هوشمندهایی که کره زمین را نابود میکنند!
عصر بانک؛ امروز یکی از دغدغههای مردم ما نوسانات نرخ ارز و بهدنبال آن افزایش بیرویه قیمت کالاها و خدمات است. روزی نیست که خبرهای مختلفی درباره افزایش قیمت نشنویم. اما در همین گیر و دار، بعضی از افزایش قیمتها خیلی به مذاق ما خوش نمیآید که شاید یکی از آنها چندبرابر شدن قیمت موبایل و البته کیمیاشدن آنها باشد.
اما برای اینکه کمی تلخی این ماجرا برایتان شیرین شود باید این مژده را به شما بدهیم که توفیق اجباری ناخواستهای با نخریدن گوشی موبایل در این اوضاع نصیبمان میشود که اگر اوضاع به همین منوال ادامه پیدا کند، بعدها ممکن است عنوان ناجی کره زمین را از آن خود کنیم و چند صباح دیگر کشورهای پیشرفته دنیا به دلیل چنین تدبیری از سوی ما و صدالبته مدیران وقت به فکر الگوبرداری از دستاوردهای ما در حفاظت از کرهزمین بیفتند.
موضوعی که باعث میشود مدال چنین افتخاری بر گردن ما آویخته شود این است که این روزها گوشیهای هوشمند بهعنوان یکی از آسیبپذیرترین فناوریها برای محیطزیست معرفی شدهاند. البته به گوشیهای هوشمند مراکز داده را هم باید اضافه کرد و اگر تولید و خرید و فروش گوشیهای هوشمند در سایر کشورهای دنیا به همین صورت ادامه پیدا کند تا سال 2040 این فناوری آسیبپذیرترین نقش را در نابودی کرهزمین و محیطزیست خواهد داشت.
به همین دلیل شاید واقعا بهتر است کشورهای پیشرفته دنیا از همین حالا الگوبرداری از ما را آغاز کنند. چنین نقشی نشان میدهد گوشیهای هوشمند آنطور که به نظر میآیند، هوشمند نیستند و گویا مضرات آنها بیش از آن چیزی است که ما فکر میکردیم. بنابراین قبل از اینکه در این گرانی به فکر عوض کردن گوشی یا خریدن یک پرچمدار باشید به سیارهای که در آن زندگی میکنید، فکر کنید.
تحقیقی که چنین واقعیتی را نشان داده است به رهبری لوتفی بلخیر، دانشیار کارآفرینی و نوآوری در دانشکده مهندسی Woth در دانشگاه مکمستر کانادا انجام شده و شاید برایتان جالب باشد که چنین تحقیقی در پاسخ به سوالی است که یک دانشآموز در این باره پرسیده است.
این تیم تحقیقاتی دلیل چنین آسیبی را وجود کربن در ساخت این ابزار اعلام کردهاند. نتایج این تحقیق در مجله Cleaner Production نشان میدهد فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) تاثیرات مخرب زیستمحیطی دارد، بهویژه انتشار گاز در زمان تولید گوشیهای هوشمند درحال افزایش است. در واقع یک تراشه و مادربرد گوشی هوشمند نیاز به تولید بیشتر انرژی دارد، زیرا آنها از فلزات گرانبها ساخته شدهاند که با هزینه بالا از معدن استخراج میشوند.
بلخیر گفته است: «ما دریافتیم که این موضوع در کل صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات درحال رشد است، امروز این تخریب در حدود 1.5 درصد است و اگر ادامه پیدا کند، تا سال 2040 تا حدود 20 درصد افزایش خواهد یافت.
در عین حال، گوشیهای هوشمند به راحتی میتوانند خریداری شوند و شرکتهای تلفن همراه بهطور مداوم مدلهای جدیدی را با ویژگیهای جذابتر جذب کنند که به این معناست که گوشیهای هوشمند مقدار زیادی از ضایعات را ایجاد میکنند.» رهبر این گروه تحقیقاتی گفته است هر کسی میتواند یک گوشی هوشمند بگیرد و شرکتهای ارتباطات راه دور ارتباطات از طریق آن را تسهیل کنند اما موضوع این است که انسانها به یک گوشی بسنده نمیکنند و راغبند تا از جدیدترین مدلهای گوشی هوشمند استفاده کنند، بهطوری که ما دریافتیم تا سال 2020 مصرف انرژی گوشی هوشمند بیشتر از رایانههای شخصی و لپتاپ خواهد بود.
زمانی که شما یک پیام متنی میفرستید، تماس تلفنی با فردی برقرار میکنید یا هر ویدئویی که آپلود یا دانلود میکنید، یک مرکز داده وجود دارد که این اتفاق از طریق آن به وقوع میپیوندد. به همین دلیل شبکههای مخابراتی و مراکز داده هم انرژی زیادی برای خدمترسانی به شما مصرف میکنند و اکثر مراکز دادهها از طریق برق تولید شده از سوختهای فسیلی استفاده میکنند.
البته بلخیر به منظور کاهش انتشار آلودگیهای آینده از گوشیهای هوشمند و دیگر فناوریهای ارتباطات اطلاعاتی، پیشنهاد داده است مراکز داده باید به جای سوختهای زغالسنگ یا فسیلی از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده کنند. او خبری که چندی پیش از سوی گوگل و مراکز داده فیسبوک در زمینه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر منتشر شده بود را امیدوارکننده دانسته و معتقد است چنین سیاستی باید در تمام دنیا به اجرا دربیاید.
/ روزنامه فرهیختگان