5 عاملی که حیات زمین را تهدید میکند/ پایان دنیا، از تخیل تا واقعیت!+ تصاویر
عصر بانک؛دهها فیلم سینمایی با موضوع پایان دنیا و نابودی جهان در هالیوود ساخته شده است که در برخی این نابودی محقق میشود و در برخی دیگر اَبَر قهرمانها دنیا را نجات میدهند. اما آیا این که موضوعی چون «پایان دنیا» یا آرماگدون واقعیت دارد و میتواند اتفاق بیفتد، سوالی است که ذهن دانشمندان بسیاری را درگیر خود ساخته است.
مگنتارها
سرنخ این قصه کماکان و مثل همیشه به فضا میرسد. مگنتارها ستارههای نوترونی هستند که دراثر انفجار ابرنواخترها به وجود میآیند و به خاطر چگالیشان یک مشت از آنها 100 میلیون تن وزن دارد. میدانهای مغناطیسی قوی حاصل از مگنتارها با داشتن تابشهای ایکس و گاما بسیار ویرانگر هستند. خوشبختانه هیچ مگنتاری در مجاورت زمین وجود ندارد، اما اشعههایی که از لایه ازن عبور میکنند با وجود فاصله بسیار میتوانند به زمین آسیب برسانند.
پرتوهای گاما
این پرتوها در اثر سقوط یک ستاره عظیمالجثه به درون یک سیاهچاله و انفجار ابرنواختری ایجاد میشوند و انرژی آزاد شده از این انفجار به قدری زیاد است که معادل 10 میلیارد سال تابش خورشیدی برآورد میشود. با نابودی لایه ازن و تابش قابل توجه اشعه UV نابودی زمین حتمی است، اما خوشبختانه تجهیزات اندازهگیری فعلی، از بهندرت رویدادن این رخداد خبر میدهند.
تابشهای کیهانی
در تلویزیونهای قدیمی هنوز میتوان روی کانالهایی که فاقد امواج رادیویی هستند چیزی که در کودکی به آن «جنگ برفکها» میگفتیم را مشاهده کنیم. این صفحه برفکی و صداهایی که میشنویم در اثر تابشهای کیهانی ایجاد شدهاند و تنها چیزی که ما را در مقابل اشعههای کیهانی محافظت میکند مثل همیشه لایه ازن است. متاسفانه با آسیب دیدن این لایه میزان اشعههای کیهانی که به زمین میرسند روزبهروز بیشتر میشود.
خلأ شبه پایدار
یکی از نظریههای عجیب و ترسناک در فیزیک کوانتوم این است که ما و همه چیز در جهان ممکن است در یک خلأ کاذب قرار داشته باشیم. به این مفهوم که با پایینآمدن سطح انرژی استقامت جهان هم به پایان میرسد، بنابراین در هر لحظه میتواند تسلیم شود و همه چیز را در خود فرو ببرد. تنها راه چاره هم بالابردن سطوح انرژی جایگزین است. تنها نقطه قوت اتفاق فوق این است که با سرعت نور یعنی با یک پلک زدن رخ میدهد و احتمالاً دیگر نمیبینیم چه بلایی بر سرمان آمده است!
کهکشان همنوعخوار
در این پدیده کهکشانهای کوچک تسلیم کهکشانهای بزرگتر شده و توسط آنها خورده میشوند. این کهکشان همنوعخوار را کهکشان آندرومدا مینامند. آیا میدانستید که در نزدیکی ما آندرومدای جهنمی وجود دارد که از کهکشان ما هم بزرگتر است؟ یادتان باشد کل منظومه شمسی این قابلیت را دارد که توسط یک گاز کهکشانی منفجر شده و یا در اثر برخورد با آندرومدا متلاشی شود.
/روزنامه شهروند