لیزینگ هایی که با وام 25 تومانی خودرو ورشکست می شوند

به نقل از رییس هیات مدیریت انجمن لیزینگ در طرح تسهیلات 25 میلیون تومانی دولت، لیزینگ‌ها به صورت کامل کنار گذاشته شدند.

عصر بانک؛محمد کاظم، با اشاره به اینکه در طرح‌ تسهیلات خودرو لیزینگ‌ها دخالت داده نشدند و اینکه دولت باید چه ساز و کاری برای فعالسازی لیزینگ‌ها در نظر گیرد، اظهارکرد: برنامه اخیر دولت در بخش خودرو تصمیم موقت بوده است تا یکبار بخش رکود در تقاضا را کاهش دهند. اما اینگونه که پیش می‌رود این کار هم اجرایی شده است و هم مشکلاتی برای دولت به همراه داشته است.

رییس هیئت مدیره انجمن لیزینگ ایران افزود: طبیعتا اگر دولت بخواهد تجربیات در مرحله اول فروش خودرو را مورد توجه قرار دهد، به نظر می‌رسد باید دولت این کار را به دو دلیل انجام دهد، یکی اینکه لیزینگ‌ها به صورت سیستمی کار می‌کنند و دیگر این که استمرار کار برای آن‌ها مهم است. 

به گفته وی، تولید خودرو در این مرحله به گونه‌ای بود که پارکینگ‌های پر، خالی شد. اما در مراحل بعدی،‌ باید استمرار کار صورت گیرد، چرا که در همه کشورها خودرو از سوی لیزینگ‌ها به بازار عرضه می‌شود. البته باید دراین زمان؛ خودروسازان نیز تحولاتی در مجموعه خود صورت دهند و بدانند که محصولی تولید می‌کنند که در دنیا عرضه می‌شود و باید در این زمان استانداردهای جهانی ساخت و تولید نیز رعایت شود.

وی اظهار کرد: در طرح تسهیلات 25 میلیون تومانی دولت، لیزینگ‌ها به صورت کامل کنار گذاشته شدند. اما لیزینگ‌ها می‌توانند برگرداننده منابع باشند، لیزینگ‌ها به گونه‌ای عمل می‌کنند که بازگشت منابع در مدت زمانی صورت می‌گیرد.

به گفته محمدکاظم، در حال حاضر در طرح تسهیلات 25 میلیون تومانی بازگشت منابع زیر سوال است که چگونه به این بخش برگشته می‌شوند، از این رو به دلیل اینکه برگشت با مشکل مواجه می‌شود، کار به صورت موقف صورت می‌گیرد.

وی تاکید کرد: دولت با سیاست رونق دادن به بازار که از استراتژی‌های درست است، جز با دخالت صنعت لیزینگ، بازاری شکل نخواهد داد. 

به گفته محمدکاظم، باید در این زمان بازار جهانی شود و موضوع صادرات خودرو نیز در نظر گرفته شود تا بدانند اگر می‌خواهند در بازار بمانند و فعالیت کنند، ضروری است که تجدید ساختاری در بخش تولید صورت دهند.

وی در پاسخ به اینکه آیا امکان حضور لیزینگ‌ها در بخش بین‌الملل فراهم می‌شود و لیزینگ‌های ایران می‌توانند در حوزه خارجی نیز فعالیت‌هایی داشته باشند، اظهار کرد: در حال حاضر مقدمات مدلی به عنوان لیزینگ برون مرزی در نظر گرفته شده است که منتظر پاسخ و جلسات اتاق بازرگانی است، از این رو بزرگ‌ترین هدفی که دارد این است که می‌توان مقداری از منابع مالی خارج کشور را به داخل جذب کرد و بتوان نرخ کار لیزینگ‌ها برای مردم را ارزان‌تر کرد.

رییس هیئت مدیره انجمن لیزینگ ایران با اشاره به اینکه لیزینگ‌ها برای شناساندن ساز و کار خود در همه بخش‌ها از جمله مسکن و خودرو گفت: لیزینگ باید ابتدا علمی شوند. یکی از مشکلات لیزینگ این است که نگاه بنگاه‌ها به لیزینگ به عنوان ابزار علمی نیست. در این میان فعالیت لیزینگ‌ها خرید و فروش ساده‌ای به نظر می‌رسد‌، بلکه لیزینگ‌ها باعث رونق بازار اعتباری می‌شوند. بدین معنی که خرید و فروش اقساطی از طریق اعطای تسهیلات رونق می‌گیرد.

وی تصریح کرد: این مفهوم باید در حوزه‌های تصمیم‌گیری جا افتد. یکی از مشکلات این است که به صنعت لیزینگ به صور علمی نگاه نمی‌شود. در حال حاضر در بازسازی ناوگان حمل و نقل برون‌شهری کار می‌شود و دراین راستا به دولت کمک می‌شود، همچنین در زمانی که همه می‌گویند بازار راکد است، در این بخش رکودی وجود ندارد.

محمدکاظم ادامه داد: دلیل اینکه رکودی در این بخش وجود ندارد، نگاه علمی است که در لیزینگ اقتصاد نوین به آن شده است. وقتی نگاه علمی صورت نگیرد، درمقابل مشکلات علمی افزایش می‌یابد.

وی در پاسخ به اینکه در مدت اخیر محدویت‌های وام‌دهی بانک‌ها و سیستم مالی کشور تا چه اندازه توانسته کار لیزینگ‌ها را مشکل کند، اظهار کرد: درست است که کار کمی سخت شده است و این مشکلات به نظام بانکی برمی‌گردد، چرا که نظام بانکی در کشور سه بخش است. 

رییس هیئت مدیره انجمن لیزینگ ایرانگفت: در این میان یکی بانک‌های دولتی هستند که پول‌‌های ارزان قیمت در اختیار دارند و به صورت دستوری هم تسهیلات می‌گیرند. دوم بانک‌هایی دیگر خصوصی هستند که سهامدارانشان توقعات دیگری دارند تا بتوانند سود مورد نظر را در نظام بانکی درج کنند. این بانک‌ها نگاهشان بنگاه‌داری است، چرا که بانک‌های دولتی اکثرا سودده نیستند و بیشتر به دنبال اجرای پروژه‌های دولتی‌هستند.

به گفته وی، دسته سوم نیز موسسات غیرمجاز مالی هستند که به دلیل نبود مجوز از قانون خاصی تبعییت نمی‌کنند. هر سه این موارد در بازار سرمایه اثرات مثبت و منفی خواهند داشت، به همین دلیل لیزینگ‌ها در این میان، باید مدل‌سازی کنند. 

رییس هیئت مدیره انجمن لیزینگ ایران تصریح کرد: در مدل بازسازی ناوگان حمل و نقل، خودروی کامیون با 10درصد برای مصرف کننده اعطا می‌شود که ما به‌التفاوت آن از منابع یارانه‌ای وزارت راه پرداخت می‌شود. 

به گفته وی، باید همه موارد مدل سازی شود و اگر بخواهیم برای همه لیزینگ‌ها یک روش در نظر گرفته شود، همین مشکل فعلی ایجاد می‌شود و لیزینگ‌ها به مرحله ورشکستگی می‌رسند چرا که ممکن است با ادامه این روند امسال چند لیزینگ به مرحله ورشکستگی برسند. 

محمد کاظم تصریح کرد: در دولت یازدهم شرایط درک لیزینگ نسبت به دولت قبل بهبود یافته است، حتی در شرایطی تلاش شد تا برای مسکن مهر از قدرت لیزینگ‌ها استفاده می‌شد، به گونه‌ای که مدیریت منابع و مصارف به صورت کامل به لیزینگ‌ها سپرده می‌شد، اما این اتفاق نیافتاد.

وی گفت: در حال حاضر دردولت یازدهم، وزارت راه و شهرسازی و ناوگان حمل و نقل از این وجود لیزینگ‌ها استفاده می‌کند تا از این ابزار نوسازی صورت دهد.

 

به گفته رییس هیئت مدیره انجمن لیزینگ ایران حدود 1500دستگاه کامیون تا حدود 400میلیارد تومان از سال گذشته تاکنون تسهیلات گرفته‌اند. باید دولت نگاه خود را مثبت کند.  

 

 

/اقتصادنیوز

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.