در چهار سال آینده چه رشدی خواهد داشت، گفت اگرچه در این چهار سال به نقطه‌ی رقابت با دنیا رسیدیم اما این رشد حتمی نیست چراکه حمایت چندانی از این صنعت نمی‌شود.« در این سال‌ها در ایران ضریب نفوذ کریپتوکارنسی و ارز دیجیتال بسیار بالا رفته و به تعبیری بین 10 تا 12 درصد در جامعه‌ی ایران نفوذ دارد که در سطح بین‌المللی عدد بزرگی به شمار می‌رود.» مهدی‌زاده در ادامه به  کشور ترکیه اشاره کرد کشوری که این ضریب در آن به نه درصد می‌رسد، نکته‌ی قابل توجه این است که در ترکیه سیاست‌های حمایتی بسیاری وجود دارد. «با وجود حمایت و آزادی عمل است که شرکتی مثل BTCTurk که استاندارد محصول، وب سایت و اپلکیشن آن از کف استاندارد ایران پایین‌تر است، سه میلیارد دلار ارزش‌گذاری  می‌شود.» مدیر عامل اجرایی والکس نتیجه‌ی این سیاست‌ها را جذب سرمایه و رشد می‌داند در حالیکه سیاست‌های بازدارنده می‌تواند به دفع و خروج چشم‌گیر سرمایه منجر شود.

وی در ادامه اشاره کرد چهار سال پیش تعداد کمی  شرکت بودند که در این فضا فعالیت می‌کردند و بخش عمده‌ای از مبادلات به صورت زیرزمینی انجام می‌شد اما الان به جرأت می‌توان گفت از معدود صنعت‌هایی هست که با صنعت‌های روز دنیا رقابت می‌کند و یکی از چالش‌هایی هم که وجود دارد همین است.« رقبای ما در این صنعت فقط داخلی نیستند چراکه، محصولی را ارائه می دهیم که در تمام دنیا با شباهت‌ها و البته استقلال بیشتر ارائه می‌شود. مجموعه‌ شرکت‌هایی که این جا هستند تمام فیچرهایی که در دنیا هست را به بهترین نحو به کاربر ارائه می‌دهند. اکنون از بازارها و کوین‌های متنوع تا استیکینگ، معاملات اعتباری و بات تریدر در دسترس کاربران هست.»

مهدی‌زاده  تاکید کرد با وجود رشد در این سال‌ها بخش زیادی از این سرمایه به خاطر عدم اعتماد به پلتفرم‌های سرمایه گذاری و عدم قانون‌گذاری از کشور در حال خروج است و در پلتفرم‌های دیگر در جاهای دیگر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد و گاه رقابت را به صرافی‌های مثل بینگکس می‌بازیم که تنها دلیل این امر نبود حمایت است. وی با تاکید بر این فرصت‌سوزی ادامه داد:« باید بتوانیم به نحوی مدیریت کنیم که این سرمایه داخل ایران باشد. اکنون با تلاشی که فعالان این عرصه در تمام کسب و کارها می کنند و با وجود کاربردپذیری و تسهیلی که ایجاد شده، این ضریب نفوذ در جامعه‌ی تورمی ایران و این امکانات، صنعت کریپتوکارنسی می‌توانست ارزآوری بالایی داشته‌باشد.»

وی بیان می‌کند که با وجود سنگ‌اندازی‌ها نمی‌توان به آسانی به آینده‌ی روشنی که این روزها بسیاری برای کریپتوکارنسی در دنیا متصورند نگاه کرد و به دستیابی به آن در ایران امیدوار بود چراکه این امر نیازمند حمایت بیشتر است.

عدم شفافیت روندهای مالیاتی و مشکلات موجود در دسترسی به درگاه پرداخت از جمله مشکلات مهمی  بود که مهدی‌زاده به آن اشاره کرد. وی همچنین اشاره کرد:« گاهی بررسی اثرات منفی یک قانون را به بعد از اجرایی شدن آن موکول می‌کنیم مثل موردی که برای ماینینگ پیش آمد، وزیر سابق، ماینینگ را ممنوع اعلام کردند اما دو سال بعد در کمیسیون اقتصادی، گفتند ماینینگ چندان هم برق مصرف نمی‌کند. توجه کنید که این موضوع می‌توانست ارزآوری زیادی داشته باشد.»

مهدی‌زاده در پاسخ به این سوال که آیا این خروج سرمایه اغراق‌آمیز است یا خیر با مثالی در مورد کشور کره‌ی جنوبی آن را جدی و واقعی عنوان کرد. در سال 2017 کره جنوبی که هنوز فرایندهای مالیاتی برای کریپتوکارنسی طرح نکرده‌بود، حجم تریدی بالغ بر 3.5 میلیارد دلار را تجربه کرد. اما در سال 2021، سالی که کره‌ی جنوبی قوانین مالیاتی وضع می‌کند و سالی است که سال گاوی  و رو به رشد کریپتوکارنسی محسوب می‌شود، حجم ترید با 83 درصد سقوط به 650 میلیون دلار می‌رسد.

مدیر عامل اجرایی والکس همچنین تاکید کرد که استفاده از این فرصت برای حفظ سرمایه‌ها در ایران و ارزآوری، دغدغه‌ی فعالان این صنعت بوده و تلاش می‌‌کنند تصمیم‌ساز باشند و راهکارهای مختلفی را برای حفظ کاربران در ایران ایجاد کنند.

در پایان و در پاسخ به این سوال که آیا صرافی‌های ارز دیجیتال ستاره‌ی الکامپ هستند؟ گفت با وجود ترند جهانی و حرکت اقتصاد به سمت حضور در قالب فین تک، این صنعت ستاره‌ی اکوسیستم استارتاپی ایران بوده که فعالان آن با نمونه‌های جهانی رقابت می‌کنند و امیداور است با تصمیم‌های حمایتی، این صنعت بتواند به رشد خود ادامه دهد.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.