طرح جدید وام خرید مسکن با بازپرداخت 40 و 60ساله در دستور کار وزارت راه
عصر بانک؛علی چگینی در پاسخ به این پرسش که دولت قبل در بازار مسکن بحث پرداخت تسهیلات را پیگیری کرد و این دولت هم همان سیاست را دنبال میکند، این دو چه تفاوتی با هم دارند، افزود: در دولت قبل سیاست حمایت از عرضه مسکن مطرح شد که مسکن مهر یک نمونه از آن بود. امروز بحث این است که برای گروههای کمدرآمد خیلی پایین سراغ مسکن اجتماعی برویم که بیشتر متکی به کمکهای دولتی است و حتی بیشتر از طرح مسکن مهر کمک نیاز دارد.
وی تصریح کرد: ولی برای گروههای میاندرآمد جامعه امکان خرید و دریافت وام ارزانقیمت باید مهیا شود تا بتوانند از تسهیلات بخش مسکن استفاده کنند.
چگینی ادامه داد: دولت باید شرایطی را فراهم کند تا گروههای میاندرآمد بتوانند با دریافت یک وام حداقل 50 درصد قیمت یک واحد مسکونی صاحب خانه شود.
وی یادآور شد: برای آنکه مردم توانمند شده و بتوانند وارد بازار مسکن شوند شرط اول این است که وامی وجود داشته باشد، شرط دوم این است که در راستای بازپرداخت تسهیلات وام مقداری ارزانقیمت باشد.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی تأکید کرد: مثلاً صندوق یکم که سود آن 14 درصد است، وامهایی از این دست باشد یا دولت مابهالتفاوت ــ سود ــ آن را بپردازد یا اینکه دولت شرایطی را فراهم کند تا مردم بتوانند وارد بازار شوند.
چگینی با بیان اینکه توان اقتصادی دولت خیلی محدود است، گفت: اینکه همه بیایند 100 یا 200 میلیون تومان وام دریافت کنند، دولت همه مابهالتفاوت را بدهد از یک طرف بهلحاظ اقتصاد کلان خیلی سنگین است و هم اینکه برای جامعه هدف هم این مسئله ــ بازپرداخت تسهیلات ــ سنگین خواهد بود.
وی با تأکید بر "بای دنبال این باشیم که بانکها دوره بازپرداخت تسهیلات را طولانی کنند" افزود: باید دوره بازپرداخت تسهیلات به 20 یا 25 سال افزایش یابد که در این صورت یک وام 150 میلیون تومانی با ماهانه 700 تا 800 هزار تومان قسط جمع میشود.
وی ادامه داد: دولت این برنامه را ــ بازپرداخت طولانی تسهیلات مسکن ــ دارد اما واقعیت آن است که اینچنین برنامهها بلندمدت هستند، این کار ثبات محیط اقتصاد کلان را میخواهد یعنی اینکه تورم قابل پیشبینی و یکرقمی باشد تا بانک بتواند یک وام مثلاً 200 میلیون تومانی به متقاضی بدهد و وامگیرنده هم بتواند برنامهریزی و آن را بازپرداخت کند در غیر اینصورت بانک ورشکست میشود.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن بیان کرد: ایجاد چنین فضایی از عهده یک دولت خارج است و باید آن را در یک افق بلندمدت اجرایی کرد.
چگینی گفت: فکر میکنم مسکن بخشی است که بهدلیل استراتژیک بودن نیازمند یک برنامه بلندمدت است. در برخی جاها وام 40 و 60ساله برای خرید مسکن پرداخت میشود، در جلسهای که با فرانسویها داشتیم آنها وامهای 60ساله هم دارند.
وی اظهار کرد: با این بازپرداخت طرف با 20 درصد درآمد تسهیلات را پرداخت میکند و در خانه خودش زندگی میکند.
وی با ابراز "باید فراتر از دولتها بحث کنترل تورم، انباشت مالی بانکها و.. را در برنامهریزیها مورد توجه قرار دهیم،" تأکید کرد: صندوقی در فرانسه است که 80 تا 90 درصد مردم فرانسه در آن حساب دارند و 60 درصد از منابع مالی این صندوق به مسکن گروههای کمدرآمد اختصاص مییابد. ما میخواهیم بذر چنین بنیانهایی را بکاریم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا وزارت راه و شهرسازی چنین برنامهای دارد، گفت: بله، حتی در برنامه ششم توسعه هم پیشنهاد ایجاد یک صندوق را دادهایم تا کمک کند چنین فضایی ــ مانند فرانسه ــ را در کشور فراهم کنیم.
/تسنیم