شرکت‌های مالی چگونه می‌توانند استراتژی‌های دارایی دیجیتال خود را به‌سرعت اجرا کنند؟

مهسا مصطفی‌زاده، کارشناس استراتژی داتین: ابهام درخصوص دارایی‌های دیجیتال و غلبه بر ابهامات پیرامون آن، به ایجاد یک الزام استراتژیک جهت رقابت در بازاری پویا که با تغییرات سریع همراه است، کمک خواهد کرد.

درحال حاضر مصرف‌کنندگان، کسب‌وکارها و نظام‌های نظارتی به ارزهای دیجیتال و راهکارهای مالی غیرمتمرکز علاقه نشان داده‌اند. این امر سبب می‌شود موسسات مالی با فوریت، با این تغییرات سازگار شوند. البته بسیاری از موسسات مالی سنتی هنوز دارایی‌های دیجیتال را در اولویت قرار نداده‌اند که این امر منجر به عقب‌ماندگی آنها در یک چشم‌انداز رقابتی پویا (درحال تحول) شده است.

این درحالی است که استفاده از رویکرد «آینده‌نگر» در تدوین استراتژی، به موسسات مالی کمک خواهد کرد تا با بهره‌گیری از نقاط قوت موجود خود، در بازار دارایی‌های دیجیتال رقابت کنند.

در دهه گذشته، دارایی‌های دیجیتال به‌سرعت تکامل یافته‌ و با افزایش موارد کاربرد آن، به‌سرعت شتاب گرفته‌اند. با افزایش محبوبیت دارایی‌های دیجیتال که شامل ارزهای رمزنگاری‌شده (کریپتوکارنسی‌ها)، توکن‌های غیرقابل تعویض[1] و راهکارهای مالی غیرمتمرکز (دیفای) می‌شود، احتمال آن می‌رود در آینده‌ای نزدیک، مدل‌های کسب‌وکار مالی که به سبک سنتی فعالیت می‌کنند، تخریب شوند. همچنین این دارایی‌ها فرصت‌های رشد قابل توجهی را در اختیار افرادی که امکان تطبیق با روش‌های جدید کسب‌وکار را دارند، ارائه می‌دهند. درحقیقت یک بازی پیش روی کسب‌وکار مالی سنتی است که ممکن است برنده این بازی باشد یا بازنده!

به‌عنوان مثال، یک مطالعه نشان داده که 81 درصد از دارندگان بیت‌کوین تمایل دارند درصورت داشتن فضای ذخیره‌سازی ایمن، آن دارایی‌ها را به بانک منتقل می‌کنند. در این صورت این یک برد برای کسب‌وکارهای مالی سنتی محسوب می‌شود. همچنین یکی از مهم‌ترین اهداف شرکت‌های دیفای، استفاده از دفاتر رمزنگاری غیرمتمرکز برای کاهش نیاز به نهادهای مالی شخص ثالث است که در این صورت بازنده بازی خواهند بود.

با وجود اهمیت این مسئله، تعداد کمی از موسسات مالی، استراتژی‌های دقیق درخصوص دارایی‌های دیجیتال تعریف کرده‌اند. بسیاری اعتقاد دارند که برای پذیرش گسترده دارایی‌های دیجیتال، موانع زیادی وجود دارد و تمایل دارند به اینکه این موانع به‌مرور زمان برطرف شود.

مجموع بازار سرمایه ارزهای رمزنگاری‌شده، مانند بیت‌کوین، در فصل چهارم سال 2021 بیش از 3 تریلیون دلار بود. این یعنی شرکت‌های ارائه‌دهنده راهکارهای مالی غیرمتمرکز در بین بخش‌های داغ سرمایه‌گذاری فین‌تک قرار دارند. السالوادور در ماه سپتامبر به‌عنوان اولین کشوری که بیت‌کوین را ارز قانونی، اعلام کرد، در سرفصل خبرها قرار گرفت. این درحالی است که حدود 80 درصد از بانک‌های مرکزی در دستور کار خود برای صدور ارزهای دیجیتال هستند. درنتیجه شرکت‌های مالی که همچنان علاقه‌ای به دارایی‌های دیجیتال نشان نمی‌دهند، خطر عقب‌ماندن از رشد را در آینده‌ای نزدیک در پیش دارند.

این انگیزه، فرصتی برای حرکت در این مسیر است. برای موفقیت در این محیط متغیر، مؤسسات ابتدا باید باورهایی را که مانع از تمرکز بر دارایی‌های دیجیتال می‌شود از بین ببرند. سپس از ابزارها و روش‌های آینده‌نگر برای شناسایی استراتژی‌هایی که به آنها بیشترین شانس رقابت را می‌دهد بهره‌مند شوند.

باورهایی که باعث می‌شود موسسات مالی سنتی از برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی دارایی‌های دیجیتال خودداری کنند:

 

استراتژی‌های دارایی دیجیتال

 

چگونگی دستیابی به رشد بیشتر با پذیرش دارایی‌های دیجیتال در موسسات مالی سنتی

بعضی از موسسات مالی سنتی با ابهامات و باورهای پیش‌فرض خود مقابله کرده و استراتژی‌های دارایی‌های دیجیتال را تدوین کرده‌اند، از نقاط قوت موجود بهره می‌برند و کسب‌وکارهای خود را برای رشد آماده می‌کنند. نمونه‌هایی از رویکردهای موسسات پیشگام در بازار، شامل موارد زیر می‌شود:

  1.     امکان خرید رمزارز

همکاری مشترک پکسوس با پی‌پال به مشتریان امکان خرید، نگهداری و فروش بیت‌کوین، اتریوم و سایر رمزارزها را از طریق کیف‌ پول‌ دیجیتال پی‌پال ارائه می‌دهد. این همکاری قرار است شناخت رمزارزها را افزایش دهد و به فرایند پذیرش آنها شتاب دهد.

  1.     تسهیل سرمایه‌گذاری در رمزارزها

ولز فارگو یکی از بانک‌هایی است که از طریق همکاری با گروه سرمایه‌گذاری دیجیتال نیویورک، به مشتریان خود خدمات سرمایه‌گذاری در بیت‌کوین ارائه می‌دهد. این بانک برای ارجاع مشتریان به NYDIG، هزینه‌ قرارداد و کارمزد خدمات دریافت می‌کند.

  1.     فرایند پرداخت‌

شرکت جی.پی. مورگان اخیراً اعلام کرده که با یک بانک و هلدینگ سنگاپوری، یک پلتفرم پرداخت بلاکچینی را برای سهولت در پرداخت‌های بین‌المللی، معاملات تجاری و تسویه ارز تشکیل داده است. این پلتفرم از فناوری بلاکچین بهره ‌می‌برد، پول بانکی تجاری M1[2] را دیجیتالی کرده و بستری فراهم می‌کند تا پرداخت لحظه‌ای را برای انواع مختلف معاملات مالی فراهم کند. چنین قابلیتی به بانک‌ها کمک خواهد کرد که چالش‌های فعلی پرداخت‌های بین‌المللی را پشت سر بگذارند.

  1.     ارائه پاداش‌های رمزارزها

درخصوص ارائه یک پلتفرم رمزارز، مسترکارت با پلتفرم [3] Gemini مشارکت کرده و کارت اعتباری عرضه کردند که در خریدهای انجام‌شده با بیت‌کوین یا سایر ارزهای دیجیتال، پاداش‌های رمزارزی را به‌صورت لحظه‌ای ارائه می‌دهد. برخلاف اکثر کارت‌ها که پاداش‌ها را ماهیانه پرداخت می‌کنند.

  1.     بازنگری در امور مالی تجارت

کامرتس‌بانک، ایس‌بانک و ال‌بی‌بی‌وی اولین بانک‌هایی هستند که یک تراکنش بین ‌مرزی تجاری را از طریق Marco Polo که یک شبکه تامین مالی تجاری مبتنی‌بر فناوری دفتر کل توزیع‌شده است اجرا کردند. این همکاری از فناوری دیفای بهره ‌می‌برد تا کارایی و امنیت مدیریت زنجیره تامین و راهکارهای تامین مالی تجاری را افزایش دهد.

رویکرد «خلق آینده» برای آغاز استراتژی‌های دارایی‌های دیجیتال

مؤسسات مالی سنتی که در فضای دارایی‌های دیجیتال موفقیت یافته‌اند، رویکردهای سیستماتیک و آینده‌نگرانه‌ای را به‌منظور تدوین استراتژی اتخاذ کرده‌اند که بر چهار اقدام کلیدی تمرکز دارد:

استراتژی‌های دارایی دیجیتال

نتیجه‌گیری

با ادامه روند دارایی‌های دیجیتال، مؤسسات مالی که بتوانند بر باورهای منسوخ قدیمی خود غلبه کنند و از رویکردهای آینده‌نگرانه برای اولویت‌بندی استراتژی‌های دارایی دیجیتال بهره ‌برند، آماده رشد خواهند شد و در آینده نزدیک شاهد رشد کسب‌وکار خود از سایر رقبا خواهند بود.

پانوشت: 

[1] NFTs

[2] انواع گوناگونی از پول، در موجودی پولی وجود دارد که بر اساس نوع، اندازه و نحوی نگهداری آنها طبقه‌بندی می‌شوند، عموماً این طبقه‌بندی را با عنوان M، مانندM0  و M1، M2  و M3  نامگذاری می‌کنند. تمام این طبقه‌بندی‌ها به طور گسترده در جهان مورد استفاده قرار نمی‌گیرند و هر کشور ممکن است از طبقه‌بندی‌های متفاوتی استفاده کند. M1  شامل پول نقد (اسکناس و سکه)، سپرده‌های بانکی (کوتاه مدت) و سایر سپرده‌های دیداری (حساب جاری و چک‌های مسافرتی) می‌شود.  M1نقدشونده‌ترین بخش موجودی پول است، زیرا حاوی ارز و دارایی‌هایی که می‌توانند به سرعت به پول نقد تبدیل شوند، است.

[3] Gemini یک پلتفرم است که به مشتریان اجازه می‌دهد تا رمزارزهایی مانند بیت‌کوین، اتریوم و … را خرید و فروش، ذخیره و بهره‌برداری نمایند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.