چه کسی از سیمکارتهای بیهویت سود میبرد؟
«سبد خانوار به شما تعلق گرفت»، «واریز بسته حمایتی دولت»، «رجیستری تلفن همراه، ثبت نام از لینک زیر» اینها تنها چند نمونه پیامی هستند که فریبکاران با تحریک کنجکاوی افراد را به صفحات جعلی خود میکشانند و حسابشان را خالی میکنند. همان پیامهایی که تا چند ماه پیش از سوی سامانههای ارسال پیامک به دست افراد میرسید، این بار از سوی شمارههای شخصی و با سیمکارتهای بیهویت ارسال میشود.
این نوع سرقت گروهی از افراد را به سمت درگاههای غیرواقعی می کشاند و با دزدیدن اطلاعات کارت و رمز دوم از کارت آنها مبلغی برداشت میکند. طرح رمز دوم پویا سال گذشته در واقع برای مبارزه با این نوع سرقتها شکل گرفت. همزمان با اجرای این طرح اعلام شد که 23 هزار پرونده فقط در تهران بابت برداشت غیر مجاز تشکیل شده است. با این حال به گفته رئیس پلیس فتا تهران فیشینگ باز هم اخیرا به میان پروندهها بازگشته است؛ اما این بار نه به صورت پنهانی، بلکه کاملا واضح، با شمارههای شخصی و فعالیت آشکار.
رئیس پلیس فتای تهران گفت که میزان جرایم مربوط به فیشینگ 50 درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته است. با اینکه پس از راهاندازی رمز پویا میزان جرم فیشینگ افول کرد اما با گسترش بیماری کرونا دوباره آمار کلاهبرداریهای اینترنتی افزایش یافت. اگرچه افراد برای برداشت مبلغ بیش از 100 هزار تومان نیازمند دریافت پیامک هستند اما فریبکاران برای خالی کردن حساب از رباتهای تلگرامی هم استفاده میکنند. برای مثال گفته میشود که این رباتهای تلگرامی به بانک متصل هستند و به مرور همه اطلاعات مانند رمز دوم کارت را از کاربر دریافت میکنند. کمی بعد سارق با داشتن همه این اطلاعات بدون اینکه هیچ اثری از خود برجا بگذارد حساب را خالی میکند و ناپدید میشود.
سیمکارتهای بیهویت روش جدید سرقت اطلاعات بانکی
یکی دیگر از تغییراتی که کلاهبرداران در روش سرقت اطلاعات بانکی داشتهاند ارسال پیامک با شماره موبایلهای شخصی بوده است. پس از افزایش آگاهی مشترکان از راههای قطع پیامکهای تبلیغاتی، آنها پیامهای تبلیغاتی را این بار با سرشمارههای شخصی می فرستند و با یک لینک درگاه بانکی جعلی افراد را به دام میاندازند. اگر چه سازمان رگولاتوری سامانه 195 را برای ساماندهی این پیامکها با شمارههای شخصی راهاندازی و تا فروردین امسال بیش از 118 هزار سیمکارت را به این دلیل مسدود کرده است، اما به نظر میآید که خرید سیم کارتهای بیهویت دیگر به یک بازار بزرگ، با منشاء بزرگتری تبدیل شده باشد.
خرید 10 سیمکارتهای بیهویت یک جا
اگر در سرچ اینستاگرام کلمه سیمکارت بدون نام، بدون سند و فعال را جست و جو کنید با چند صفحه پرفالوئر روبرو خواهید شد که بدون هیچ محدودیتی در این پلتفرم فعالیت میکنند. بازاری که به گفته پلیس فتا مشتریان آن معمولا خلافکاران، مزاحمان و تبلیغات پیامکی هستند. برای مثال اطلاعات یکی از این صفحات اینستاگرامی که با دریافت 100 هزار تومان سیم کارتی بدون هویت میفروشد نشان میدهد که برخی از مشتریانش گاه تا 10 سیم کارت هم از او یک جا خریداری کردهاند. این فروشنده توضیح میدهد: «این سیم کارت ها قطعی ندارند و فعالیت آنها متوقف نمیشود.» او حتی در صفحه اینستاگرام خود نوشته است: «مزاحمتی از سوی این سیمکارتها رخ دهد دیگر قابل پیگیری نیست.»
/ جام جم