انواع ریسک در بانکداری و روشهای مدیریت آن
عصر بانک؛ریسک در یک مؤسسهی مالی، زیانی بالقوه است که یا به طور مستقیم از زیانهای درآمد و سرمایه حاصل میشود و یا به صورت غیرمستقیم برآمده از محدودیتهایی است که توانایی بانک را برای دستیابی به اهداف تجاری و مالی خود کاهش میدهد. در این زمینه بانکها، با توجه به ماهیت فعالیتها و داشتن پرتفوی گوناگونی از دارایی، با انواع مختلفی از ریسکها مواجه اند. به نوعی، حیات صنعت بانکداری در گرو پذیرش ریسک است، به گونهای که اجتناب از آن امکان پذیر نیست و تنها میتوان آن را مدیریت نمود. بانک ها به عنوان “سازمانهای جویای سود” با این هدف سازمان یافتهاند که برای سهامداران و نیز سپردهگذاران سودآوری داشته باشند. از آنجا که خطرپذیری برای سودآوری، گریزناپذیر است، بنابراین از بانکها به عنوان «ماشینهای ریسک پذیر» یاد میشود. بر این اساس در دنیای بانکداری به دلایل گوناگون زمینههای بروز ریسک وجود دارد. برخی از این دلایل عبارتند از:
• تنوع و گوناگونی عملیات بانکی
• ماهیت متفاوت عملیات بانکی
• وضعیت سرمایهی بانک و محدودیت میزان آن
• وضعیت منابع سپردهگذاران و فراوانی آنها
• متفاوت بودن منافع بانک و سپردهگذاران
• وضعیت سررسید داراییها (تسهیلات) و بدهیها (سپردهها) و تعدد و تفاوت وضعیت مالی تسهیلات گیرندگان
• سرو کار داشتن گروه زیادی از کارکنان بانک با منابع مالی
• نبود تخصص کافی در زمینههای مدیریت منابع، ثبت عملیات زیاد مالی و نقل و انتقالات زیاد پولی داخلی و خارجی
تمام این موارد ایجاب میکند که مدیریت ریسک در بانکها حساستر، پیچیدهتر و مشکلتر از مدیریت ریسک در دیگر واحدهای اقتصادی باشد. مضافا اینکه برخی ریسکها خاص بانکها بوده و در مورد سایر بنگاهها موضوعیت ندارند.
در هر صورت، بروز ریسک در نظام بانکداری به کاهش قدرت سودآوری بانک منجر میگردد که در سه شکل سودآوری کمتر از هدف پیش بینی شده، از بین رفتن تمام سود پیشبینی شده و نهایتا زیان نشان داده میشود. در این میان زیان، مخرب ترین شکل ریسک است که میتواند موجب از بین رفتن تمام یا بخشی از سرمایه بانک، یا حتی بخشی از سپردهها و در شکل حاد تمام سپردههای بانکی شود و موجودیت بانک را با خطر مواجه کند. از این رو شناسایی ریسکها در مرحله اول و سپس مدیریت آن به روشی نظاممند می تواند ابزاری برای ممانعت از بروز این رخدادهای نامطلوب باشد.
مهمترین نکاتی که امروزه بانکها با آن مواجهاند میزان سرمایه لازم و مدیریت ریسک است. مدیریت ریسک یکی از مهمترین ارکان سیستمهای مالی و بانکی میباشد و دربرگیرنده آن قسمت از فعالیتهای بانک است که مجموعه ریسکها را تحت تأثیر قرار می دهد. تعیین، اندازهگیری، مشاهده و کنترل ریسکها فرآیند مدیریت ریسک را تشکیل میدهند و هدف اصلی مدیریت ریسک در هر سازمان، ارائه بهترین عملکرد و بهینهسازی استفاده از سرمایه و به حداکثر رساندن ارزش داراییهای سهامداران میباشد که با استفاده از تدابیر مناسب و راهکارهای به موقع، ریسکهای اساسی از جمله ریسک اعتباری، ریسک بازار و ریسک عملیاتی را پوشش میدهند. از اینرو هدف مدیریت ریسک، حذف ریسکها از فعالیت بانک نیست بلکه ایجاد تعادل بهینه میان ریسک و بازدهی است. معرفی انواع مختلف ریسک در نظام بانکی و روشهای مدیریت آن در ادامه آمده است:
انواع ریسک در نظام بانکی و روشهای مدیریت آن
ریسک اعتباری
ریسک اعتباری در مورد اعطای تسهیلات و خرید و فروشها بوده به طوری که احتمال عدم برگشت اصل و فرع تسهیلات اعطا شده و نیز احتمال زیان ناشی از مبادلات از لحاظ نوع کیفیت کالا، موارد مبادله، اطمینان و اعتبار طرفین مبادله میباشد. این ریسک مربوط به زمانی است که وام گیرنده یا همتای بانک قادر به ایفای تعهد خود نباشد. ساختار مناسب وام دهی و احتیاطهای لازم برای حفاظت از منافع وام دهندگان، استفاده از اوراق مالی مشتقه اعتباری با قرارداد تسهیلات، بازنگری دوره ای به داراییهای بانک، مدیریت به موقع و آماده برای تغییر در ترکیب تسهیلات به علت اتفاقاتی که در بازار رخ می دهد یا گرفتن وثایق اضافی، باعث کاهش و کنترل ریسک اعتباری میشود.
ریسک بازار
ریسک بازار شامل تغییرات نرخ بهره، نرخ ارز، قیمت سهام و یا کالا میباشد. بانکها به طرق مختلف با ریسک بازار مواجه میشوند. این ریسک ممکن است در پرتفوی اوراق بهادار (مانند اوراق قرضه یا اوراق بهادار مبتنی بر داراییها) و یا در ابزارهای مختلف (مانند نرخ بهره ابزار مشتقه و نرخ ارز قرارداد سلف) که برای اهداف معاملاتی یا سرمایه گذاری به کار میروند، وجود داشته باشد. بخش مدیریت ریسک بازار در بانکها، وظیفه ارزیابی، آزمایش و تأیید ریسکهای اعلام شده بازار شامل ریسک نرخ بهره، ریسک نرخ ارز، ریسک تعدیلات و ریسک جاری را بر عهده دارند. از این رو جهت مقابله با تغییرات نرخ ارز، نرخ بهره و تغییرات قیمت سهام و کالا به ترتیب از ابزار مشتقه نرخ ارز، بهره و ابزار مشتقه مانند شاخص سهام، معاملات آتی و سلف بر روی قیمت کالا استفاده میشود.
ریسک عملیاتی
مدیریت ریسک عملیاتی عبارت است از پوشش زیانهای ناشی از قصور و عدم کارایی پرسنل (نیروی انسانی)، شکست تدابیر امنیتی، کنترلها و تکنولوژی، زیانهای ناشی از عدم آگاهی و یا عدم صحت اطلاعات، ارتباطات، ریسک اجرایی قراردادها و آییننامهها و ریسک اعتماد و اعتبار. مدیریت این ریسک بسیار پیچیده است و از جمله وظایف این بخش تمرکز کنترل در عملیات متقابل میباشد. این کنترل به این منظور میباشد که هیچ خدشهای بر اطلاعات وارد نشود و از سوی دیگر از دسترسی اشخاص سوء استفادهکننده ممانعت نماید. با توجه به پیچیده بودن ریسک عملیاتی، کمی کردن این ریسک کار دشواری است اما بانکها می توانند برآوردی از ریسک عملیاتی را با توجه به گزارشهای حسابرسی، گزارشهای مدیران، برنامه کسبوکار و غیره داشته باشند. در این میان به کارگیری استانداردهای ارزیابی ریسک در حسابرسی یکی از عواملی است که می تواند در کاهش ریسک عملیاتی مؤثر باشد.
ریسک نقدینگی
ریسک نقدینگی عبارت است از عدم آمادگی بانک ها برای تأمین تسهیلات اعطایی یا پرداخت به موقع دیون بانکها (سپردهها). این ریسک با سایر ریسکهای مالی مختلط است و به همین دلیل سنجش و کنترل آن با دشواری روبهروست.
علل پیدایش ریسک نقدینگی عبارت است از:
1- خروج سپردهها
2- قابلیت تبدیل داراییهای غیر نقد به نقد
3- حجم سرمایهگذاریها
4- شکاف زمانی داراییها و بدهیها
از این رو یکی از مهمترین اصول مدیریت ریسک نقدینگی برآورد نیازهای نقد بانک در آینده است. این برآوردها می تواند بر مبنای سه روش زیر انجام گیرد:
– برآورد بر مبنای منابع و مصارف وجوه نقد
-برآورد بر مبنای ساختار داراییها و بدهیها و سرعت تبدیل آنها به وجوه نقد
-برآورد بر مبنای شاخصهای نقدینگی