گامهای تکمیلی اتصال به سوئیفت/36 بانک ایرانی اپلای کردند
عصر بانک؛در آغازین روزهای اجرایی شدن مفاد برجام صحبت از لغو و یا به تعبیر حقوقی آن برداشتن (Lift) تحریمهای سوئیفت (ساز و کار جامعه جهانی برای ارتباطات مالی بین بانکی) به میان آمد. این در حالی است که عدم ارتباط نظام بانکی دنیا با سیستم مالی،بانکی کشورمان اقتصاد ما را در تمامی ابعاد تحت شعاع قرار داده است که متاسفانه این موضوع از چرخهای معیوب تردید ناپذیر اقتصاد سیاسی کشور برآورد می گردد.
پس از عملیاتی شدن برجام، دولت از اتصال بانکهای کشور به شبکه خدمات پیامرسانی مالی خبر داد. بعد از اعلام این خبر دو گروه به مجادله درخصوص برقراری سوئیفت پرداختند. گروه نخست ، عدم اتصال بانکها به سوئیفت را بهانهای برای غیرکاربردی بودن برجام عنوان کردند. این گروه تمام تلاش خود را به کار بسته که نشان دهد که بانکهای ایران به سوئیفت متصل نشده است. گروه دوم به دور از نگاه سیاسی ابهاماتی درخصوص عملیاتی شدن این فرآیند نظیر «چگونگی و زمانبندی اتصال سوئیفت» و «دلایل تاخیر در روابط کارگزاری بانکها» مطرح کردند.
از همان زمان که متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) منتشر شد، برخی از بخشهای برجام بیش از سایر بخشها نظرها را به خود جلب کرد. یکی از این موارد، تحریم سوئیفت بود. وصل شدن یا نشدن سوئیفت بانکهای ایرانی، از همان روزهای آغازین انتشار برجام، موضوع بحث و اختلافنظر جدی بود.
بسیاری از کسانی که درباره وصل شدن مجدد سوئیفت تردید دارند، این نکته را مطرح میکنند که پیش از وضع تحریمها علیه نظام بانکی ایران، انتقال منابع به سایر کشورها به سادگی و با ارسال سوئیفت ممکن بود؛ حال چه شده است که انتقال منابع بانکی در حال حاضر، با آن سهولت و سادگی میسر نیست و بانکهای ایرانی نمیتوانند به همان سهولت و با همان چالاکی دوران پیش از وضع تحریمها عمل کنند؟