عادت‌های بدی که عمر باتری لپ‌تاپ و گوشی‌تان را کم می‌کند

معمولا پس از گذشت 6 ماه باتری گوشی هوشمند و یا باتری ل‍پ‌تاپ‌ دیگر کارایی اولیه خود را ندارند، اگر می‌خواهید طول عمر این باتری‌ها افزایش یابد باید سه عادت بد و آسیب‌زننده به باتری را کنار بگذارید.

عصر بانک؛شاید شما هم، چنین وضعیتی را تجربه کرده باشید؛ منتظر تماس مهمی هستید و متوجه می‌شوید گوشی‌تان شارژ ندارد. یا خارج از محل کار هستید و باید پروژه‌ای را تحویل بدهید و یک‌مرتبه می‌بینید که لپ‌تاپ‌تان شارژ ندارد.

 

ممکن است گوشی یا لپ‌تاپ‌تان را به‌تازگی خریداری کرده‌ باشید و بعد از گذشت ٦ ماه، یک‌دفعه متوجه می‌شوید که باتری آن سریع شارژ خالی می‌کند و دست شما را در پوست گردو می‌گذارد.

 

در چین شرایطی نخستین کاری که به ذهن می‌رسد، کم کردن میزان روشنایی مانیتور است. وقتی نور مانیتور را روی حداقل روشنایی تنظیم کنید، تقریبا تا 20 دقیقه شارژ بیشتر در اختیار شما قرار می‌دهد. ولی این راهکار هم به نتیجه نخواهد رسید و در نهایت مجبور می‌شوید هزینه کنید و باتری جدیدی برای سیستم خریداری کنید.

 

اما در واقع باتری جدید هم خیلی زود به سرنوشت باتری قبلی دچار خواهد شد. باید نحوه‌ شارژ و روش درست استفاده از سیستم را یاد گرفت تا مشکل به‌صورت ریشه‌ای حل شود. حالا باید بدانیم چه عادت‌های بدی را باید در شارژ کردن باتری لپ‌تاپ و گوشی هوشمند کنار بگذاریم تا عمر باتری کم نشود؟

 

بدترین عادت‌ها برای شارژ کردن باتری

 

براساس یک بررسی آماری بین کاربران توییتر، تقریبا درصد بالایی از کاربران عادت‌های غلطی در شارژ کردن باتری گوشی یا لپ‌تاپ‌شان دارند. طبق بررسی‌ها، حدود 55 درصد کاربران، سیستم خود را شب تا صبح به شارژر وصل می‌کنند و با این عادت غلط و اشتباه عملا از طول عمر باتری می‌کاهند.

 

برای آ‌نکه طول عمر باتری افزایش یابد و بتوانیم به‌راحتی با گوشی یا لپ‌تاپ‌مان کار کنیم، باید روش مدیریت درست بر سیستم و باتری را یاد بگیریم.

 

نکته‌ شماره یک:

از شب تا صبح گوشی هوشمندتان را به شارژر وصل نکنید

برخی از کاربران، شب‌ها بیشتر از گوشی یا لپ‌تاپ خود استفاده می‌کنند؛ به همین دلیل وقتی قصد دارند برای خواب به رختخواب بروند،‌ متوجه می‌شوند سیستم‌شان شارژ ندارد و از آنجایی که صبح به گوشی یا لپ‌تاپ با شارژ صدردصد نیاز دارند، سیستم را از شب تا صبح زیر شارژر رها می‌کنند. تصور کنید بین 6 تا 8 ساعت می‌خوابید و باتری سیستم‌تان در تمام این مدت به شارژر وصل است؛ بالطبع هیچ باتری لیتیوم-یونی به این میزان زمان برای شارژ شدن نیاز ندارد و البته چنین کاری به باتری هم صدمه وارد می‌کند.

 

بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی Battery University، در مرحله‌ اول، ولتاژ تا حد قابل‌قبولی افزایش پیدا خواهد کرد. وقتی ولتاژ بالا می‌رود، جریان با نرخ ثابت و بالایی به سمت باتری رهسپار می‌شود. زمانی که ولتاژ به محدوده‌ مجاز نزدیک شد، مقدار جریان کمتر نخواهد شد. چنین وضعیت‌هایی عموما تا زمانی که باتری تا 50درصد شارژ شده است، رخ می‌دهد و این فرآیند مبنای شارژ شدن باتری را شکل می‌دهد.

 

مرحله‌ دوم شارژ شدن باتری زمانی است که ولتاژ به محدوده‌ مجاز نزدیک شده و نزدیک به اشباع یا پر شدن باتری قرار دارد. در این مرحله ولتاژ بسیار کندتر بالا می‌رود و جریان ورودی به باتری کاهش می‌یابد. وقتی جریان به کمتر از 3 درصد جریان تعریف‌شده‌ باتری برسد و ولتاژ در بالاترین سطح تعیین‌شده قرار بگیرد، مرحله‌ دوم به پایان خواهد رسید. در این مرحله باتری کاملا شارژ شده است. وقتی باتری کاملا شارژ شود، ولتاژ کاهش پیدا می‌کند و عمل شارژ شدن متوقف می‌شود.

 

گرمای شدید هم می‌تواند تاثیرات سوء بر باتری‌ها داشته باشد. Battery University تحقیقاتی روی عمر باتری‌هایی که در درجه‌های حرارت مختلف طی بازه‌ زمانی یک سال مورد استفاده قرار گرفته بودند، انجام دادند. بعد از گذشت یک‌سال، ظرفیت کاهش‌یافته باتری اندازه‌گیری شد. در دمای 77 درجه فارنهایت (25 درجه سانتیگراد)، ظرفیت باتری 20 درصد کاهش می‌یابد؛ بدین معنی که حداکثر مقدار انرژی که باتری می‌تواند ذخیره کند، به 80 درصد ظرفیت اصلی آن می‌رسد. برخی باتری‌ها در دمای 104 درجه فارنهایت (40 درجه سانتیگراد) کاهش ظرفیت 35 درصدی از خود نشان داده بودند. جالب است بدانید درجه حرارت حین فناوری شارژ سریع تا 113 درجه فارنهایت بالا می‌رود و وقتی باتری صددرصد شارژ دارد و هنوز به شارژر وصل است، فشار زیادی را تحمل می‌کند

 

نکته‌ شماره دو:

قبل از آنکه شارژ باتری به صفر درصد برسد، آن را شارژ کنید

در حالی که بسیاری از ما، گوشی‌های خود را قبل از اینکه شارژ آن به کمتر از 15 درصد برسد به شارژر متصل می‌کنیم، شرایطی هم پیش می‌آید که مجبور می‌شویم تا آخرین مقدار شارژ گوشی یا لپ‌تاپ، از آن استفاده کنیم. اغلب متوجه نیستیم که وقتی باتری دستگاه به صفر درصد می‌رسد، چنین وضعیتی می‌تواند به باتری صدمه وارد کند.

 

برای چرخه‌ تخلیه‌ کامل، تعریف استانداردی وجود دارد. یک چرخه به‌معنی تخلیه‌ کامل باتری شارژشده و شارژ مجدد آن است. به‌طور متوسط، باتری‌های لیتیوم-یونی حدود ٦00-٣00 دور قابلیت شارژ شدن دارند. با این حال، می‌توانید با کاهش عمق تخلیه، چرخه را افزایش دهید. به‌عنوان مثال، اگر روی 40 درصد باتری را شارژ کنید، چرخه‌ شارژ و دشارژ باتری از 600 تا 1500 بار افزایش خواهد یافت.

نکته‌ شماره سه:

برای شارژ کردن باتری از شارژرهای متفرقه استفاده نکنید

حدود 14 درصد کاربرانی که در نظرسنجی توییتری شرکت کرده بودند، عادت بد دیگری داشتند؛ آنها برای شارژ کردن دستگاه خود از هر شارژری استفاده می‌کردند. گاهی اوقات به دلایل مختلف ممکن است شارژر اصلی آسیب دیده باشد و یا مجبور شوید از شارژرهای متفرقه بازار خرید کنید. معمولا قیمت شارژرهای اصل و خوب، گران‌تر از شارژرهای متفرقه است. برخی کاربران تصور می‌کنند که همه‌ شارژرها شبیه به هم هستند و کار خاصی انجام نمی‌دهند و باتری را می‌توانند با هر شارژری شارژ کنند. این طرز فکر کاملا اشتباه است.

 

بعد از انفجار گوشی گلکسی نوت 7 سامسونگ، بسیاری از تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند بیش از گذشته به نکات ایمنی محصولات توجه نشان می‌دهند تا چنین مشکلاتی برای آنها اتفاق نیفتد. تمام سیستم‌هایی که دارای باتری‌های لیتیوم-یونی هستند، باید مجموعه‌ای از اصول ایمنی و حفاظتی را رعایت کنند. امنیت یکی از مهمترین مسائلی است که باید بدان توجه شود. کمیسیون بین‌المللی الکتروتکنیک (سازمان بین‌المللی که استانداردهای مربوط به تمام تجهیزات الکترونیک و فناوری‌های مرتبط به آن را منتشر می‌کند) در مورد باتری‌های و اصول ایمنی و حفاظتی آنها توجه خاصی نشان ‌می‌دهد.

 

هنگامی که از شارژرهای متفرقه استفاده می‌کنید، هماهنگی باتری و شارژر از بین می‌رود و نخستین قسمتی که صدمه می‌بیند، باتری شما است. این موضوع در فناوری شارژ سریع بیش از شارژ‌رهای معمولی اهمیت دارد. ولتاژ و جریان در طول فرآیند شارژ شدن باید دقیقا مطابق آن چه مشخص شده است، باشد. باید به این نکته توجه داشته باشید هر شارژری برای هر سیستمی مناسب نیست. اگر از شارژرهای متفرقه استفاده می‌کنید، دیر یا زود باید منتظر کاهش طول عمر باتری سیستم‌تان باشید. حتی در برخی موارد استفاده از شارژرهایی با جریان یا ولتاژ بالاتر، صدمه‌ جدی به سیستم وارد کرده است.

 

٤ نکته برای افزایش طول عمر باتری

 

شما می‌توانید به‌ راحتی عادت‌های بد را کنار بگذارید. بهترین روش شارژ باتری چیست؟ چگونه می‌توانیم فشار کمتری به باتری سیستم‌مان وارد کنیم؟ چگونه می‌توانیم باتری سیستم‌مان را سالم و در ایمنی نگاه داریم؟ و چه کنیم تا طول عمر باتری بیشتر شود؟

می‌توانید از فناوری شارژ سریع کمک بگیرید؛ تقریبا با قیمت‌های متنوع برای هر گوشی هوشمندی در بازار پیدا می‌شود. شارژ سریع با واردکردن فشار بر باتری گوشی‌ موجب گرم‌شدن آن می‌شود؛ مگر آنکه شرکت‌های سازنده این ویژگی‌ را به گوشی اضافه کرده باشند که از گرم‌شدن باتری و گوشی جلوگیری کند. با کاهش زمان شارژ، فشار کمتری به باتری گوشی وارد می‌شود.

 

هنگامی که از صبح بیدار می‌شوید، گوشی خود را روشن کنید. معمولا از زمان بیدارشدن تا خارج‌شدن از منزل بازه‌ زمانی 30 دقیقه‌ای صرف آماده‌شدن می‌شود. با فناوری شارژ سریع می‌توانید تا 50‌درصد گوشی را شارژ کنید. همین زمان 30 دقیقه‌ای گاهی می‌تواند تمام نیاز شارژ باتری روز شما را تأمین کند.

 

دومین نکته‌ مهم این است که ناحیه‌ عمق تخلیه را بین 25 تا 85‌درصد سطح شارژ باتری در نظر بگیرید. در این محدوده، بهترین تراز برای عمق تخلیه را در اختیار دارید. باتری را روی 25‌درصد به شارژر وصل کنید و روی 85‌درصد از شارژر جدا کنید. با این کار طول عمر باتری افزایش خواهد یافت.

 

سومین نکته در مورد شارژ باتری آن است که حین شاژرشدن باتری، گوشی را در جای خنک نگه دارید. منظورمان این نیست که گوشی را در یخچال یا فریزر بگذارید. منظور این است که حین شارژشدن باتری در معرض تابش نور خورشید قرار نگیرد یا در کنار وسیله‌ گرمایشی نباشد. حین شارژ شدن گرمای سیستم خودبه‌خود بالا می‌رود؛ گرمای مضاعف می‌تواند برای سیستم خطرناک باشد. بهتر است هوا در اطراف گوشی که در حال شارژ شدن قرار دارد، جریان داشته باشد.

 

تا جای ممکن از شارژرهای متفرقه استفاده نکنید. نه ‌تنها شارژر متفرقه استفاده نکنید، بلکه از کابل متفرقه هم استفاده نکنید. بهتر است فقط شارژر اصلی گوشی یا لپ‌تاپ را استفاده کنید.

 

این نکات مهم را رعایت کنید تا طول عمر باتری‌تان بیشتر شود و هیچ‌ وقت نگران گوشی و یا لپ‎تاپی که شارژ خالی می‌کند، نباشید.

 

/ روزنامه شهروند

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.