تبعات کاهش نرخ سود در بازارهای پولی/ مقاصد خروج احتمالی سپردههای بانکی کجاست؟
عصر بانک؛بهاءالدین حسینیهاشمی درباره رشد بورس و بازدهی بازار سرمایه اظهار کرد: نمیتوان گفت رشد بورس ناشی از سیاست کاهش نرخ بانکی بوده زیرا اگر نرخ بازار پول کمتر باشد، برخی که طالب سود بیشتری هستند، پول خود را از بانک خارج کرده و با قبول ریسک بیشتر، وارد بازار سرمایه میکنند. بازار سرمایه در مقایسه با بازار پول، تخصص و تجربه نیاز دارد و با ریسک همراه است. در حالی که سپردهگذاری نیاز به دانش خاصی ندارد و از کمترین میزان ریسک برخوردار است.
او با بیان اینکه اصل پول همیشه قابل دریافت بوده و سود روزشمار آن نیز ماهانه پرداخت میشود، گفت: این جذابیت پیش آمده در بازار سرمایه، در روند خروج سپرده بانکها چندان تاثیرگذار نخواهد بود. در صورت تداوم روند کاهشی نرخ سود سپرده بانکها، شاید میزانی حدود 10 تا 15 درصد سپردهها راهی بازار سرمایه شود.
این کارشناس امور بانکی در خصوص بازارهای طلا و ارز نیز گفت: به دلیل وجود ناامنیهای اخیر در خاورمیانه و اروپا، بسیاری از کشورها در حال تبدیل ذخایر پولی خود به طلا هستند که برای آنها، اطمینان بیشتری حاصل میکند. با توجه به تداوم روند افزایشی نرخ جهانی طلا، چند درصدی از سپرده بانکها نیز به بازار طلا و سکه راه خواهد یافت. بازار ارز هم بهطور حتم میزبان بخشی دیگر از سپردهها خواهد بود.
حسینیهاشمی افزود: قیمت فعلی ارز، قیمت پایداری نیست، چرا که عرضه آن کفایت تقاضای موجود را نکرده و همچنان نوسان آن برای برخی جذاب خواهد بود. بهطور کلی مقاصد خروج احتمالی بخشی از سپردهها به ترتیب اولویت، نخست بازار طلا، سپس بازار ارز و سوم بازار سرمایه خواهد بود.
او در خصوص پیشبینی از بازار مسکن و خودرو گفت: به دلیل رکود سنگین به خصوص در بازار مسکن، مطمئنا سپردههای خرد به سوی این بازارها روانه نخواهد شد و بسته به آینده این بازارها، شاید مقصد بخش کوچکی از سپردههای کلان باشد. ضمن اینکه خروج سرمایه از بازاری نظیر مسکن، برخلاف بازار طلا، ارز و بورس، به سادگی امکانپذیر نیست و این نکته منفی این بازارهاست.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که از میان بازارهای پول، سرمایه، طلا و ارز، بهصرفهترین مقصد کدام است، تصریح کرد: بهطور قطع بانکها کماکان، مقصد مطمئنتر و بهصرفهتری برای منابع پولی است. دلیل آن نیز ریسک صفر، و نقدینگی 100 درصد آن است. به این معنی که هر لحظه میتوان اصل سپرده را در اختیار داشت، اما اگر قصد تبدیل سکه یا ارز به نقدینگی را داشته باشید، شاید به دلیل نزولی بودن قیمت آن، خریداری پیدا نکنید. بهطور کلی فردی که درآمدی بیش از هزینههای خود دارد، و امکان پسانداز برای وی فراهم است، چنانچه نخواهد درگیر ریسک و صرف تخصص شود، مطمئناً به سپردهگذاری در بانک روی خواهد آورد.
او تصریح کرد: در هیچ کجای دنیا نیز چنین نیست که کسی به خرید سکه یا طلا اقدام کند. معمولاً اگر قصد سپردهگذاری نباشد، این پول به سرمایهگذاری در جهت تولید، تجارت و خدمات تخصیص داده میشود و شاید تنها ایرانیها هستند که به روشهای اینچنینی روی میآورند. اما به عقیده من، همچنان بهترین و بهصرفهترین محل برای پسانداز پول به ویژه برای افرادی که خود توانایی کار کردن با آن را ندارند، سپردهگذاری در بانک است.
/اقتصادنیوز