مشاور دولت: یارانه نقدی از ابتدا باید 18هزار تومان می‌بود نه 45هزار تومان

حسین عبده تبریزی مشاور اقتصادی دولت گفت: محاسبات نشان می‌داد که حدود 18هزار تومان برای هر نفر در هر ماه یارانه قابل پرداخت است اما آنها (دولت گذشته) برای چشمگیرتر کردن رقم یارانه آن را به حدود 45هزار تومان افزایش دادند.

عصر بانک؛جمشید پژویان در گفتگویی با بیان اینکه هدفمندی یارانه‌ها گامی بلند در بهبود توزیع درآمد است، افزود:‌ هدف اصلی، اصلاح قیمت نسبی است.

 

حسین عبده تبریزی استاد دانشگاه و اقتصاددان هم با اشاره به اینکه قانون هدفمندی یارانه‌ها به‌درستی اجرا نشد، گفت:‌ در همان اولین سال اجرای این قانون، 28هزار میلیارد تومان از منابع اجرای آن از طریق افزایش قیمت حامل‌های انرژی و بقیه یعنی حدود 11هزار میلیارد تومان از محل بودجه پرداخت شد.

 

وی افزود:‌ محاسبات نشان می‌داد که حدود 18هزار تومان برای هر نفر در هر ماه قابل پرداخت است اما آنها برای چشمگیرتر کردن رقم یارانه آن را به حدود 45هزار تومان افزایش دادند.

 

در ادامه پژویان گفت: هدفمندی یارانه‌ها در ابتدا در سبد مصرفی خانوار نتایج مثبتی داشت‌ اما آنها در محاسبه درآمدها اشتباه کردند.

 

در ادامه عبده تبریزی گفت:‌ پرداخت یارانه‌ها ادامه خواهد یافت زیرا دولت نمی‌تواند این حق شناخته شده را نادیده بگیرد.

 

وی افزود: تورم در سال 89، دوازده و 40صدم درصد، سال 90؛ بیست و یک و نیم ، 91؛ 30 و نیم و سال 92؛ سی و چهار و 70صدم درصد بود و تورم سال 93 به حدود 15 درصد رسید.

 

عبده تبریزی اضافه کرد: محاسبات نشان داده که با توجه به افزایش تورم، پرداخت یارانه‌ها تأثیر چندانی در معیشت مردم نداشته است.

 

وی افزود: مبانی طراحی هدفمندی یارانه‌ها و نحوه اجرای آن غلط بود و قانون هم در این زمینه رعایت نشده و این میراث دولت قبل است ضمن اینکه حقی برای مردم ایجاد شده است.

 

در ادامه پژویان گفت:‌ راه حل این است که قیمت حامل‌های انرژی باید اصلاح شود و تولید کنندگان هم فناوری و تجهیزات خود را به‌روز رسانی کنند تا مصرف انرژی کاهش یابد.

 

عبده تبریزی در ادامه گفت:‌ دولت تلاش کرد طریق دیتابیسی را ایجاد کند و بر اساس آن در سال 94، سه میلیون و 200 هزار نفر از دریافت یارانه حذف شدند و در این مسیر پیش می‌رود.

 

عبده تبریزی افزود: جمع‌بندی دولت این است که هزینه‌های حذف نامناسب نیازمندان از فواید این کار بیشتر است بنابراین دولت، احتیاط می‌کند.

 

در ادامه پژویان گفت:‌ اطلاعات دولت در این باره ناقص و روش کار او نیز غلط است.

 

عبده تبریزی هم با اشاره به اینکه مقاومت‌هایی علیه شفاف سازی درآمدها وجود دارد، گفت: ‌شفاف سازی درآمدها و اقتصاد بسیاری از مشکلات را حل می‌کند.

 

وی با بیان اینکه طراحی قانون هدفمندی یارانه‌ها از همان آغاز، اشکالات اساسی داشت، گفت:‌ یارانه بگیران غیرنیازمند باید شناسایی شوند اما تا زمانی که مطمئن نشویم کسی غیرنیازمند است نباید یارانه او را قطع کرد.

 

پژویان هم در ادامه گفت: در هیچ جای دنیا پرداخت یارانه نقدی ادامه پیدا نکرده است بلکه به‌جای آن باید نظام‌های حمایتی اجتماعی تقویت شود.

 

این استاد دانشگاه گفت: با توجه به اطلاعات بودجه خانوار، اکنون 50 درصد یارانه بگیران، نیازمند این یارانه نیستند و دولت می‌تواند آنها را از دریافت یارانه‌ها حذف کند.

 

عبده تبریزی گفت:‌ باید یارانه نقدی به یارانه‌های کارآمدتر غیرنقدی تبدیل شود.

 

وی افزود: در وضعیتی که از سال 86 تا کنون به‌طور مداوم درآمد سرانه کاهش یافته است مجبوریم نظام تأمین اجتماعی را بسازیم که حداقل‌ها را تأمین کند و در برنامه ششم توسعه باید این موضوع دیده شود.

 

در ادامه پژویان گفت:‌ اگر دولت مالیات مجموع درآمد را اجرا کند دیتابیس در مدت 2 سال آماده می‌شود و در این زمینه می‌توان از تجربیات جهانی هم استفاده کرد.

 

عبده تبریزی هم ابراز امیدواری کرد مسئله یارانه‌ها در برنامه ششم توسعه حل و به‌جای آن نظام تأمین اجتماعی مستقر شود.

 

 

/تسنیم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.