صندوق بخشی بانکی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

اگر شما هم از جمله معاملهگرانی هستید که به سهام بانکی علاقه دارید اما زمان کافی برای خرید و فروش مستقیم آن را ندارید، میتوانید بخشی از دارایی خود را به صندوق بخشی بانکی اختصاص دهید.
حالا سوال اینجا است که صندوق بخشی بانکی چیست و چه ویژگیهایی دارد. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا به تمام پرسشهای شما در این زمینه پاسخ دهیم.
صندوق بخشی چیست؟
ابزارهای متنوعی برای سرمایهگذاری در بازار بورس ایران وجود دارد که هرکدام با توجه به ویژگیهای خاص خود، میتوانند مناسب گروهی از سرمایهگذاران باشند. یکی از این ابزارها، صندوقهای بخشی هستند که در سالهای اخیر به دلیل تمرکز بر یک صنعت خاص، توجه بسیاری از فعالان بازار را به خود جلب کردهاند.
صندوقهای بخشی (Sector Funds) نوعی از صندوقهای سرمایهگذاری هستند که تمرکز خود را بر یک صنعت یا بخش خاص از اقتصاد معطوف میکنند. این صندوقها (برخلاف صندوقهای سهامی یا مختلط) به صورت تخصصی وارد یک حوزه مشخص، مانند پتروشیمی، خودرویی یا بانکداری میشوند. این تمرکز باعث میشود که بازدهی و ریسک این صندوقها، به شدت تحت تاثیر عملکرد آن صنعت خاص باشد.
صندوق بخشی بانکی، صندوقی با تمرکز بر سهام بانکها
صندوق بخشی بانکی یکی از انواع صندوقهای بخشی است که به صورت اختصاصی روی سهام شرکتهای فعال در صنعت بانکداری سرمایهگذاری میکند. در حقیقت این صندوق بخش زیادی از داراییهای خود (حداقل 70 درصد) را به صنعت بانکداری اختصاص میدهد و باقیمانده آن را در سایر صنایع یا سایر داراییها مانند طلا، سرمایهگذاری میکند. در حالت کلی، ترکیب دارایی صندوقهای بخشی بانکی به صورت زیر است:
- حداقل 70 درصد از دارایی صندوق در سهام بانکی سرمایهگذاری میشود.
- حداکثر 10 درصد از دارایی صندوق در سهام سایر صنایع سرمایهگذاری میشود.
- حداکثر 30 درصد از دارایی صندوق در داراییهایی مانند: سپرده بانکی، اوراق با درآمد ثابت و… سرمایهگذاری میشود.
از آن جایی که نظام بانکی یکی از ارکان اصلی اقتصاد ایران به شمار میرود، این صندوق میتواند ابزاری قدرتمند برای بهرهبرداری از فرصتهای موجود در این صنعت باشد.
عملکرد این صندوقها به عوامل متعددی از جمله وضعیت سودآوری بانکها، نرخ بهره بینبانکی، تصمیمات بانک مرکزی، وضعیت ترازنامه بانکها و حتی تحولات سیاسی و اقتصادی کشور وابسته است. به عنوان مثال، اگر بانکها گزارشهای مالی مثبتی ارائه دهند یا سیاستهای حمایتی جدیدی در دستور کار دولت قرار گیرد، این موضوع میتواند بازدهی صندوق بخشی بانکی را افزایش دهد.
مزایای صندوق بخشی بانکی
از جمله مهمترین مزایای سرمایهگذاری در صندوقهای بخشی بانکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مدیریت حرفهای
این صندوقها توسط تیمهای مدیریت حرفهای اداره میشوند که با تحلیل دادههای اقتصادی و گزارشهای بانکی، بهترین فرصتها را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند.
نقدشوندگی بالا
درست مانند دیگر صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF)، واحدهای صندوقهای بخشی بانکی به راحتی قابل خرید و فروش در بازار سرمایه هستند. به عبارت بهتر، آن بخش از دارایی شما که به این صندوقها اختصاص داده شده است، با سرعت قابل قبولی به پول نقد تبدیل میشود.
شفافیت و نظارت مستمر
تمامی فعالیتهای صندوقهای بورسی زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار انجام میشود. این صندوقها موظفند گزارشهای مالی خود را به صورت دورهای در وبسایت رسمی خود منتشر کنند و این گزارشها را در اختیار سازمان بورس قرار دهند. در نتیجه، عموم مردم میتوانند به این گزارشها دسترسی داشته باشند.
معایب صندوق بخشی بانکی
مهمترین چالشهایی که با سرمایهگذاری در این صندوقها با آنها مواجه میشوید به ترتیب زیر هستند:
ریسک تمرکز
از آن جایی که این صندوق فقط در یک صنعت خاص سرمایهگذاری میکند، اگر صنعت بانکداری با چالش و افت مواجه شود، بازدهی صندوق به شدت تحت تاثیر قرار میگیرد. البته که با افزایش ارزش سهام بانکی هم، رشد و بازدهی این صندوقها بیشتر از سایر صندوقها خواهد بود.
وابستگی بالا به سیاستگذاری دولت
تصمیمات بانک مرکزی یا سایر نهادهای دولتی میتواند به صورت مستقیم بر عملکرد صندوق بخشی بانکی تاثیر بگذارد. بنابراین نوسانات سیاسی و اقتصادی میتواند ریسکهایی را برای سرمایهگذاران این صندوقها به همراه داشته باشد.
تنوع کم پرتفوی صندوق
برخلاف صندوقهای دیگر که در صنایع متنوعی سرمایهگذاری میکنند، این صندوق تنها به یک گروه از سهام وابسته است که ممکن است تنوع و انعطافپذیری سبد سرمایهگذاری صندوق را کاهش دهد.
کلام آخر
صندوق بخشی بانکی میتواند گزینهای مناسب برای افرادی باشد که درک خوبی از شرایط اقتصاد کلان و صنعت بانکداری کشور دارند و میخواهند از فرصتهای این صنعت بهرهمند شوند. این صندوق در عین حال که میتواند بازدهی چشمگیری داشته باشد، نیازمند آگاهی از تحولات اقتصادی و سیاسی کشور است. در نتیجه توصیه میکنیم بهتر است پیش از سرمایهگذاری در این صندوق، از شرایط کلی وضعیت سهمهای بانکی کشور مطلع شوید.