بازار تکنولوژی‌های نوین در پنج سال آینده

طبق گفته سیستم جهانی ارتباطات سیار(GSMA)، تا سال 2020، انتظار می‌رود 6/ 5میلیارد مشترک تلفن همراه وجود داشته باشد و تکنولوژی تلفن همراه 72درصد از جمعیت جهان را به خود جذب خواهد کرد.

عصر بانک؛به تعبیر کلاوس شواب(Klaus Schwab)، بنیانگذار مجمع جهانی اقتصاد، در نسل سوم صنعت، محور تولید براساس الکترونیک و فناوری اطلاعات شکل گرفت و اکنون نسل چهارم در حال ایجاد در ادامه نسل سوم است که مشخصات آن به‌وسیله ترکیب تکنولوژی‌هایی است که خط بین فیزیک، دیجیتال و بیولوژی را طی می‌کند. البته به اعتقاد وی، تغییر و تحول منحصر به فرد این نسل، روند و نرخ رشد آن و نقش آن در تحول سایر صنایع نشان می‌دهد نسل چهارم تنها ادامه‌ای بر انقلاب نسل سوم نبوده، بلکه آغازی بر شروع یک نسل جدید است. تحقیقات شرکت پژوهشی BCC در حوزه بازار جهانی حاکی از آن است که بازار این صنعت به لطف سرمایه‌گذاری‌های حاضر در کشورهای توسعه یافته و رو به توسعه در حال گسترش است. ترکیب تکنولوژی‌های موثر این نسل یعنی سیستم فیزیکی سایبری، اینترنت اشیا، رایانش ابری، فناوری شناختی توانسته ضمن افزایش سطح مقیاس، کارآیی و سودآوری فرآیندهای تولید عرضه کالا و خدمات، هزینه‌ها را به‌طور چشمگیری کاهش دهد. گزارش اخیر این شرکت نشان می‌دهد بازار جهانی تکنولوژی‌های نسل چهارم صنعت از حدود 7/ 7میلیارد دلار در سال 2018 تا 7/ 27 میلیارد دلار در سال 2023 افزایش خواهد یافت و نرخ رشد مرکب سالانه آن 1/ 23 درصد خواهد بود. ارزش این بازار در سال 2017 بالغ بر 1/ 5میلیارد بوده است. همچنین بازار آمریکای شمالی از 2/ 2میلیارد دلار در سال 2018 به حدود 3/ 6 میلیارد دلار تا سال 2023 افزایش می‌یابد و این رقم در آسیا و اقیانوس آرام از 5/ 2میلیارد دلار در سال 2018 به 1/ 7میلیارد دلار در سال 2023 می‌رسد.

 

تکنولوژی‌های موبایل

طبق گفته سیستم جهانی ارتباطات سیار(GSMA)، تا سال 2020، انتظار می‌رود 6/ 5میلیارد مشترک تلفن همراه وجود داشته باشد و تکنولوژی تلفن همراه 72درصد از جمعیت جهان را به خود جذب خواهد کرد. در این زمینه، محققان BCC برآورد می‌کنند فناوری‌های موبایل یک بازار با ارزش بالای 9/ 23 میلیارد دلار برای برنامه‌های موبایل ایجاد خواهد کرد. به‌طوری که ارزش این بازار در سال 2016 بالغ بر 2/ 12میلیارد دلار ارزش داشت که با نرخ رشد مرکب سالانه 4/ 14درصد در سال 2021 به حدود 24 میلیارد دلار می‌رسد. همچنین برآورد می‌شود بخش اندروید از حدود 6 میلیارد دلار در سال 2016 به حدود 12میلیارد دلار در سال 2021 و بخش بازار IOS از 8/ 5میلیارد دلار در سال 2016 به 11میلیارد دلار در سال 2021 برسد.

 

تکنولوژی‌های 5G

5G نسل بعدی زیرساخت‌های تلفن همراه است که اینترنت را با حداقل تاخیر و پهنای باند بالا برای کاربران نهایی تامین خواهد کرد. با این حال، این فناوری با تعدادی از موانع فنی و استاندارد‌سازی مواجه است که به تدریج برطرف خواهد شد. بنابر گزارش BCC، بازار جهانی برای فناوری‌های 5G حدود 4/ 32 میلیارد دلار در سال 2018 برآورد شده، تا سال 2023، با نرخ رشد مرکب سالانه 6/ 26درصد بالغ بر 4/ 105 میلیارد دلار خواهد شد. ارزش بازار آن در آسیا و اقیانوس آرام که در سال 2018 حدود 10 میلیارد دلار بوده تا سال 2023 نزدیک به 38 میلیارد دلار خواهد رسید. همچنین ارزش آن در آمریکای شمالی نیز از 7/ 9 میلیارد دلار در سال 2018 به 6/ 30میلیارد دلار در سال 2023 رشد خواهد کرد.

 

تکنولوژی‌های پوشیدنی

تکنولوژی پوشیدنی یک اصطلاح جامع برای دستگاه‌های الکترونیکی است که در قسمت‌های مختلف بدن به‌عنوان لوازم جانبی پوشیده می‌شود. این دستگاه‌ها یک نمونه از اینترنت اشیا هستند، به‌طوری که برنامه‌های نرم‌افزاری، سنسورها و دیگر فناوری‌های ارتباطی و توانمندسازی در این دستگاه‌ها گنجانیده شده تا آنها داده‌ها را مبادله کنند. گذشته از این، چندین تکنولوژی پیشرفته مانند واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، ارتباط حوزه نزدیکی و… نیز برنامه‌های کاربردی دستگاه‎ها را همزمان برای اهداف مصرف‌کننده و کسب وکارها توسعه می‌دهند. بازار جهانی تکنولوژی‌های پوشیدنی تقریبا از 7/ 19میلیارد دلار در سال 2017 با نرخ رشد 3/ 28درصد تا سال 2023 به 3/ 82 میلیارد دلار خواهد رسید. همچنین بازار جهانی این تکنولوژی در بخش تناسب اندام مانند دستبندهای هوشمند از 3/ 8میلیارد دلار در سال 2017 به 9/ 30میلیارد دلار در سال 2023 خواهد رسید و در حوزه پزشکی و سلامت از 2/ 3میلیون دلار در سال 2017 تا 8/ 16 در سال 2023 افزایش خواهد یافت.

 

صنعت روبات

با حرکت تولید از طرح‌های ثابت و تک منظوره به حالت انعطاف‌پذیر، چند منظوره و پویا، نیاز به سیستم‌های روباتیک انعطاف‌پذیر به سرعت در حال گسترش است. در حقیقت این تحول برای عملیات تولید جهت حفظ رقابت، توسعه محصولات با کمترین هزینه، حیاتی است. به منظور دستیابی به این هدف، سیستم‌های روباتیک نیاز دارند بسیار توانا، حساس و باهوش، چابک و متحرک باشند. بیش از آن، آنها برای اجرای عملیات و یک همکاری امن در کنار انسان‌ها، نیازمند آگاهی و شناخت نسبت به خودشان هستند. با اجرای ترکیبی از سنسورها، تکنولوژی‌های شناختی، تجزیه و تحلیل و شبکه‌ها، سیستم‌های روباتیک تولید در حال هوشمند شدن هستند. قابلیت‌های جدید آنها برای مدیریت تقاضاهای جدید تنظیم شده است. سیستم روباتیک هوشمند با بهره‌مندی از ترکیب سنسورها و برنامه‌های شناختی اجازه می‌دهد تا سیستم، خودش را با محیط و وظایف جدیدش سازگار کند. طبق گزارش BCC انتظار می‌رود بازار جهانی روباتیک هوشمند در فرآیند تولید از 912میلیون دلار در سال 2017 به 9/ 1میلیارد دلار در سال 2022، با نرخ رشد 8/ 15درصد رشد ‌کند. همچنین بازار آسیا و اقیانوس آرام از 350میلیون دلار در سال 2017 به 715میلیون دلار در سال 2022 و بازار اروپا از 198میلیون دلار به 453میلیون دلار افزایش خواهد یافت.

 

خانه هوشمند

فناوری خانه هوشمند، صاحبان خانه را قادر می‌سازد تا وقتی که از خانه دور می‌شوند، عملکرد دستگاه‌های خود را کنترل کنند. به همین دلیل، بازار جهانی خانه هوشمند در حال حاضر رشد چشمگیری را تجربه می‌کند به‌طوری که شرکت‌ها نیز به دنبال راه‌حل جهانی برای پاسخ به این نیاز هستند. یک راه‌حل جهانی که بتواند برای نیاز کاربری‌های مختلف این خانه‌ها پاسخ جامعی داشته و استفاده از آن آسان باشد. البته قیمت، یکی دیگر از چالش‌های کلیدی بازار این فناوری است تا بازار آن با ورود محصولات هوشمند پر رونق شود. در حال حاضر بازار به شکل خیلی خاص و بر مبنای سفارش‌ها حرکت می‌کند و به عبارت دیگر خانه هوشمند، هنوز کالایی لوکس به حساب می‎آید. البته افزایش تعداد تولیدکنندگان در کل زنجیره تامین، موجب شده بازار به دنبال راهکارهای کاربردی و فراگیرتر مانند محصولات با طراحی ساده‌تر و ارزان‌تر باشد.

 

بازیگران اصلی این بازار برای پذیرش تکنولوژی خانه هوشمند، به دنبال افزایش اتصالات اینترنتی و تغییر سبک زندگی افراد هستند. با این حال، چالش عمده در نفوذ این تکنولوژی به هزینه‌های بالای دستگاه‌های خانگی هوشمند برمی‌گردد. بنابر گزارش BCC، بازار جهانی خانه هوشمند با رشد سالانه 7/ 7درصد از 38میلیارد دلار در سال 2017 به 55میلیارد دلار در سال 2022 خواهد رسید. البته شهر هوشمند نیز یکی دیگر تکنولوژی‎های نوظهور است که انتظار می‌رود بازار جهانی برای فناوری اطلاعاتی و ارتباطاتی آن با نرخ شد 8/ 15درصد از 7/ 476میلیارد دلار در سال 2018 به حدود یک هزار میلیارد دلار در سال 2023 برسد. در این میان، ارزش بازار آمریکای‌شمالی در سال 2023 حدود 419 میلیارد دلار و بازار آسیا و اقیانوس آرام 5/ 276 میلیارد دلار خواهد شد.

 

اینترنت اشیا

براساس آنچه در گزارش شرکت پژوهشی BCC درباره اینترنت اشیا منتشر شده بازار جهانی شبکه‌های اینترنت اشیا از 1/ 392 میلیارد دلار در سال 2017 به یک هزار میلیارد دلار تا سال 2022 افزایش خواهد یافت و نرخ رشد مرکب سالانه 6/ 21درصد خواهد بود. همچنین بازار جهانی فناوری‌های اینترنت اشیا در فرآیند تولید از سالانه 4/ 750 میلیون دلار در سال 2017 به 7/ 2 میلیارد دلار تا سال 2022 افزایش خواهد یافت و نرخ رشد مرکب سالانه برای این دوره زمانی 7/ 28درصد خواهد بود. بازار سخت‌افزار اینترنت اشیا ویژه فرآیند تولید از 3/ 314 میلیون دلار در سال 2017 به یک میلیارد دلار تا سال 2022 و بازار نرم‌افزار اینترنت اشیا ویژه فرآیند تولید از 8/ 374میلیون دلار در سال 2017 به 4/ 1 میلیارد دلار تا سال 2022 افزایش خواهد یافت.

 

یادگیری ماشین

یادگیری ماشین، شاخه‎ای از هوش مصنوعی است که به سیستم‎های کامپیوتری اجازه می‌دهد مستقیما از نمونه‌ها، داده‌ها و تجربه‌ها یاد بگیرند. به عبارت دیگر، یادگیری ماشین به تنظیم و اکتشاف شیوه‌ها و الگوریتم‌هایی می‌پردازد که براساس آنها رایانه‌ها و سامانه‌ها توانایی یادگیری پیدا می‌کنند. در سال‌های اخیر، چندین تحول هیجان‌انگیز در یادگیری ماشین‌ها محدوده کاربرد آن در صنایع مختلف را افزایش داده‌اند تا به لطف گسترش دسترسی به داده‌ها در تمام صنایع، این مساله توسعه یابد. بازار یادگیری ماشین با نرخ قابل ملاحظه‌ای در حال رشد بوده که عمدتا به دلیل افزایش قدرت محاسبات، دسترسی به داده‎های کلان برای یادگیری و پیش‎بینی، بهبود الگوریتم‌های یادگیری ماشین و افزایش استفاده از کلاد برای ذخیره‎سازی داده‌ها است. با این حال، عواملی مانند کمبود نیروی کار ماهر و استفاده از یادگیری ماشین توسط هکرها رشد بازار یادگیری ماشین را محدود می‌کنند. براساس گزارش BCC، بازار جهانی یادگیری ماشین در سال 2017 به 4/ 1 میلیارد دلار بوده و تا سال 2022 با نرخ رشد مرکب 6/ 43درصد به 8/ 8 میلیارد دلار خواهد رسید.

 

اجاره نرم‌افزار

اجاره نرم‌افزار یا نرم‌افزار به‌عنوان سرویس (SaaS) به خدمتی گفته می‌شود که مصرف‌کننده بتواند از بستر اینترنت به محیط نرم‌افزاری دسترسی داشته باشد و یکی از سه مدل خدمات مبتنی بر کلاد است. استفاده از SaaS شبیه به اجاره کردن نرم‌افزار به جای خرید آن است یعنی کاربران نرم‌‌افزار به‌عنوان سرویس، نرم‌افزار را به جای خرید به‌صورت ماهانه یا سالانه اجاره می‌کنند. هنگامی که این نرم‌افزار‌ها اجاره می‌شوند و مورد استفاده قرار می‌گیرند، در ابتدا نرم‌افزار با توجه به نیاز کسب و کار به‌صورت شخصی‌سازی شده توسعه پیدا می‌کند، سپس امکان استفاده از نرم افزار در هر زمان و مکان برای آن کسب و کار میسر خواهد بود. این خدمت به سازمان‌ها کمک می‌کند هزینه‌های سرمایه و هزینه‌های عملیاتی خود را کاهش دهند. بنا بر پیش‌بینی شرکت پژوهشی BCC، بازار جهانی SaaS، برای برنامه‌های کاربردی تجاری از 44میلیارد در سال 2017 با نرخ رشد 4/ 16درصد به حدود 95میلیارد دلار می‌رسد. این در حالی است که بازار جهانی تکنولوژی‌های شبکه دیتاسنتر و کلاد با نرخ رشد 9/ 14درصد از 17میلیارد دلار در سال 2017 به 34میلیارد دلار در سال 2022 افزایش خواهد یافت.

 

/دنیای اقتصاد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.