تلاش یک لابی ضد ایرانی برای قطع دسترسی تهران به سوئیفت

یکی از مشاوران غیررسمی «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا در یادداشتی که میان برخی از سیاستمداران آمریکایی توزیع شده خواستار قطع دسترسی ایران به سامانه موسوم به «سوئیفت» شده است.

عصر بانک؛ در شرایطی که چندی پیش رسانه آمریکایی واشنگتن فری‌بیکن در گزارشی از شکاف داخلی میان مقامات دولت آمریکا بر سر تحریم‌های ایران و قطع دسترسی تهران به سوئیفت خبر داده بود، اخیرا خبری منتشر شد مبنی بر اینکه یک لابی ضد ایرانی در آمریکا در تلاش است از اختلافات در کاخ سفید درخصوص دسترسی ایران به سامانه سوئیفت کاسته و سیاستمداران را به قطع دسترسی ایران ترغیب کند. همزمان وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد برایان هوک برای بحث درباره ایران راهی هند، لوکزامبورگ، فرانسه و بلژیک شده است.

 

یکی از مشاوران غیررسمی «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا در یادداشتی که میان برخی از سیاستمداران آمریکایی توزیع شده خواستار قطع دسترسی ایران به سامانه موسوم به «سوئیفت» شده است. مارک دوبوویتز، مدیر لابی ضد ایرانی‌ «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» (FDD) که از جمله افراد تاثیرگذار در جهت‌دهی به سیاست‌های کاخ سفید علیه ایران است در این یادداشت قطع دسترسی ایران به این سامانه را برای اثرگذاری تحریم‌ها علیه ایران ضروری دانسته است. این خبر را ویکلی‌استاندارد روز پنج‌شنبه در شرایطی گزارش داده که پیش از این رسانه‌ها از بروز اختلاف میان مقام‌های ارشد کاخ سفید برای قطع دسترسی ایران به سامانه سوئیفت خبر داده بودند.  وبگاه «واشنگتن‌فری‌بیکن» دوشنبه گزارش داده بود برخی مقام‌های دولت ترامپ، از جمله وزیر خزانه‌داری او در تلاش هستند دسترسی ایران به این سامانه را حفظ کنند. سوئیفت، سرواژه‌ای است که از کنار هم قرار گرفتن حرف اول عبارت «جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی» در زبان انگلیسی ایجاد شده است. دولت آمریکا بعد از خروج از برجام، فشارها برای قطع دسترسی ایران به این شبکه را تشدید کرده است. مارک دوبوویتز در گزارش خود تلاش کرده با توضیح درباره ضرورت قطع دسترسی ایران به سوئیفت اختلافات یاد شده را از بین ببرد. او مدعی شده است: «جمهوری اسلامی از تمامی کانال‌هایی که به آنها متصل باقی می‌ماند برای ادامه تامین مالی تروریسم، پولشویی و فعالیت‌های غیرقانونی استفاده می‌کند.» دوبوویتز اضافه می‌کند: «تحلیل‌های اقتصادی انجام‌شده از نظام تحریم‌ها در پیش از برجام و گزارش‌های مربوط به آن زمان در این زمینه اجماع دارند که قطع ارتباط ایران با سوئیفت، اقدامی فلج‌کننده است که اقتصاد ایران را به خطر می‌اندازد.» لابی FDD، موسسه‌ای که دوبوویتز ریاست آن را بر عهده دارد روابط نزدیک و شناخته شده‌ای با گروه‌های حامی رژیم صهیونیستی و به ویژه حزب «لیکود» به رهبری «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی دارند. این گروه، به ویژه بعد از روی کار آمدن ترامپ توانسته برخی از پیشنهاد‌هایش درباره ایران را به سیاست‌های رسمی کاخ سفید تبدیل کند.

 

اختلاف خزانه‌داری و کاخ سفید

پیش‌تر رسانه آمریکایی واشنگتن فری‌بیکن در گزارشی از شکاف داخلی میان مقامات دولت آمریکا بر سر تحریم‌های ایران و قطع دسترسی تهران به سوئیفت خبر داده بود. به این صورت که دونالد ترامپ، رئیس‌‌جمهور آمریکا و جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ‌سفید به روشنی اعلام کرده‌اند که سوئیفت و شرکای اروپایی واشنگتن ملزم به قطع مراودات تجاری خود با ایران هستند اما کادری از مقامات وزارت خزانه‌داری آمریکا قاطعانه با این تصمیم مخالفت کرده و در آستانه اجرایی شدن تحریم‌های جدید از چهارم نوامبر، راه را برای یک زورآزمایی داخلی هموار کرده‌اند. هدف وزیر خزانه‌داری آمریکا حفظ امکان تعامل با ایران در آینده است. همچنین دو موسسه مالی بزرگ آمریکا شامل «جی‌پی‌ مورگان» و «سیتی‌بانک» که در کمیته شبکه مالی سوئیفت عضویت دارند،  اعلام کرده بودند که با تحریم‌های جدید علیه ایران همراهی نمی‌کنند. 

 

سفر ضدایرانی هوک

از دیگر سو وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد برایان هوک برای بحث درباره ایران راهی هند، لوکزامبورگ، فرانسه و بلژیک شده است. به گزارش خبرگزاری فارس، برایان هوک، رئیس کارگروه ایران در دولت آمریکا از روز پنج‌شنبه سفری چند مرحله‌ای را برای بحث درباره ایران آغاز کرده است. بنا بر اعلام وزارت خارجه آمریکا، هوک در این سفر که روز پنج‌شنبه آغاز شده و تا پنج‌شنبه آینده ادامه می‌یابد، ابتدا راهی هند شده است و از آنجا به اروپا می‌رود تا با مقام‌های قاره سبز درباره ایران گفت‌وگو کند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «در هند، او همراه با «فرانسیس فانون» دستیار وزیر در امور منابع انرژی با همتایان هندی خود دیدار می‌کند.» هند یکی از مشتریان عمده نفت ایران است. در آستانه احیای تحریم‌های نفتی ایران، واشنگتن دهلی را برای توقف واردات نفت از ایران تحت فشار قرار داده، اما هندی‌ها می‌گویند به دنبال دریافت معافیت تحریمی هستند. هوک در لوکزامبورگ با وزرای خارجه اتحادیه اروپا دیدار می‌کند، سپس به فرانسه می‌رود تا با مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی گفت‌وگو کند. او نهایتا در بلژیک با همتایان اروپایی‌اش درباره «ادامه اشاعه موشکی ایران» صحبت می‌کند. در پایان این بیانیه آمده است: «در طول این سفر، هوک نماینده ویژه [رئیس‌جمهور در امور ایران] با متحدان و شرکای ما درباره نیاز مشترک به مقابله با مجموعه رفتارهای مخرب ایران در خاورمیانه و در منطقه آنها، تعامل می‌کند.»

 

/فارس

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.