سال 1395 دوا و دکتر چقدر گران می‌شود؟/ بیمه ها به دنبال عدم افزایش تعرفه های درمانی

سازمان های بیمه گر به دلیل کسری بودجه و عقب ماندگی نسبت به تعرفه های سال جاری و نیز افزایش محدود بودجه آنها در سال آینده، خواهان رشد صفر درصدی و ثابت ماندن تعرفه های پزشکی هستند.

عصر بانک؛زمستان که از راه می رسد، بحث تعیین تعرفه های خدمات پزشکی داغِ داغ می شود. تعیین تعرفه های که همیشه یکی از موضوعات چالش برانگیز و پرمناقشه حوزه سلامت به شمار می رفته است. امسال هم همانند سال های قبل کشمکش بین بیمه ها و بیمارستان ها به قوت خود باقی است. یک سر طناب این کش و قوس ها، در دست پزشکانی است که از غیرواقعی بودن تعرفه های پزشکی گلایه مندند و خواهان افزایش تعرفه خدمات پزشکی هستند و سر دیگر این طناب را بیمه ها و مردمی می کشند که با افزایش تعرفه ها میانه ای خوبی ندارند. بیمه گرها نیز به دلیل کسری بودجه و عقب ماندگی نسبت به تعرفه های سال جاری و نیز افزایش محدود بودجه آنها در سال آینده، خواهان رشد صفر درصدی و ثابت ماندن تعرفه های پزشکی هستند.

 

اما وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی خواهان افزایش تعرفه ها و واقعی شدن آن هستند و همزمان بیمه ها و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان خریدار خدمات پزشکی، سخن دیگری دارد. درمیان این اختلاف نظرها پیشنهادی که فعلا به وزارت بهداشت رسیده و برروی میز رییس وزارت بهداشت قرار گرفته، ثابت ماندن تعرفه های پزشکی تا افزایش 25 درصدی است. تعرفه های خدمات پزشکی در فاز سوم طرح تحول سلامت با ابلاغ کتاب جدید ارزش های نسبی خدمات سلامت در آبان 93 به طور متوسط حدود 120درصد رشد پیدا کرد و از فروردین 94 نیز با تصویب شورای عالی بیمه و دولت بار دیگر به طور میانگین حدود 9 درصد افزایش یافت.

 

با این حال زمزمه های تعیین تعرفه های خدمات پزشکی در حالی تا شروع سال جدید ادامه خواهد یافت که رییس سازمان نظام پزشکی، در اوایل دی ماه سال جاری در دوازدهمین کنگره بین المللی صرع از وجود چند پیشنهاد درخصوص چگونگی تعیین تعرفه های خدمات پزشکی خبر داد و گفت: پیشنهادات ما شامل 8 الی 9 مورد است که مسئله بسیار مهم آن منطقی کردن تعرفه ویزیت سرپایی به ویژه در گروه‌هایی مثل پزشکان عمومی، متخصصان داخلی،‌ متخصصان اطفال و عفونی بوده است. علیرضا زالی، نگرانی در زمینه تعرفه ها را ناشی از پرداخت بیمه گر برای ویزیت سرپایی تعرفه بخش دولتی دانست و عنوان کرد: مبنای پرداخت سازمان‌های بیمه گر برای ویزیت سرپایی، تعرفه بخش دولتی است که با تعرفه بخش خصوصی فاصله زیادی دارد بنابراین پیشنهاد ما این است که سازمان‌های بیمه گر پایه مبنای پرداخت در این حوزه را در بخش خصوصی، تعرفه بخش خصوصی قرار دهند تا پرداخت از جیب مردم کنترل شود.

 

همچنین قائم مقام معاون درمان وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی درباره آخرین اقدامات انجام شده برای تعیین تعرفه های پزشکی سال 95 عنوان کرد: بیمه ها خواهان افزایش صفر درصدی تعرفه های پزشکی در سال 95 و سازمان نظام پزشکی خواهان افزایش 25 درصدی این تعرفه هاست اما احتمالا رقمی بین این دو عدد تصویب می شود. علی ماهر، می افزاید: پیشنهادهای مختلفی از سوی سازمانها و انجمن های مختلف برای تعیین تعرفه های خدمات پزشکی سال 95 به وزارت بهداشت رسیده اما همه این پیشنهادها در دست بررسی است و تصمیم نهایی گرفته نشده است.

 

به گفته ماهر، سیاست کلی وزارت بهداشت این است که تعرفه های پزشکی به سمت واقعی شدن برود اما باید در تصمیم نهایی ملاحظات هر دو طرف خریدار و ارائه دهنده خدمات مد نظر قرار گیرد.

هزینه کرد 600 میلیارد تومانی طرح تحول سلامت

 

پیشنهاد ثابت ماندن تعرفه های پزشکی از سوی بیمه و افزایش حدود 25 درصدی این تعرفه ها از سوی سازمان نظام پزشکی در حالی مطرح می شود که به طور طبیعی کشور اکنون با شاخص تورم حدود 14 درصدی مواجه است و به گفته کارشناسان حوزه سلامت، تورم در بخش سلامت بیش از تورم عمومی کشور است. سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت در چهارم بهمن 94 در مراسم اعطای جایزه ملی مدیریت مالی در سالن اجلاس سران نیز اعلام کرد که وزارت بهداشت برای اصلاح تعرفه های پزشکی در دولت یازدهم حدود 600 میلیارد تومان از اعتبارات طرح تحول سلامت را هزینه کرد. حذف و کاهش پرداختی های غیر متعارف یا همان زیرمیزی ها و سودآور و کیفی تر شدن خدمات بخش سلامت از جمله اهداف، اصلاح تعرفه های پزشکی اعلام شده است.

 

وزیر بهداشت پیش از این نیز اعلام کرده بود که افزایش پرداختی مردم از هزینه های سلامت خط قرمز این وزارتخانه است و یکی از اهداف اصلی اجرای طرح تحول سلامت کاهش پرداخت مردم و حفاطت مالی مردم در برابر هزینه های سلامت است.

 

هاشمی گفته است که با اجرای طرح تحول سلامت و حمایت دولت از هزینه های سلامت میزان پرداخت از جیب مردم برای درمان از حدود 60 درصد در ابتدای دولت یازدهم به حدود 40 درصد کاهش یافته و 20 درصد کمتر شده است.

 

به گفته وی بیشترین حمایت دولت از هزینه های سلامت برای خدمات بستری در بیمارستانهای دولتی اعمال شد، جایی که به گفته وزیر بهداشت، بیماران شهری شش درصد و بیماران روستایی سه درصد هزینه های بیمارستانی را پرداخت می کنند.

 

با این وجود، افزایش بیش از 120 درصدی تعرفه های پزشکی در سال 94 در حالی انجام شد که اعتبارات بیمه های درمانی از جمله سازمان بیمه خدمات سلامت، حدود 15درصد رشد داشت و این عدم تناسب باعث کسری و عقب ماندگی بیمه ها در پرداخت مطالبات بیمارستان ها شد تا جایی که به گفته ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت، سازمانهای بیمه گر حدود هفت ماه در پرداخت مطالبات بیمارستان ها عقب هستند.

 

یک گام دیگر تا اصلاح تعرفه ها

 

حرکت به سمت واقعی شدن تعرفه های پزشکی به خصوص با توجه به سیاست حمایت از بخش خصوصی و واگذاری تصدی خدمات درمانی به بخش غیر دولتی و برای سودآور شدن بخش سلامت به عنوان یک سیاست راهبردی وزارت بهداشت مطرح است. حسن هاشمی، وزیر بهداشت دراین باره است: دو سوم راه را برای واقعی شدن تعرفه های پزشکی آمده ایم و علاقه مندیم دولت یک گام دیگر برای اصلاح این تعرفه ها بردارد تا همه بیمارستان های دولتی تراز مالی مثبت داشته باشند. به گفته او، سیاست وزارت بهداشت این است که مدیریت اکثر بیمارستان های دولتی به بخش غیر دولتی واگذار شود و این بیمارستانها با مدیریت غیر دولتی و تعرفه های واقعی بتوانند خدمات مناسبی به مردم ارائه کنند. تعرفه های پزشکی با پیشنهاد وزارت بهداشت در شورای عالی بیمه بررسی و تصویب می شود و بعد از آن باید به تصویب دولت برسد، اکنون باید منتظر ماند و دید که روند تغییرات تعرفه های خدمات پزشکی با وجود عقب ماندگی بیمه ها، در سال 95 چگونه رقم می خورد.

 

سال

بخش دولتی

ویزیت پزشکان عمومی(ریال)

ویزیت پزشکان متخصص(ریال)

ویزیت پزشکان فوق تخصص (ریال)

1387

23500 

28000 

35000 

1388

29000 

35000

43000

1389

34000

41000

50000

1390

80000

130000

160000

1391

98000

155000

195000

1392

53000

61000

75000

1393

١٦٥٠٠٠

260000

330000

1394

92000

115000

138000

 

 

/خبرآنلاین

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.