ابراهیمی: نظام بانکی به تغییر نگرش و اصلاحات ساختاری نیاز دارد
آیت ابراهیمی، مدیرعامل بانک سپه، در نشست تخصصی یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت به نقش نوآوری و جسارت در پیشرفت فناوریهای بانکی اشاره کرد و اظهار داشت: از جوانان انتظار داریم از موانع و چالشها نهراسند و با جسارت به جلو حرکت کنند. نوآوریهایی که امروز شاهد آن هستیم، حاصل ریسکپذیری جوانان و میدان دادن مدیران ارشد است. مدیران باتجربه بانکی باید به نسل جدید فرصت خطا و آزمون دهند تا زمینه پیشرفتهای بیشتر فراهم شود.
اعتبارسنجی، محور توسعه نظام بانکی
مدیرعامل بانک سپه با تاکید بر اهمیت توسعه سازوکارهای اعتبارسنجی، اظهار داشت: اعتبارسنجی یکی از ارکان اصلی نظام بانکی در کشورهای پیشرفته است که هنوز در ایران به جایگاه واقعی خود نرسیده است.
وی با اشاره به اهمیت اعتبارسنجی در نظام بانکی گفت: پیشرفت در حوزه اعتبارسنجی میتواند بهعنوان مکملی برای سامانههای موجود عمل کند. همانطور که در کشورهای پیشرفته، اعتبارسنجی محور اصلی تصمیمگیریهای مالی است، ما نیز باید این رویکرد را در کشور تقویت کنیم تا بتوانیم ساختاری منظمتر و کارآمدتر در حوزه اعتبارات ایجاد کنیم.
ابراهیمی تصریح کرد: سامانههای اعتبارسنجی باید بهعنوان ورودی اصلی نظام بانکی در فرآیندهای تامین سرمایه به کار گرفته شوند تا از مشکلات فعلی، مانند بازارهای غیررسمی و فرآیندهای دلالی، جلوگیری شود.
نقد سازوکارهای موجود در تسویه اقساط
ابراهیمی به برخی چالشهای موجود در نظام تسویه اقساط پرداخت و افزود: یکی از نگرانیها، مکلف شدن PSPها به تسویه مستقیم اقساط است. این سازوکار عملاً حجم زیادی از فعالیت بانکها را به خود اختصاص داده و هزینههای سنگینی ایجاد میکند. این در حالی است که سیستمهای برداشت مستقیم از حساب یا حقوق کارمندان، در بسیاری از بانکها بهخوبی عمل کرده و نیازی به ایجاد این پیچیدگیهای جدید نیست.
اهمیت مدل اقتصادی در فرآیندهای نوآورانه
مدیرعامل بانک سپه تأکید کرد: برای موفقیت سیستمهای نوآورانه، طراحی مدل اقتصادی بهینه ضروری است. اگر کارمزدهای مناسبی برای خدمات در نظر گرفته نشود و هزینهها بهدرستی مدیریت نشوند، این طرحها از همان ابتدا شکست خواهند خورد. همچنین توزیع عادلانه کارمزدها میان بازیگران کلیدی نظیر PSPها باید مدنظر قرار گیرد.
وی افزود: این سامانهها باید نقش وثیقه را ایفا کنند و نه بیشتر. همچنین، هزینههای سنگین این فرآیندها برای بانکها و نظام بانکی، نیازمند تعریف مدل اقتصادی مناسب است تا بتواند بازدهی لازم را به همراه داشته باشد.
تأکید بر آموزش و فرهنگسازی
وی موضوع آموزش و فرهنگسازی را یکی از پیشنیازهای اساسی برای بهرهبرداری از نوآوریهای بانکی دانست و اظهار داشت:کاهش خطای انسانی، دسترسی آسان مردم به منابع مالی و حذف فرایندهای زائد از مزایای مهم فناوریهای نوین است.
ابراهیمی تصریح کرد که استفاده از فناوریهای نوین نهتنها به رفع موانع موجود کمک میکند، بلکه میتواند نظام بانکی را به سمت تحول و نوآوری بیشتر سوق دهد.
ضرورت حمایت از پرداختهای خرد و تسهیلات آنلاین
ابراهیمی در پایان، بر اهمیت پرداختهای خرد و تسهیلات آنلاین تأکید کرد و گفت:عملیات پرداخت خرد یکی از ملزومات بانکداری امروز است. ما باید فرآیندهای تأمین مالی وامهای خرد و پرداختهای اقساطی را تسهیل کنیم تا نظام بانکی بتواند نقش مؤثرتری در تأمین مالی خانوارها ایفا کند.
مدیرعامل بانک سپه بر لزوم اصلاحات ساختاری و پذیرش نوآوری در نظام بانکی کشور تأکید کرد و خواستار تغییر نگرش نسبت به فرآیندهای سنتی شد.