روزهای تلخ سهامداران بورس
عصر بانک؛بورس تهران در دومین ماه پاییز نیز همانند ماههای گذشته به روند نزولی و رکودی خود ادامه داد و با افت قیمت سهام شرکتها و افزایش زیان روزهای تلخی را برای همراهان خود رقم زد.
البته در این برهع رویدادی مهم در اقتصاد رخ داد و مهم ترین اقدام دولت برای خروج از رکود در قالب اعطای وام 25 میلیونی خودرو و طرح کارت اعتباری 10 میلیون تومانی کلید خورد. اما بورس تهران هیچ واکنشی به این طرح نشان نداد و به روزهای سرد خود ادامه داد.
کارشناسان بی اعتمادی بورس نسبت به تصمیمات دولت را عامل بی توجهی بازار سهام به طرحهای جدید می دانند و در کنار عواملی همچون کمبود نقدینگی، بالابودن نرخ سود سپرده بانکی و همچنین ادامه رکود اقتصادی و کاهش قیمتهای جهانی علت روند نزولی بورس اعلام کردهاند و معتقدند علی رغم اجرایی شدن بسته خروج از رکود این بسته تاثیر چندانی بر بهبود وضعیت بورس نداشت، زیرا این بسته بیشتر از آنکه به خروج از رکود توجه کند بر حفظ وضعیت موجود تاکید داشت.
به این ترتیب بورس خسته و رنجور تهران به دلیل شرایط رکودی حاکم بر اقتصاد و همچنین ناامیدی به تحولات مثبت اقتصادی در ماه های آینده و ابهامات سیاسی و زمان لغو تحریمها، روند بی جان و کم نوسانی را در تمامی گروه های خود طی میکند؛ البته نزدیک شدن به زمان ارائه بودجه سال آینده و همچنین انتخابات پیش روی مجلس در ادامه فضای انتظاری بازار سرمایه و روند محتاطانه آن موثر است، زیرا بسیاری از سهامداران در انتظار تصمیمات دولت در بودجه سال آینده هستند، اما بنا به گفته کارشناسان بورس تهران حداقل تا پایان امسال به روند آهسته و کم نوسان خود ادامه می دهد.
از سوی دیگر از آنجایی که لغو تحریمها و ورود سرمایه گذاران خارجی تاثیرات بلند مدتی در وضعیت بنگاههای اقتصادی و صنایع بورسی می گذرد، سهامداران فعلا ترجیح می دهند تا به اخبار این حوزه واکنشی از خود نشان ندهند و بیشتر منتظر تصیماتی در خصوص نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی، بهره مالکانه معادن و نرخ سود سپرده بانکی هستند.
به همین دلیل است که بورس تهران به دلیل فعالیت نوسان گیران رشدهای ناچیزی را تجربه می کند و بسیاری از فعالان بازار سهام به سودهای ناچیز اکتفا کرده و با رشد اندک قیمتها در صف فروش قرار میگیرند.
عملکرد بورس تهران در دومین ماه پاییز نشان می دهد که در این ماه بورس تهران با تغییر قابل توجهی نسبت به مهر ماه مواجه نشده و همانند ماه گذشته روند کسل کنندهای داشته است. به طوری که در این ماه ارزش معاملات در مقایسه با مهر ماه تنها 10 درصد افت کرد و از 16 هزار و 161 میلیارد ریال به 14 هزار و 535 میلیارد ریال رسید. حجم سهام معامله شده هم به دلیل بی انگیزگی سهامداران و رخوت آنها افت 11 درصدی را تجربه کرده و از 9212 میلیون سهم به 8235 میلیون سهم رسیده است.
وضعیت شاخص بورس نیز نشان میدهد که در این ماه تغییر خاصی در وضعیت این متغییر نسبت به مهر ماه به وجود نیامده و این متغییر مهم 286 واحد برابر با صفر درصد افت کرده و از 63 هزار و 175 واحد به 62 هزار و 889 واحد رسیده است.علاوه بر این حاکم شدن جو انتظار و احتیاط در بازار سرمایه موجب شد تا در آبان ماه ارزش بازار سرمایه در مقایسه به مهر ماه 15 هزار و 447 میلیارد ریال معادل یک درصد افزایش یافته و از 271 هزار میلیارد تومان به 27 هزار و 298 میلیارد تومان برسد.
براساس معاملات خرد و بلوک، در این ماه ارزش سهام خریداری شده اشخاص حقوقی حدود 12 هزار و 993 میلیارد ریال و معادل 64 درصد از کل خریدها بود، در حالی که ارزش سهام فروخته شده آنها 12 هزار و 542 میلیارد ریال و در حدود 61 درصد از کل فروشها بود. بر این اساس در این ماه تمایل حقوقی ها بیشتر به سمت خرید سهم بود و سرمایه گذاری آنها میزان 452 میلیارد ریال مثبت شد.
این در حالی است که به دلیل شرایط رکودی حاکم در بورس حقیقیهای بازار همانند ماه های گذشته بیشتر در نقش فروشنده ظاهر شدند به طوری که 7 هزار و 256 میلیارد ریال معادل 35 درصد خرید کرده و در مقابل 7 هزار و 708 میلیارد ریال معادل 38 درصد فروختند؛ بنابراین حقیقیها در آبان ماه 452 میلیارد ریال پول از بازار سرمایه خارج کردند که این میزان نسبت به ماه گذشته افزایش نشان می دهد.
از سوی دیگر بورس تهران در آبان ماه در انتظار برطرف کردن ابهامات سیاسی و اقتصادی و تاثیر آن در بنگاه ها روزهای کسل کننده ای را سپری می کند به طوری که در این ماه از 20 روز معاملاتی تنها 12 روز مثبت بود و در روزهای مثبت نیز شاخص بورس به مدد نوسان گیران نوسانات بسیار محدودی را تجربه کرد.
در آبان ماه متوسط P/E بازار به 5.7 مرتبه رسید و تعداد نمادهای باز شده و متوقف شده با یکدیگر برابری کرد.در این ماه همچنین 3 میلیون سهم به ارزش 22 میلیارد ریال در قالب عرضه های دولتی در بورس عرضه شد.
بررسی صنایع از نظر ارزش بازار نیز نشان میدهد که گروه محصولات شیمیایی با در اختیار داشتن 28 شرکت و ارزش بازار 744 هزار میلیارد ریال در رتبه اول قرار گرفتند و گروه بانکها، موسسات اعتباری با 350 هزار میلیارد ریال و مخابرات با 219 هزار میلیارد ریال بیشترین میزان ارزش بازار را به خود اختصاص دادند.
همچنین تطبیق سود (زیان) پیشبینی شده شرکتها در این ماه نسبت به ماه قبل نشان میدهد که تعداد 9 صنعت با افزایش، تعداد 18 صنعت با کاهش و مابقی شرکتها تغییری در سود (زیان) پیشبینی شده نداشتهاند. سود و زیان پیش بینی شده شرکتها در پایان آبان ماه برابر با 439 هزار میلیارد ریال است که نسبت به مهر ماه معادل 16هزار میلیارد ریال کاهش نشان میدهد. در پایان آبان 1394 متوسط سود(زیان) خالص شرکتهای بورسی متوسط سود شرکتها به ازای هر سهم برابر با 430 ریال بوده است.
در ضمن میزان سود تقسیم شده شرکتها به تفکیک صنعت از ابتدای سال تا پایان آبان ماه 1394 برابر 274 هزار میلیارد ریال بوده که 75درصد درآمد (زیان) واقعی شرکتها بوده است. همچنین متوسط سود نقدی برای هر سهم معادل 364 ریال را نشان میدهد.
/ایسنا