گام‌های استراتژیک فناپ‌تک در دل تحریم‌ها؛ از داخلی‌سازی تا ورود به صنعت خودرو

امیر افشانی، معاون نرم افراز فناپ تِک در مصاحبه با عصربانک، با اشاره به تحولات و دستاوردهای سال گذشته، از توسعه داخلی‌سازی قطعات، ورود به صنعت خودرو، یکپارچه‌سازی نرم‌افزارها و عبور از چالش‌های پیچیده فنی سخن گفت.

فناپ تک  به عنوان یکی از شرکت‌های پیشروی تولید کارتخوان در ایران است که ارائه محصولات و راهکارهای نوآورانه مبتنی بر تجهیزات سخت افزاری، ارائه راه‌حل‌های بانکی و پرداخت، تولید قطعات یدکی دستگاه کارتخوان، تولید رول کاغذی  باتری و یو پی اس را نیز در سبد محصولات خود دارد .

این شرکت اخیراً طراحی و تولید و پشتیبانی تجهیزات دیجیتال و راهکارهای نوآورانه  را در دستور کار خود قرار داده است. ما به همین بهانه و برای آشنایی بیشتر با وضعیت این شرکت با امیر افشانی، معاون نرم افراز فناپ تِک گفت‌وگویی انجام دادیم.

افشانی دانشجوی دکترای مدیریت کسب‌وکار است و لیسانس مهندسی نرم افزار و فوق لیسانس مدیریت کسب و کار دارد.

وی با اشاره به روند افزایش عمق داخلی‌سازی در فناپ تک گفت: در سال گذشته موفق شدیم خط دوم SMT جهت تولید بّردهای  محصولات سخت‌افزاری شرکت را به‌طور کامل در داخل تولید کنیم و دیگر نیازی به واردات قطعات اصلی دستگاه از خارج کشور نیست و این یکی از بزرگ‌ترین اقدامات ما برای افزایش عمق داخلی‌سازی بوده است.

معاون نرم افراز فناپ تِک بیان کرد: در مقایسه با رقبا، سطح داخلی‌سازی ما به‌مراتب بالاتر است و همین موضوع مزیت رقابتی مهمی برای ما ایجاد کرده است.

معاون نرم افراز فناپ تِک تصریح کرد:در سال گذشته  طراحی و تولید انواع مودم ها اعم از  GPON ، LTE و .. در دستور کار قرار گرفته و به تولید انبود رسیدیم. و همچنین با طراحی و تولید سیستم‌های مالتی‌مدیای خودرو برای شرکت‌های بزرگ خودروسازی ازجمله سایپا و  ایران‌خودرو ، وارد صنعت خودروسازی شدیم .

وی با اشاره به اهمیت توسعه منابع انسانی گفت: در سال گذشته دوره‌های آموزشی متعددی برای کارکنان برگزار شد تا بتوانند با استانداردهای جدید به‌ویژه در حوزه قطعه‌سازی خودرو آشنا شوند و دانش فنی مورد نیاز را کسب کنند.

چالش‌ها: تامین ارز، نقدینگی و مهاجرت نیروی متخصص

افشانی با تأکید بر اینکه تأمین و تخصیص ارز از بزرگ‌ترین چالش‌های تولیدکنندگان است، اظهار کرد: بخشی از قطعات و ماشین‌آلات همچنان نیاز به واردات دارند و نوسانات شدید نرخ ارز، امکان برنامه‌ریزی بلندمدت را از شرکت‌ها گرفته است.

وی خاطرنشان ساخت: ورود به مناقصات با این شرایط بسیار سخت شده، چون نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از نرخ ارز و هزینه‌های آینده داشت. علاوه بر آن، تأمین نقدینگی هم به‌شدت دشوار شده است. ما باید برای تامین ارز، پرداخت نقدی انجام دهیم اما در مناقصات، پول را به‌مرور و اقساطی دریافت می‌کنیم.

معاون نرم افراز فناپ تِک تصریح کرد: از سوی دیگر، حفظ نیروی انسانی متخصص تبدیل به یکی از دغدغه‌های اصلی ما شده است. بسیاری از کارمندان سطح بالا در حال مهاجرت هستند و حتی برای جذب نیروهای عادی هم با مشکل مواجه هستیم، چه برسد به مدیران با تجربه.

تحول در نرم‌افزار؛ از پراکندگی تا یکپارچگی

افشانی با اشاره به تحولات نرم‌افزاری شرکت گفت: پیش از این برای هر مدل سخت‌افزاری، نرم‌افزار جداگانه‌ای طراحی می‌شد. اما در سال گذشته تلاش کردیم تا با ایجاد یک نرم‌افزار یکپارچه، امکان استفاده از آن روی همه مدل‌های دستگاه‌ها را فراهم کنیم.

وی افزود: همچنین در معماری نرم‌افزارها نیز بازنگری اساسی صورت گرفته است؛ سوییچ پذیرندگی و سامانه مدیریت ترمینال شرکت بازطراحی شدند تا پاسخگوی نیازهای آتی مشتریان باشند.

تحریم؛ مانعی برای دسترسی به ابزارهای جهانی

افشانی با اشاره به تأثیر تحریم‌ها بر فعالیت شرکت گفت: تحریم‌ها دسترسی ما به ابزارها و بازارهای جهانی را به‌شدت محدود کرده‌اند. توسعه‌دهندگان ما برای کار با ابزارهایی مثل Android Studio یا اوراکل  و … مجبور به استفاده از VPN هستند و این موضوع بر سرعت و کیفیت توسعه نرم‌افزارها تأثیر منفی گذاشته است.

وی تأکید کرد: در صورت رفع تحریم‌ها، دسترسی به بازارهای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری بین‌المللی تسهیل می‌شود و شرکت‌های ایرانی فرصت بیشتری برای رقابت جهانی خواهند داشت.

رقابت بعد از تحریم؛ فرصت یا تهدید؟

افشانی با اشاره به تأثیر احتمالی رفع تحریم‌ها گفت: اگرچه برداشته شدن تحریم‌ها می‌تواند تأثیر مثبتی بر تأمین مالی و کاهش هزینه‌های تمام‌شده داشته باشد، اما در عین حال، شرایط رقابتی برای شرکت‌های داخلی سخت‌تر خواهد شد.

وی افزود: ورود رقبای خارجی به‌ویژه شرکت‌های آمریکایی و اروپایی به بازار ایران، عرصه رقابت را برای ما دشوارتر می‌کند. بازاری که تا پیش از این برای شرکت‌های داخلی به دلیل انحصار نسبی، فضای مناسبی بود، حالا با حضور بازیگران قدرتمند جهانی، دیگر فضای تاخت‌وتاز سابق را نخواهد داشت.

معاون نرم افراز فناپ تِک اظهار داشت: با این حال، اگر تحریم‌ها برداشته شوند، نرخ ارز بهینه‌تر می‌شود، تأمین مالی شرکت‌ها تسهیل می‌گردد و هزینه تولید کاهش می‌یابد. در نتیجه قدرت خرید مشتریان هم افزایش پیدا می‌کند. وقتی دلار ارزان‌تر شود، قیمت تمام‌شده محصول پایین می‌آید و این به نفع مشتریان نهایی خواهد بود؛ هم از نظر قیمت، هم از نظر تنوع محصول.

عبور از لحظات سخت با همراهی تیم

افشانی در پایان، با اشاره به دشوارترین لحظات سال گذشته اظهار کرد: یکی از سخت‌ترین مقاطع کاری ما، مواجهه با چالش‌های پیچیده در یکی از پروژه‌ها بود. خطاهایی در فرایندها مشاهده می‌کردیم که تحلیل و یافتن علت آن‌ها بسیار دشوار بود.

وی افزود: اما با تلاش بی‌وقفه همکاران و لطف خداوند، توانستیم از آن بحران عبور کنیم و همه موارد را به‌طور کامل مرتفع کنیم. این تجربه نشان داد که انسجام تیمی و روحیه همکاری، در سخت‌ترین شرایط هم می‌تواند راه‌گشا باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.