الزامات حرکت نظام بانکی همسو با پیشرفت های تکنولوژی در عرصه هوش مصنوعی
به نقل از روابط عمومی بانک کشاورزی، متقی نیا روز دوشنبه 17 دی ماه در دهمین همایش تراکنش ایران و در میزگرد مدیران عامل بانک ها با موضوع «هوش مصنوعی در نظام بانکی»، به اهمیت حاکمیت داده به عنوان پیش شرطی برای استفاده مؤثر از هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: این موضوع از سال گذشته به صورت ویژه در دستور کار بانک کشاورزی قرار گرفته و در همین زمینه سامانه احراز هویت غیرحضوری در سوپر اپلیکیشن باران با ظرفیت های بسیار بالا طراحی و راه اندازی شده است که می تواند در تسهیل ارائه خدمات به مشتریان کارگشا باشد.
وی از طراحی و راه اندازی پروژه «هوشیار» با هدف پیشگیری از تقلب و تخلفات مالی، خبر داد و افزود: شناسایی به موقع هرگونه تخلف و تقلب در حوزه پولشویی و رفتارهای نامتعارف از جمله اولویت های اصلی بانک است که با استفاده از هوش مصنوعی و داده کاوی در سامانه های بانک کشاورزی، بررسی، شناسایی و پیگیری می شود.
مدیرعامل بانک کشاورزی در معرفی پروژه «الماس» این بانک گفت: با استفاده از این سامانه نیز تحلیل های مبتنی بر مکان، امکان جمع آوری داده های مکانی از شعب و بهره برداری از این داده ها به ویژه برای تحلیل ظرفیت های کشاورزی در مناطق مرتبط فراهم می شود و شعب بانک ضمن استفاده از این اطلاعات در حوزه بازاریابی، می توانند با دقت بالاتری به شناسایی نقاط مستعد برای توسعه خدمات اقدام کنند.
متقی نیا افزود: با استفاده از سامانه های هوش مصنوعی، اطلاعات مؤثری از وزارت جهاد کشاورزی جمع آوری می شود که به بهبود خدمات به کشاورزان و توسعه حوزه کشاورزی کمک می کند.
وی با اشاره به پروژه «پیش بینی ریسک بازپرداخت تسهیلات» با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی، اجرای این پروژه را زمینه ساز تسهیل برآورد توانایی مشتریان در بازپرداخت تسهیلات و در نتیجه مدیریت بهتر ریسک ها دانست و اضافه کرد: «دسته بندی و تحلیل رفتار مشتریان»، «تحلیل ارزش اقتصادی مشتری» و «تحلیل ریزش و وفاداری مشتریان» از دیگر پروژه های بانک کشاورزی در حوزه هوش مصنوعی است و استفاده از این ابزارها گامی بزرگ در زمینه بهبود هرچه بیشتر تجربه مشتریان و نیز اتخاذ استراتژی های مناسب توسط بانک برای انجام مأموریت ها خواهد بود.
وی در بخش دیگری از سخنانش اهمیت بهره برداری از ظرفیت های هوش مصنوعی در صنعت بانکی را تشریح و خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین کاربردهای هوش مصنوعی در این صنعت، تأمین امنیت سایبری است. این امنیت نه تنها برای برنامه های کاربردی (اپلیکیشن ها) و سامانه هایی که از هوش مصنوعی استفاده می کنند، بلکه برای خود هوش مصنوعی نیز حائز اهمیت است.
مدیرعامل بانک کشاورزی اضافه کرد: در حال حاضر، ریسک سایبری یکی از چالش های نظام بانکی به شمار می آید و تمامی کشورها در حال برنامه ریزی جهت مدیریت این ریسک هستند و در بانک کشاورزی نیز برنامه ریزی و اقدامات مناسبی در این زمینه انجام شده است.
وی در تشریح نقش هوش مصنوعی در اعتبارسنجی، پرداخت تسهیلات و مدیریت ریسک، «تامین امنیت» را موضوعی حیاتی دانست و گفت: یکی از مهمترین وظایف مدیران بانکی «مدیریت ریسک» است و پیشگیری و شناسایی تقلب، بهبود فرآیندهای داخلی، تحلیل داده ها و اتخاذ تصمیمات هوشمند و همچنین امنیت پیشرفته بایومتریک نیز از جمله کاربردهای مهم هوش مصنوعی در صنعت بانکداری به شمار می روند.
متقی نیا به محدودیت های موجود در این حوزه نیز اشاره و بر ضرورت اتخاذ راهکارهایی به منظور رفع مشکلات و چالش هایی مانند کمبود نیروی متخصص و نیز قوانین و مقررات مربوطه تأکید کرد.