بانکها خواهان کاهش نرخ سود هستند
عصر بانک؛غلامحسین تقی نتاج، با بیان اینکه درباره نرخ سود از منظر اقتصاد ملی و بنگاه اقتصادی دو نگاه متفاوت وجود دارد، اظهارداشت: بانک مرکزی از منظر اقتصاد ملی در این باره تصمیم میگیرد که باید توضیحات بانک مرکزی را شنید.
وی افزود: بانک مرکزی آمار و اطلاعاتی در اختیار دارد که بر اساس آن تصمیم میگیرد. باید اجازه دهیم بانک مرکزی با توجه اشرافی که بر اقتصاد کشور، به ویژه در بخش پولی و بانکی دارد، خود تصمیمگیری کرده و تحت فشار قرار نگیرد.
به گفته وی اگر بانک مرکزی تحت فشار قرار گیرد و برخلاف مصالحی که تشخیص میدهد تصمیم بگیرد، حتما زیان آن به کل اقتصاد سرایت خواهد کرد.
* فعالان اقتصادی فعلا ترجیح میدهند سپردهگذار باشند
مدیرعامل بانک مهر اقتصادی با بیان اینکه نکاتی که بنده می گویم از منظر بانک است و این نگاه با نگاه بانک مرکزی تفاوت دارد، تصریح کرد: از منظر بانک میگوییم با توجه به کاهش نرخ تورم و عدم رشد تولید، فعالان اقتصادی ترجیح میدهند سپردهگذار باشند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر شاهد نقدینگی ناشی از پس انداز هستیم که بر دوش بانکها گذاشته میشود. در این شرایط بانکها قطعا به دنبال کاهش بهای تمام شده پول هستند.
* عرضه پس انداز بیش از تقاضای تسهیلات است
نتاج با بیان اینکه مهمترین عامل و متغیر اثرگذار بر هزینه تمام شده، نرخ سود سپردهها است، افزود: وقتی میبینیم عرضه پس انداز زیاد است به طور طبیعی تقاضایی برای تسهیلات با نرخهای بالا نیست؛ به همین دلیل بانک به دنبال کاهش بهای تمام شده میرود.
* بانکها و موسسات به دنبال کاهش نرخ سود سپرده هستند
مدیرعامل بانک قوامین با اشاره به درخواست اغلب بانکها برای کاهش نرخ سود سپرده، اظهارداشت: طبیعی است که اکثر بانکها و موسسات اعتباری به دنبال کاهش نرخ سود سپرده هستند؛ البته تاکید میکنم این فقط از منظر موسسات پولی و بانکی است و تصمیمگیرنده نهایی بانک مرکزی است.
*نگرانی از التهاب بازار داراییها موجب عدم تصمیمگیری بانک مرکزی برای کاهش نرخ سود شد
نتاج کاهش تدریجی نرخ سود سپرده را یکی از راهکارهای عبور از وضعیت فعلی عدم تعادل در بازار پول دانست و گفت: این را باید در نظر داشت که اگر جذابیت منطقی در نرخ سود سپرده وجود نداشته باشد ممکن است نقدینگی سرگردان فعال شده و بازار داراییهای را ملتهب کند زیرا فعلا فعالیتهای تولیدی جذابیت ندارد.
وی ادامه داد: به همین دلیل باید به شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی حق داد که نرخ سود را با وجود کاهش نرخ تورم و برخی فشارها از ناحیه بخشهای اقتصادی کاهش ندهد.
* نرخ سود نیازمند سیاستگذاری جامع است
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد در پاسخ به این سوال که بدین ترتیب معتقد به نگاه و سیاستگذاری جامع برای کاهش نرخ سود هستید، گفت: حتما برای کاهش نرخ سود باید سیاستگذاری جامع انجام شود.
وی افزود: اگر بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار سیاستگذاری جامع برای کاهش نرخ سود بانکی انجام دهد، به طوری که همه اجزا، اثرات و چگونگی کاهش نرخ سود دیده شود، میتوان با چالش کمتری به تعادل در نرخ سود بانکی دست یافت.
/فارس