این شرکت یک تریلیون دلاری

آنچنان‌که بعد از آمارهای مالی بسیار خوب فصل مالی سوم اپل پیش‌بینی می‌شد این شرکت با افزایش قیمت سهام روز پنج‌شنبه به دومین شرکت یک تریلیون دلاری آمریکا تبدیل شد.

عصر بانک؛شرکت فروشنده کامپیوتر که سال 1976 از سوی استیو جابز، رونالد وین و استیو وزنیاک در یک گاراژ در کالیفرنیا بنیان گذاشته شد حالا به رکوردی تاریخی دست یافته که ارزش این شرکت را به بالاترین ارزش یک شرکت در جهان در حال حاضر رسانده است. در سال 1901 شرکت فولاد آمریکا نخستین شرکت آمریکایی بود که به یک تریلیون دلار ارزش رسید.

 

این شرکت یک تریلیون دلاری

از سال 2011 که تیم کوک جایگزین استیو جابز شد تاکنون ارزش سهام اپل 2000 درصد رشد کرده است. او جایگزین استیو جابزی شد که هنوز بسیاری موفقیت‌های اپل را مدیون او می‌دانند. استیو جابز خود در دوره‌ای از سوی هیات مدیره اپل اخراج شد و به شرکت پیکسار رفت و آن را به یکی از غول‌های انیمیشن جهان تبدیل کرد ولی بعدا با افت اپل هیات مدیره دوباره جابز را به اپل برگرداند و این بار او اپل را از یک سازنده کامپیوتر به یک شرکت تکنولوژی تبدیل کرد. هم اکنون ارزش سهام اپل یک‌سوم اقتصاد بریتانیا و بزرگ‌تر از اقتصاد ترکیه و سوئیس است. شرکت PetroChina نیز با شناورسازی سهام در سال 2007 به ارزش یک تریلیون دلار رسید اما ارزش آن واقعی برآورد نمی‌شود چراکه فقط 2 درصد از سهام این شرکت به‌صورت عمومی عرضه شده است. شرکت نفت عربستان یعنی آرامکو نیز مدعی است 2 تریلیارد دلار ارزش دارد اما هنوز سهام این شرکت به‌صورت عمومی عرضه نشده تا ارزش واقعی آن مشخص شود.

 

آنچه باعث افزایش سهام اپل شد درآمد بیش از پیش‌بینی تحلیلگران در فصل مالی سوم این شرکت بود. هفته گذشته اپل اعلام کرد که درآمد این شرکت در این مدت به 3/ 53 میلیارد دلار رسیده که یک میلیارد دلار بیش از پیش‌بینی‌ها بود. گفته می‌شود این بهترین فصل مالی این شرکت در تمام دوران بوده، این در حالی است که پیش‌بینی می‌شد فروش آی‌فون کاهش پیداکند، چراکه قرار است آی‌فون‌های جدیدی در پاییز امسال معرفی شوند. متوسط قیمت فروش آی‌فون در این فصل 724 دلار بوده که بالاتر از تخمین 693 دلاری تحلیلگران بود. انتظار می‌رود درآمد اپل برای فصل چهارم بین 60 تا 62 میلیارد دلار باشد که چیزی بین 16 تا 19 درصد رشد را برای آن بازه شاهد خواهیم بود. اپل هم اکنون 285 میلیارد دلار پول نقد دارد. سود خالص اپل در سال 2017 به 5/ 48 میلیارد دلار رسید. اپل و آمازون در حالی در این فصل مالی با رشد بسیار بالایی روبه‌رو شدند که فیس‌بوک دیگر شرکت مشهور حوزه تکنولوژی با افت بی‌سابقه قیمت سهام حدود 120 میلیارد دلار از ارزشش کاسته شد.

 

وارن بافت، برنده بزرگ

یکی از برندگان بزرگ یک تریلیون دلاری شدن اپل وارن بافت سرمایه‌دار مشهور و صاحب شرکت Berkshire Hathaway است که با داشتن 5 درصد سهام اپل دومین سهامدار بزرگ اپل است. شرکت برکشایر در فصل مالی اول سال 2016 تصمیم به خرید سهام اپل گرفت. شرکت برکشایر از آن زمان 30 میلیارد دلار از سهام اپل را خریده است. خرید سهام اپل با تعجب بسیاری همراه بود، چراکه او به‌طور تاریخی از سرمایه‌گذاری در شرکت‌های تکنولوژی خودداری می‌کرد اما او گفت اپل به دلیل ایجاد کانال فروش محصول و برند قوی یک شرکت متمایز است.

 

آن سوی سکه وارن بافت و شرکتش، میلیاردر دیگری به نام کارل آیکان وجود دارد که محاسبه اشتباهش در فروش سهام اپل حالا او را به بازنده بزرگی تبدیل کرده است. اردیبهشت ماه سال 95 یک روز بعد از اعلام کاهش فروش آی‌فون که برای نخستین بار در طول تاریخ عرضه محصول این شرکت رخ داد سهام اپل تا 8 درصد کاهش یافت؛ در همین زمان کارل آیکان سرمایه‌دار مشهور اعلام کرد که 2 میلیارد دلار از سهامش را در اپل فروخته و دیگر در این شرکت چیزی ندارد. او زمانی با 55 میلیون سهم از سهامداران مهم اپل بود. این کار او باعث کاهش ارزش قابل توجه سهام اپل شد. او تصور می‌کرد که رابطه بد دولت چین با اپل باعث افت قابل توجه فروش محصولات اپل خواهد شد.

 

با این حال کمتر از یک ماه بعد با خرید گسترده سهام اپل از سوی وارن بافت ورق دوباره برگشت؛ قیمت سهام اپل به دنبال خبر سرمایه‌گذاری وارن بافت در آن به سرعت بالا رفت و این باعث شد که سرمایه‌گذاران دیگر نیز به خرید سهام اپل ترغیب شوند. وارن بافت زمانی سهام اپل را خرید که قیمت هر سهم این شرکت کمتر از 100دلار بود اما امروز ارزش هر سهم این شرکت به بیش از 207 دلار رسیده است. در زمانی که وارن بافت اپل را می‌خرید گفته می‌شد که احتمال ادغام اپل و آی بی ام بالا گرفته چراکه وارن بافت از سهامداران IBM نیز هست. وارن بافت بعد از جف بزوس مدیرعامل آمازون و بیل گیتس سومین مرد ثروتمند جهان است.

 

آمازون خوب، فیس‌بوک بد

شرکت آمازون و صاحبش جف بزوس قطعا از رسیدن سریع اپل به خط یک تریلیون دلاری خوشحال نیستند. بین آنها و اپل طی دو، سه سال اخیر بر سر اینکه کدام یک زودتر یک تریلیون دلار ارزش ایجاد می‌کنند رقابت وجود داشت. به رغم اینکه آمازون هنوز به یک تریلیون دلار نرسیده اما روند موفق این شرکت جای هیچ شکی را باقی نمی‌گذارد که این شرکت نیز به زودی به باشگاه یک تریلیونی‌ها می‌پیوندد. سود آمازون در یک فصل مالی برای نخستین بار به بیش از 2 میلیارد دلار رسیده بود و این به خاطر حاصلخیز بودن سرویس‌های جدیدی است که این شرکت حالا در آن به بلوغ رسیده است. نقاط سودده جدید مانند سرویس‌های رایانش ابری و تبلیغات حالا به اندازه‌ای درآمدزا و سودده شده‌اند که جبران بخش‌های سنتی زیان‌ده کسب و کار آمازون را هم می‌کنند.

 

در نقطه مقابل این جشن و پایکوبی تکنولوژیک که با موفقیت نسبی گوگل هم همراه است شرکتی که مغموم به این فضا نگاه می‌کند قطعا فیس‌بوک است. شرکتی که همین هفته قبل بزرگ‌ترین رکورد سقوط سهام در یک روز را به ثبت رساند. به نظر می‌رسد مسیری که فیس‌بوک برای نزدیک شدن به سه غول دیگر (اپل، آمازون و گوگل) پیمود چندان مستحکم نبوده است. از سوی دیگر اپل تنها شرکتی نیست که به یک تریلیون دلار ارزش رسیده است اما ارزش یک تریلیون دلاری اپل در آن است که آن را در بازار بورس به دست آورده است. شرکت نفت چین PetroChina نیز با شناورسازی سهام در سال 2007 به ارزش یک تریلیون دلار رسید اما ارزش آن واقعی برآورد نمی‌شود چراکه فقط 2 درصد از سهام این شرکت به‌صورت عمومی عرضه شده است. شرکت نفت عربستان یعنی آرامکو نیز مدعی است 2 تریلیارد دلار ارزش دارد اما هنوز سهام این شرکت به‌صورت عمومی عرضه نشده تا ارزش واقعی آن مشخص شود.

 

دیگران

آمازون دیگر شرکت بزرگی است که احتمالا آن هم به زودی یک تریلیون دلاری خواهد شد. آمازون نیز در بهترین روزهای خود قرار دارد و احتمالا به زودی یک تریلیون دلاری خواهد شد.این شرکت نیز هفته گذشته همانند اپل آمارهای خارج از انتظاری از خود نشان داد. آمازون هم اکنون 883 میلیارد دلار ارزش دارد و پشت سر آن با فاصله اندک آلفابت (گوگل) با 845 میلیارد دلار ارزش ایستاده است.

 

/دنیای اقتصاد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.