مهارتهای مورد نیاز مدیران در عصر اتوماسیون
عصر بانک؛در اوایل ماه سپتامبر، شرکت فروشگاههای زنجیرهای والمارت از اجرای طرحی برای اتوماتیکسازی و حذف حدود 7 هزار شغل حسابداری و فاکتورنویسی در این شرکت خبر داد و اعلام کرد کارمندان این بخشها میتوانند نقشی در قسمتهای دیگر داشته باشند. این اقدام شاید اولین حرکت بزرگ به سوی آیندهای است که خیلیها از آن میترسند: جایگزین شدن روباتها و هوش مصنوعی به جای انسان. تکنولوژی فرآیند اتوماسیون روباتیک مجموعه قوانینی را دنبال میکند تا وظایفی مثل کپی-پیست اطلاعات از یک سیستم به سیستم دیگر را انجام دهد و خطاهای انسانی را به حداقل برساند. کارشناسان میگویند با اینکه اتوماسیون جایگزین بسیاری از وظایف نیروهای پشتیبانی میشود و مشاغل انسانی زیادی را از بین میبرد، اما در نهایت به افزایش بهرهوری و سود خالص برای شرکتها منجر خواهد شد. مشاغلی که امروز به سوی اتوماتیکسازی پیش میروند، شغلهایی هستند که به تصمیمگیری و خلاقیت انسانی چندانی نیاز ندارند. به همین دلیل، بسیاری از شرکتها به جای کاهش تعداد نیروهای خود، بیشتر به بالا بردن بهرهوری فکر میکنند. اتوماسیون هوشمند، فقط به معنی کم کردن نیروها برای کاهش هزینه نیست، بلکه میتواند به نیروهای موجود کمک کند که بیشتر از ظرفیت انسان کار کنند. وقتی نیروی کار درگیر وظایفی نشود که به فکر کردن نیاز ندارند، وقت بیشتری برای پرداختن به امور استراتژیک خواهد داشت.
شرکتهایی که برای اتوماتیکسازی چنین نقشهایی تردید دارند، به گفته کارشناسان با ریسکهای زیر مواجه خواهند شد:
• اجرای اتوماتیکسازی بعدا برای آنها دشوارتر خواهد بود.
• منحنی یادگیری تکنولوژی کندتر میشود.
• با توجه به خطاهای انسانی و پیشروی کند فرآیندهایی که اتوماتیکسازی نشدهاند، مشتری تجربه خوبی نخواهد داشت.
• اتوماسیون به کاهش قیمت نهایی محصولات کمک میکند و شرکتهایی که در برابر آن مقاومت کنند، نمیتوانند قیمتهای رقابتی داشته باشند.
• کاهش هزینههای نیروهای پشتیبانی، به کسبوکارها امکان میدهد منابع خود را در حوزههای رقابتی دیگری صرف کنند.
آنچه مدیران باید بدانند
هراس از فراگیر شدن روباتها – چه درست باشد و چه غلط – نیروی کار را مجبور میکند کیفیت کار خود را بالا ببرد. پژوهش موسسه مککینزی با عنوان «چهار اصل اتوماسیون فضای کار» ارزیابی میکند که 45 درصد فعالیتهایی که توسط انسان در محیط کار امروز صورت میگیرد را تکنولوژی میتواند انجام دهد. این برای افرادی که در صدر سازمانها قرار دارند – بهخصوص مدیران عامل – چه معنایی دارد؟
رابرت جردن، مدیرعامل شرکت استعدادیابی اینتریم
(Interim Execs) در ایلینوی آمریکا میگوید: «نقش مدیران عامل همچنان برای هدایت سازمان و نیز راهنمایی و شناخت ذینفعان، مالکان و هیاتمدیره، باقی خواهد ماند. این الزام، مسوولیت و تعهد هرگز تغییر نخواهد کرد.» با این حال، اتوماسیون و حجم انبوه دادن دیگر مهارتهایی را که مدیران امروز و در راه آینده نیاز دارند، متحول خواهد کرد.
کارشناسان و مدیران عامل جهانی 6 تغییر را که احتمالا بر نقش و مهارتهای رهبران ارشد سازمانها به واسطه گسترش اتوماسیون سایه میاندازند، نام بردهاند:
1) از مهارتهای کلیدی آگاه باشید و گام به گام با آن پیش بروید، بهخصوص در رابطه با چشمانداز تکنولوژی. شرایط کار آنقدر سریع در حال تغییر است که مهارتهای فراگرفته شده در دانشگاهها دیگر برای موفق ماندن یک مدیر کافی نیست و مدیران باید به دنبال کسب اطلاعات بهینه باشند، نه اطلاعاتی انفعالی که دیگران در اختیارشان قرار میدهند.
2) بهترین نرمافزار را انتخاب کنید. کوین اوریلی، مدیرعامل و موسس شرکت اینترنتی مدیریت نیوری کار اوربیتال
(Orbital Shift)، میگوید که تکنولوژی به قدری در امور روزانه کارمندان رخنه کرده که تجربیات نرمافزاری – مثبت یا منفی – میتواند اثر قابلتوجهی بر فرهنگ یک شرکت داشته باشد. مدیران عامل باید از این نفوذ آگاه باشند. به گفته او: «اغلب میشنوید که استخدام و پیدا کردن استعدادهای مناسب برای یک شرکت به چه موضوع مهمی تبدیل میشود. همین جنبه به تکنولوژی هم ارتباط پیدا میکند.»
3) در انتخابهای خود منعطف باشید؛ حتی اگر گران تمام شوند. اگر مدیرعاملی نرمافزار نامناسبی را برای کارمندانش انتخاب کند، آنها به تحلیل هزینههای برگشتپذیر در برابر هزینههایی که یک محصول دیگر میتوانست داشته باشد، روی میآورند. در نهایت، اجبار به بهکارگیری یک محصول بد، به ناکارآمدی و القای یک اثر فرهنگی منفی منجر خواهد شد.
4) توانایی گوش دادن به کارمندان مهم است. به عنوان مثال، اگر دو کارمند به اوریلی بگویند با نرمافزاری که از آن استفاده میکنند مشکل دارند، احتمالا خیلی از افراد دیگر همچنین مشکلی را تجربه کردهاند. در این صورت، اوریلی باید از کارمندان دیگر هم در این مورد سوال کند تا بیشتر به مشکل موجود پی ببرد. به گفته او: «قابلیت کنجکاو بودن در فرهنگ و سازمانتان واقعا کمک میکند به عمق مشکلاتی که وظیفه شما رسیدگی به آنها است، پی ببرید.»
5) مهارتهای تحلیلی را صیقل دهید. از آنجا که حجم انبوهی از داده در اختیار کسبوکارها است، مدیران عامل باید دادهها را بشناسند و مهمتر از آن، بر بینشی که اعداد و ارقام ارائه میدهند، تسلط داشته باشند. سپس باید بتوانند بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل این دادهها، پیشنهادهای خوبی برای کسبوکارشان داشته باشند.
6) نیازهای استعدادها را بر اساس تغییرات تکنولوژیک بشناسید. تارا ولکنهاور، معاون برنامهریزی و استراتژی منابع انسانی جهانی در شرکت مشاوره ADP واقع در رزلند نیوجرسی میگوید: «اگر من یک مدیرعامل هستم و میخواهم اثر اتوماسیون را شناسایی کنم، باید به دنبال این باشم که بفهمم اتوماسیون چگونه برنامه استعداد را در سازمان من تغییر میدهد.» دیگر حوزهای که باید شناسایی شود عبارت است از اینکه تکنولوژی آینده چه اثری بر فرهنگ، استراتژی، برنامههای عملیاتی و دینامیکهای انجام کار دارد. ولکنهاور میگوید: «اگر بدانیم باتها در حال همهگیر شدن هستند، اما نیروهایمان را برای روبهرو شدن با این نوع تکنولوژی و شناخت کارکرد عملی آن آماده نکردهایم و سپس نتیجهگیریها و استراتژیهای ما بر خلاف آن باشد، باید بگویم زمان را از دست دادهایم و بهتر است همین الان دست بهکار شویم.»