تسهیل مبادلات مالی گردشگران خارجی با استفاده از دستگاه صراف

فقدان پذیرش کارت‌های اعتباری بین‌المللی در کشور و اجبار به استفاده از وجه نقد ارزی یکی از چالش‌های پیش روی صنعت توریسم کشور است، ازاین‌رو عرضه دستگاه صراف در کشور می‌تواند مبادلات مالی گردشگران خارجی در کشور را تسهیل کند.

عصر بانک؛به گزارش ایبِنا، در حال حاضر با توجه به این‌که در شرایط پسابرجام قرار داریم و هنوز ورود و‍ پذیرش کارت‌های اعتباری بین‌المللی در کشور با اماواگرهای فراوان مواجه است و همچنین پذیرش کارت‌های ویزا و مستر در کشور هنوز عملیاتی نشده، ازاین‌رو گردشگران خارجی به‌منظور مبادلات مالی در امور روزمره مجبور به تبدیل ارز خود به وجه رایج کشور در صرافی‌ها هستند که این روند، گردشگران را با دشواری‌هایی مواجه ساخته است. همچنین عدم وجود امکان تبدیل ارز به ریال و ریال به ارز در ساعات تعطیل یکی دیگر از چالش‌های این حوزه است.

 

بر این اساس یکی از نیازهای امروز کشور تسهیل مبادلات پولی توریست‌ها است. ازاین‌رو یک شرکت ایرانی فعال در طراحی و ساخت سامانه‌های بانکی، با درک این نیاز دستگاهی با عنوان “صراف” را چندی پیش طراحی و تولید کرده که مقارن با صدور مجوز خریدوفروش ارز به نرخ آزاد در شبکه بانکی، این محصول مورد استقبال بانک‌ها قرارگرفته است تا جایی که یکی از بانک‌های خصوصی توانسته این دستگاه را در شبکه خود عملیاتی کند. همچنین بانک‌های دیگر نیز در حال آماده‌سازی زیرساخت لازم به‌منظور عملیاتی کردن و ورود این محصول به بازار هستند.

 

معاونت فروش شرکت پویا در این خصوص اظهار داشت: این شرکت با درک نیاز کشور در این بخش و با توجه به فضای پسابرجام و با تکیه‌بر توان تخصصی مهندسان ایرانی، دستگاه صراف را تولید و در اختیار شبکه بانکی کشور قرار داده است.

 

شهروز زندی افزود: این دستگاه با استقبال بانک‌ها مواجه شده و به‌ویژه یکی از بانک‌های خصوصی در این زمینه عملکرد مطلوبی نیز داشته است.

 

وی تصریح کرد: این دستگاه نسل جدیدی از پایانه‌های بانکی (ATM) است که در تبدیل ارز به ریال و ریال به ارز فرآیندی مشابه صرافی دارد.

 

زندی در تشریح نحوه عملکرد این دستگاه گفت: ابزار شناسایی و احراز هویت گردشگران خارجی در این دستگاه گذرنامه آن‌ها است. به این منظور دستگاه مجهز به یک اسکنر ویژه جهت قرائت پاسپورت و حتی دسترسی به حافظه هوشمند (Chip) است.

 

وی ادامه داد: دستگاه صراف ابتدا اقدام به نمایش آخرین نرخ نامه خود که از سوی بانک یا صرافی تعیین‌شده می‌کند و این نرخ نامه به‌صورت مرکزی مدیریت می‌شود و در هرلحظه قابلیت به‌روز شدن را دارد.

 

زندی یادآور شد: در صورت تمایل گردشگر به فروش ارز خود به نرخ مذکور، باید گذرنامه خود را در محل تعیین‌شده قرار دهد تا دستگاه اقدام به قرائت و ارسال اطلاعات آن به مرکز و اعمال کنترل‌های لازم کند.

 

وی افزود: در این مرحله ارزهای خارجی دریافت و شمارش می‌شود و معادل ریالی آن بر اساس نرخ نامه مذکور محاسبه و به مشتری اعلام و با اخذ تایید وی، مبلغ ریالی محاسبه‌شده به‌صورت اسکناس یا به‌صورت صدور یک کارت‌بانکی با مانده ریالی به همراه رمز کارت تحویل متقاضی می‌شود.

 

وی ادامه داد: همچنین برعکس این فرآیند یعنی تبدیل ریال به ارز نیز در این دستگاه عملیاتی شده است. بدین معنا که دستگاه صراف می‌تواند نرخ نامه موجود را نمایش داده و در صورت پذیرش مشتری، ریال را چه به‌صورت وجه نقد و چه با استفاده از موجودی کارت شتابی وی، دریافت و معادل آن را بر اساس نرخ نامه، ارز خارجی به متقاضی تحویل دهد.

 

زندی تشریح کرد: عامل شناسایی و احراز هویت مراجعین ایرانی کارت ملی یا گذرنامه است که با استفاده از اسکنر ویژه پاسپورت قرائت و اطلاعات آن به مرکز ارسال می‌شود.

 

وی یادآور شد: از ویژگی‌های این دستگاه این است که مدیریت نرخ نامه خریدوفروش ارز، تعیین سقف و کف برای خریدوفروش به هر نفر در هر مقطع زمانی، فعال و غیرفعال نمودن دستگاه و کنترل‌های دیگر از این قبیل، به‌طور کامل در اختیار بانک یا صرافی است به‌طوری‌که آن‌ها قادرند روزانه یا حتی ساعتی و لحظه‌ای نرخ نامه و سایر سیاست‌های تعیین‌شده را به‌روز نمایند.

 

نصب دستگاه صراف در هتل‌های کشور

 

وی خاطرنشان کرد: یک بانک دولتی چندی قبل کارتی به نام “توریست کارت” را برای گردشگران خارجی تعریف کرد و با شرکت‌های گردشگری در این خصوص قراردادی منعقد کرده که بر اساس آن ارز را در خارج از کشور از گردشگر دریافت و برای وی کارت‌بانکی با مانده ریالی صادر کند.

 

زندی افزود: البته میزان ارزی که به این روش به ریال تبدیل‌شده در مدت اقامت گردشگر در ایران ممکن است کمتر یا بیشتر از نیاز وی باشد که هرکدام مشکلات یا زیان‌های خود را برای وی به همراه دارد.

 

وی اذعان داشت: با استفاده از دستگاه صراف و نصب آن در هتل‌های کشور نیازی به انجام این‌گونه تشریفات در کشورهای خارجی نیست و بدون ایجاد مشکلات برای گردشگر و شرکت‌های گردشگری می‌توان در داخل کشور ، به میزان نیاز گردشگر خارجی، در هرلحظه از شبانه‌روز، امکان تبدیل ارز به ریال را به‌سادگی در اختیار قرارداد.

 

وی گفت: حتی بعد از راه‌اندازی پرداخت‌های بین‌المللی در کشور نیز این دستگاه به دلیل این‌که عملکردی مشابه صرافی دارد می‌تواند هزینه‌های کمتری نسبت ویزا و مستر کارت برای ذینفعان در برداشته و کماکان مورد استقبال گردشگران خارجی و مسافرین ایرانی قرار داشته باشد.

 

زندی با اشاره به این‌که بانک‌های شهر، ملت، ملی، رفاه و صرافی سرمایه تاکنون دستگاه صراف را تهیه‌کرده‌اند افزود با عملیاتی شدن سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز، انتظار می‌رود استقبال از این دستگاه که تولید داخل و منحصربه‌فرد است، افزایش یابد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.